Trüf Mantarı Yetiştiriciliği, Değeri Gerçek mi, Efsane mi?

Sayfa İçeriği

Trüf mantarını en pahalı mantar olarak biliyor olabilirsiniz.  Efsaneye dönüşen gelir miktarlarını da duymuş olabilirsiniz. Bu duyduklarınızdan sonra trüf mantarı herkes gibi sizi de etkilemiş olabilir. Ancak hakkında net bilgiler bulamamış da olabilirsiniz. Bu kısma kadar evet diyenlerdenseniz, doğru sayfaya ulaştınız. 

Bu sayfada truf mantarı yetiştiriciliği yapan veya yapmayı düşünen kişilere fikir verecek, pratik ve temel bilgiler bulabilirsiniz. Ayrıca sayfa sonunda bulunan ANAHTAR TAVSİYE kısmı da çok önemli, göz atmayı unutmayın.

Trüf mantarı nedir?

Fındık, meşe, kayın, sedir, huş, gürgen, çam, ıhlamur ve kavak gibi ağaçların köklerinde gelişir. Bu ağaçlar ile simbiyotik ilişki içinde ve yeraltında gelişen bir mantar türüdür. 

Kışlık türleri kasım-mart ayları arasında, yazlık türleri ise nisan-ağustos ayları arasında doğada bulabilirsiniz.

Trüf mantarı avcılığı ile doğadan toplanan mantar, mantar talebinin altındadır.  Ayrıca Dünyada avcılık ile elde edilen bu miktar giderek de azalmaktadır.

Bu durum trüf mantarı üretiminin gelişmesini sağlamıştır. Özellikle son yıllarda köklerine mantar aşılanmış ağaçların dikilmesi ile oluşturulan yetiştirme alanlarının arttığı duymuş olabilirsiniz.   

Dünyada trüf mantarı taze ve kuru olarak tüketilmekle birlikte trüf yağı, trüf ezmesi ve trüf aroması olarak da kullanılır.  Daha çok benzersiz trüf aroması ve yüksek besin değeri sebebiyle tercih edilir.

Trüf Mantarı

Trüf mantarı nerede yetişir?

Truffle mantarı olarak bilinen bu türün anavatanının Akdeniz ülkeleridir. Özel olarak İspanya, İtalya ve Fransa’nın Akdeniz’e yakın kısımlarıdır.

Dünyada en büyük üretici konumunda olan Fransa Dünya üretiminin yaklaşık %45’lik kısmını karşılar. Bu ülkede yaklaşık 20.000 ailenin trüf mantarı üretimi ile geçimini sağladığı bilinmektedir.

Ülkemizde de trüf mantarı doğal olarak bulunabilen mantarlardandır. Trüf mantarının doğada bulunmasından, Türkiye iklimine uygun olduğu sonucunu çıkarabiliriz.

Yer Seçimi Nasıl Yapılır?

Trüf Mantarı İklim İstekleri

Yer seçimi yaparken öncelikle iklim koşullarını ve sulama imkanını dikkate alın.

Düzenli yaz yağmurlarının görüldüğü yerler ilk tercihiniz olsun. Bu durum üretim açısından oldukça önemlidir. Örneğin son yıllarda azalan yaz yağmurları Avrupa üretimindeki düşüşün en önemli sebeplerinden biridir.  

Arazinin sulama imkanını da mutlaka düşünün. Çünkü yaz yağmurların düzenli olmadığı zamanlarda kök bölgesindeki nemi sadece sulama yaparak koruyabilirsiniz. Bu aşamada üretim için daha ekonomik sulama yapabileceğiniz alanları tercih edin.

Üretimde ortalama maksimum yaz sıcaklığı 26.4 ° C  minimum kış sıcaklığı ise 6.8 ° C olmalıdır. Dolayısıyla üretim için yazları çok sıcak ve kışları da çok soğuk olmayan alanları düşünmelisiniz. Bu tür bölgelerde daha kolay üretim yapabilirsiniz.

Aslında Ülkemizde deniz seviyesinden başlayarak yüksek yaylalara kadar doğal trüf alanları mevcuttur. Bununla birlikte ticari olarak karlı bir tesiste ideal koşullara yakın şartlar oluşturmalısınız. Ancak bu şekilde karlı bir işletme kurabilirsiniz. Bu nedenle seçeceğiniz alan rakım ve bakı yönü ile birlikte üretim için uygun iklimsel ortamı sağlamalıdır.

Trüf Mantarı Toprak İstekleri

En uygun topraklar iyi havalandırma sağlayan, kaba yapılı topraklardır. %8-10 organik madde ve yüksek kalsiyum içeren, kireçli, yüksek pH’lı toprakları tercih etmelisiniz. İdeal pH aralığını 75-8,5 arası olarak düşünebilirsiniz.

Su tutan veya yüzeyde göllenme oluşan alanlarda trüf mantarı yetişemez. Bu nedenle yer seçerken, mümkünse, hafif meyilli alanları tercih edin.

Taşlı toprakları uygun yetiştirme ortam olarak değerlendirebilirsiniz. Bu tür alanlar toprak nemini korumada ve toprağın havalanmasına kolaylık sağlar. 

