Mantar Kompostu Nasıl Hazırlanır? En iyi formüller…

Sayfa İçeriği

Başarılı ve kazançlı bir üretim için uygun mantar yetiştirme ortamı ve doğru hazırlanmış mantar kompostu kullanmalısınız. Çünkü biz üretimde verimi düşüren sorunların birçoğunun mantar kompostundan kaynakladığını biliyoruz. Siz de bu sorunlar ile karşılaşmamak için işin başında doğru seçim yapmalısınız.

Hazır mantar kompostu kullanacaksanız kültür mantarı kompostu fiyatı değil kalitesine göre seçim yapın. Mantar kompostunu kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Ancak bu durumda da doğru yöntemlerle, özen göstererek hazırlayın. Bu aşamada yapacağınız bir hata  tüm yatırımınıza mal olmasın.

Bu sayfada mantar kompostu hazırlamanıza yardım edecek temel ve pratik bilgiler bulabilirsiniz. Sayfa sonunda bulunan ANAHTAR TAVSİYE kısmı da önemli, göz atmayı unutmayın.

Kültür Mantarı Kompostu Nasıl Hazırlanır?

Tarla ve bahçeler için de kompost gübre kullanıyoruz. Ancak kültür mantarı kompostu bu komposttan oldukça farklıdır. Aradaki temel farkı hemen açıklayalım.

Kompost gübre tamamen fermante olmuş bir karışımdır. Ancak mantar kompostu veya mantar yetiştirme ortamı tamamen ayrışırsa mantarlar besin maddesi alamaz.

Tam da bu nedenle mantar kompostu hazırlamak hassas bir iştir. Hazırlarken doğru ayrıştırma aşamasına getirmeniz gerekir.

Mantar Kompostu İçeriği

Bir çok karışım ile mantar kompostu içeriği oluşturabilirsiniz. Ancak en pratik ve en iyi mantar kompostu saman ve at gübresi ile yapılır. At gübresinin azot içeriği yüksektir. Mümkünse 3-4 haftalık olmalıdır.

Ancak her zaman at gübresini kolayca bulamayabilirsiniz. Bu durumda aşağıda verilen mantar kompostu içeriği örneklerini kullanmayı deneyin. Üstelik bunlar da oldukça iyi karışım oluştururlar ve bu seçeneklerle de başarılı bir kültür mantarı kompostu yapabilirsiniz.

Kültür Mantarı Kompostu Örnek İçerikleri
Mantar Kompostu Hazırlama

Görsel : https://www.xn--krinfo-wxa.hu 

Kültür Mantarı Kompostu Yapımı

Şimdi mantar kompostu hazırlama aşamalarına geçelim. Bu kısımda yazanları lütfen sırası ile uygulamaya dikkat edin. Çünkü her bir aşama bir öncekini takip etmelidir. Ancak bu şekilde doğru fermantasyonu elde edebilirsiniz.

  • Saman veya sapları beton bir zemin üzerinde 40-50 cm yüksekliği geçmeyecek şekilde serin. Bu şekilde ıslatma işlemine başlayın.
  • Islatmayı üç dört gün süre ile günde birkaç kez ıslatarak sürdürün. Nem içeriğinin %70-75 civarında olmasına su birikimi olmamasına dikkat edin.
  • Her ıslatmadan sonra saman yığınını karıştırarak aktarın.
  • Buğday kepeği, amonyum sülfat ve üreyi (aktivatör maddeler) yığın yapımından bir gün önce karıştırın. Bu karşımı da hafifçe nemlendirin.
  • Kepek ve aktivatör karışımını nemlendirilmiş saman üzerine eşit şekilde serpiştirerek dağıtın. Tüm malzemeleri yeniden homojen şekilde karıştırın.
  • Karışımı yığın haline getirin. Bu şekilde yığını 6 gün bekletin.
  • Yedinci gün karışımın ilk aktarmasını yapın. Aktarırken komposttan sızan sıvıyı, kompostun kuruyan bölümlerini ıslatmakta kullanın.
  • Kompostu bastırarak yaklaşık 1,5-2 m arası yükseklikte bir yığın haline getirin.
  • İkinci aktarmayı 11. Gün yapın. Bu aşamada kompostun homojen şekilde olgunlaşmasını sağlamalısınız. Bunun için iç-dış karışımı yapın. Bunu sağlamak için yanan kısımların dışa, ham kısımların iç kısma getirmeye özen gösterin.
  • Üçüncü aktarmayı 15. Gün yapın. Bu aşamada karışıma jips ilave edin. Bu aşamada jips hem karışımın pH’ını düzenlemenize yardımcı olur. Ayrıca amonyak oluşumunu önlemek için de önemli bir unsurdur.
  • Dördüncü aktarmayı 18. Gün yapın. Kompostu karıştırdıktan sonra yaklaşık 1,5 m yükseklik ve genişlikte bir yığın oluşturun. Gevşek şekilde oluşturacağınız bu yığın iç havalanmaya imkan vermelidir.   
  • Yirminci gün kompostunuz hazırdır. Bir diğer aşama olan pastörizasyona alabilirsiniz.
Mantar Kompostu Hazırlama

Pastörizasyon

Bu işlem için mantar kompostu yığınını alabilecek büyüklükteki buhar odaları kullanılır.

Bu aşamada kompostun sıcaklığını 60 C dereceye kadar çıkarttığınıza emin olun. Bu sıcaklık düzeyinde 12 saat kadar bekletin. Daha sonra ise kompostu havalandırılarak ısısını düşürün. 