Trüf mantarı yetiştiriciliği yapmayı planladığınız alan için mutlaka toprak analizi yaptırın. Bu aşamada öncelikle toprak analizi sonuçlarınızın temelde trüf mantarı isteklerine uygun olduğuna emin olun.

Analizde organik madde içeriği yetersiz görülürse tedbir alın. Bu konuyu toprağa çiftlik gübresi veya kompost ilave ederek çözebilirsiniz.   

Yakın geçmişte yoğun tarım yapılan tarım arazileri  yetiştiricilik için uygun olmaz. Bu tür alanları seçenekler arasından eleyin. Bulma imkanınız olursa bir süredir kullanılmayan alanları tercih edin.

Trüf Mantarı Ekimi

Bu tür bir konakçı bitki ile birlikte dikilir. Mantarlar bu konakçı bitkilerin köklerine özel fidanlıklarda aşılanır. Siz aşılanmış konakçı bitkinizi diktiğinizde mantar üretim alanını da tesis etmiş olursunuz. 

Bu mantarın yaşamının konak bitki yaşamına bağlı olduğunu biliyoruz. Bu nedenle aşılanan fidanların bölgeye en uyumlu çeşitlerden seçmeye gayret edin. Çünkü konakçı bitkiniz iyi gelişme imkanı bulursa mantar veriminiz de artar.

Dikimden önce sulama sistemini kurun. Ayrıca yabancı ot temizleme ve derin sürüm gibi işlemlerinizi de tamamlayın.  İş makinaları köklere ve mantar gelişimine zarar verebilir. Bu nedenle dikim sonrasına ağır iş makineleri kullanmanız gerekecek iş bırakmayın. 

Dikim yapılırken konak bitkinin özelliklerine göre aralık mesafe belirleyin. Örnek olarak fındıkta 3×5 m meşede ise 6×6 m aralıklarla dikim yapabilirsiniz.

Dikim zamanını iklimsel özellikleri göz önünde bulundurarak belirleyin. Dikim işlemini normal fidan dikimi gibi yapılabilirsiniz. Ancak araziye hayvan girme riski varsa fidanları korumak için tedbir alın. Bu durumda arazi çevresine çit yaparak hayvan girişini engelleyebilirsiniz.

Ülkemizde bu konuda Orman Genel Müdürlüğünün çalışmaları bulunmaktadır.  Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünden bilgi alabilirsiniz. Bunun yanında bölgenize uygun fidan temini ile ilgili de danışabilirsiniz.  https://www.ogm.gov.tr/tr    https://www.tarimorman.gov.tr/

Trüf Mantarı Üretim Alanı

Görsel: https://www.garlandtruffles.com

Trüf Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Dikimden sonraki ilk yıllarda ot mücadelesine önem verin. Bu dönemde bahar ve güz dönemlerinde toprak yüzeyini 10 cm seviyesinde tırmıklayın. Bu kısımda gelişen otları çıkartarak araziden uzaklaştırın. Arazinin bütününde de sık sık mekanik ot mücadelesi yapın.

Toprak nemini korumak için bitkilerin kök çevresinde malçlama yapabilirsiniz. Bu sayede ot mücadelesini de daha kolay yürütebilirsiniz.

Unutmayın toprak kurursa mantarlar da kurur. Çünkü mantarlar yaz veya sonbaharda sıcak günlerde oluşur ve sekiz ay kadar büyümeye devam eder. Bu süre zarfında da nemli toprağa ihtiyaç duyarlar. 

Bu nedenle sulama mantar üretiminin en önemli bakım işlemidir. Üstelik sulamayı ne kadar doğru yaparsanız veriminiz de o kadar yüksek olur. Düzenli sulama için mikro yağmurlama sistemi kullanabilirsiniz.

Trüf mantarı yetiştiriciliğini organik maddesi yüksek toprakta yapılır. Ayrıca mantar konak bitki ile karşılıklı fayda sağlanan bir ilişki içerisindedir. Bu nedenlerle yetiştiricilik sırasında gübrelemeye ihtiyaç duyulmaz.

Ağaçlarınız ne kadar sağlıklı olursa mantarlarınız da o kadar sağlıklı olur. Bu nedenle konak ağaçların bakım ve budamasını ise düzenli sürdürmelisiniz.  Ancak bu tür bakım işlemlerini mümkün olduğunca hasat dönemleri dışında yapmalısınız.

Konak bitki çeşidine ve iklim koşullarına göre ekiminden 5-7 yıl kadar sonra ürün almaya başlayabilirsiniz. Verim miktarı ise bakım koşullarına göre değişiklik gösterir. Ancak yaklaşık olarak bir dekar alandan yılda 5 kg kadar mantar elde edebilirsiniz.

Bu mantarlar yerin 30 cm derinliğe kadar olan kısmında oluşur. Şekilleri değişkendir ve büyüklükleri 30 ile 300 gram arasında değişir.  Bu nedenle bazen topraktan ayırt etmekte zorlanabilirsiniz. Ancak bu sorunun da bir çözümü bulunmaktadır.