Kültür mantarı kompostunun pastörizasyon yerine kimyasal sterilizasyonu da yapılabilir. Bu tip sterilizasyonda kullanımı uzmanlık gerektiren bazı kimyasalların kullanılır. Bu seçeneği tercih ederseniz bir uzmandan destek isteyin.

İstiridye Mantarı Kompostu Nasıl Hazırlanır?

İstiridye mantarı yetiştiriciliğinde birçok bitkisel atığı yetiştirme ortamı olarak kullanabilirsiniz.  Bu aşamada bölgenizde külfetsiz bulabileceğiniz bitkisel materyalleri tercih edin. Bu şekilde daha kolay temin etmenizin yanı sıra maliyetiniz de azalır. 

Ülkemizde kolaylıkla bulunabilecek materyallerden oluşan aşağıdaki örnek karışımları istiridye mantarı kompostu için kullanabilirsiniz.

  • Talaş % 44 + Sap-saman % 45 + Kepek % 9  + Kireç taşı %2 
  • Saman % 90 + Buğday kepeği % 10 
  • Pamuk tohumu kabuğu % 98 + Kireç taşı % 2 
  • Mısır koçanı % 49 + Sap-saman % 49 + Kireç taşı %2 
  • Saman %68 + Yeşil yonca veya korunga %20 + Buğday kepeği%10 + Kireç taşı % 2 
  • Saman %73 + Yeşil yonca veya korunga %15 + Buğday kepeği %10 + Kireç taşı % 2 

Ayrıca mantar kompostu yapımında karışımın besin maddesi içeriğini arttıracak katkı maddeleri de kullanabilirsiniz. Örnek olarak, şeker, yonca, korunga, buğday, buğday kepeği ve pirinç gibi malzemeler iyi birer katkı oluştururlar.

İsitirİdye mantarı kompostu yapımında kullanacağınız bitkisel üretim artığı materyalin aşağıdaki özelliklerde olmasına dikkat edin.

  • Bitkisel atıkların tamamen kuru olduğundan ve nem içeriğinin %12’nin altında olduğundan emin olun.
  • Malzemelerin kuru sarı renkte olmasına dikkat edin. Herhangi bir kısmında çürüklük belirtisi olmamasına özen gösterim.
  • Materyal üzerinde bakteriyel veya mantari hastalık belirtisi olabilecek küçük siyah lekelenmeler bulunmamasına dikkat edin. 
  • Kullanacağınız malzemeleri araziden aldıktan sonra kuru ve kapalı bir ortamda saklayın.

İstiridye Mantarı Kompostu Yapımı

Kompost hazırlığının ilk aşamasında kullanılacak olan materyalleri 2-4 cm büyüklüğünde parçalara ayırın. Bu malzemeleri homojen olarak karıştırın.

Daha sonra % 75 nem içerecek şekilde birkaç gün ıslatın. Bu aşamada karışımın pH’ını kontrol edin. Yetiştireceğiniz mantar çeşidine uygun düzeyde olmasını sağlayın.  

Kompostu hazırladıktan sonra pastörizasyon veya sterilizasyon yaparak zararlı organizmaların yok edilmesi sağlayın.

Yetiştirilebilen ve yenebilen mantar çeşitleri ile ilgili bilgi almak için BU SAYFAYI kültür mantarı yetiştiriciliği ile bilgi almak için BU SAYFAYI istiridye mantarı yetiştiriciliği ile bilgi almak için BU SAYFAYI ve trüf mantarı yetiştiriciliği ile ilgili bilgi almak için BU SAYFAYI ziyaret edebilirsiniz.

Bununla birlikte bölgenizdeki mantar yetiştiriciliği ve kompost hazırlama yöntemleri ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı birimlerinden bilgi alabilirsiniz.

ANAHTAR TAVSİYE

Kültür mantarı kompostu fiyatı veya istiridye mantarı kompost maliyeti ne olursa olsun, mantar üretimine yani başlayacaksanız ilk tercihiniz hazır mantar kompostu alarak üretim yapmak olsun. Bunun en önemli iki sebebini hemen dile getirelim.

Birincisi mantar kompostu yapımı profesyonelce yapılması gereken bir iştir. İlk üretiminizde bu riski almanıza gerek yok.

İkinci konu ise eğer mantar kompostu hazırlama işini de kendiniz yapmak isterseniz çok daha büyük bir yatırım yapmak zorunda kalacaksınız. Bu da daha çok sermaye riske etmenize sebep olur.

Öncelikle hazır kompost ile başlayın, mantar üretiminde başarılı olursanız, istediğiniz karlılığı yakalarsanız, o zaman kompost hazırlamayı düşünün.

Mantar kompostunuzu kendiniz yapmaya karar verdiğinizde de küçük bir miktar ile başlayın. Tüm işletmenin kompostunu bir kerede hazırlamayı düşünmeyin.

Örneğin kullandığınız mantar kompostunun %25’lik kısmını kendiniz üretin kalanını hazır kompost ile devam edin.

Kendi kompostunuzun verimi ile hazır kompostun verimini karşılaştırın. Mantar kompostu fiyatı ile sizin mantar kompostu üretim maliyetinizi de değerlendirin.

Kendi üretiminiz daha az maliyetli ve yeterince verimli ise mantar kompostunuzun tamamını kendiniz üretebilirsiniz.

3 Yorumlar

  1. yakup 25/09/2021
  2. Bekir Yunus Kahriman 27/10/2022

Yorum gönder.