Mantar üretim tesislerinde hasat için köpekler eğitilmektedir. Bu tür eğitim alan köpekler mantarların bulunmasında oldukça başarılıdır. Siz de tüm ürünlerinizi kayıpsız hasat edebilmek için eğitimli köpekler kullanabilirsiniz.

Yetiştirilebilen ve yenebilen diğer mantar çeşitleri ile ilgili bilgi almak için BU SAYFAYI istiridye mantarı yetiştiriciliği ile bilgi almak için BU SAYFAYI ve kültür mantarı yetiştiriciliği ile ilgili bilgi almak için BU SAYFAYI ziyaret edebilirsiniz.

ANAHTAR TAVSİYE 

En pahalı mantarlar arasında olduğu bilinen trüf mantarı fiyatı ne kadar biliyor musunuz?

Meraklıları veya yeni ve karlı bir iş kurmak isteyenler bu konuyu sıklıkla araştırır. 1000 euro, 2000 euro olduğu iddia edilen trüf mantarı fiyatı da kulaktan kulağa bir efsane gibi dolaşır. Peki bu rakamlar gerçek mi? Trüf mantarı kilosu kaça satılan bir mantardır? Hemen iki örnek ile açıklayalım.

Fransa Satış Fiyatı Ne Kadar?

İlk örneğimiz Fransa’dan. Örnek olarak Fransa Devletinin resmi internet sitesinden aldığım bir ekran görüntüsünü veriyorum.  Bu sayfada özetle fiyatın mantarın çeşidine, kalitesine, o yılın üretim miktarına ve satın alınan mağazaya göre değiştiğinden bahsedilmiş.

Bir fikir vermesi için ise kilogram fiyatının 300 euro ile 4500 euro arasında değiştiği belirtilmiş. Bu veriyi kontrol etmek isteyenler için internet sitesinin linkini de paylaşıyorum. https://www.france.fr

Trüf Mantarı Fiyatı

Biz buradan Fransa’da trüf mantarı kilosu 300-4500 euro arasında satılan bir mantar türü olduğu sonucunu çıkarabiliriz.

İtalya Satış Fiyatı Ne Kadar?

Peki İtalya’da durum nasıl?  Hemen bir internet sitesinde İtalyan trüf mantarı kilosu kaça satılıyor bakalım. Baktığımız bu sayfanın linki de burada https://www.dartagnan.com/ siz de bakabilirsiniz.

Trüf Mantarı Fiyatı

Bu internet sitesinde taze trüf mantarı fiyatı 1 oz yani yaklaşık 30 gr için $90. Bu değer üzerinden yapacağımız kaba bir hesapla Trüf mantarı kilosu  3000 dolara satılıyor diyebiliriz.

İki örnekte gördük. Bu mantarın fiyatı mantarın çeşidine, kalitesine, o yılın üretim miktarına ve satın alınan mağazaya göre değişiyor. Ancak şunu söyleyebiliriz. Avrupa’da  trüf mantarı kilosu 300 euro ile 4500 euro arasında alıcı buluyor.

Peki siz bu fiyatlara satabilir misiniz?

Siz Kaça Satabilirsiniz?

Şunu bilmemizde fayda var. Bu türün aroması çok özel bir lezzettir. Ancak aroma aynı bahçenin farklı özellik gösteren kısımlarından hasat edilenlerde bile değişiklik gösterebilir. Ayrıca tam olgunlaşmadan toplanmış olanlar kayda değer aromalardan yoksun kalır. Bununla birlikte, zarar görmüş olanlarda kötü kokular oluşur. Dolayısı ile kaliteli, sağlıklı ve aroması yüksek olanlar daha yüksek fiyatla satılırken düşük kalitede olanlar satılamaz.

Bir de pazarlama olanakları konusu var. Örnek verdiğimiz İtalya ve Fransa gibi ülkeler piyasaya hakim olan ülkelerdir. Bu ülkelerin tüketimi yüksek, sabit alıcıları ve ihracat imkanları var. Diğer ülkelerde üretilen mantarlar bile bu ülkelerdeki işletmeler tarafından ucuz fiyata alınıp, sınıflandırılıp paketlendikten sonra yüksek fiyatlara satılıyor. Oysa bizde bu imkanlar yok. Türkiye pazarı ve işletmelerimizin bu konuda biraz daha gelişmeye ihtiyacı var.

Sonuca gelirsek, öncelikle pazarınızı araştırın.

Kaliteli ve sağlıklı biçimde üretirseniz, çevrenizde pazarlama imkanları varsa trüf mantarı kilosu 100-200 euro arasında satabilirsiniz.

Çok kaliteli üretirseniz. Yüksek miktarda üretirseniz. Sınıflandırma yaparsanız. Güzel paketleme yaparsanız. Marka olursanız. Bunların yanında bir de ihracat imkânınız varsa kilosu 1000-3000 euro arasında satabilirsiniz.

Şimdi kendiniz değerlendirin. Siz bu seçeneklerin hangisine daha yakınsınız. Hangilerini yapabilirsiniz. Bu değerlendirmeye göre de kaça satabileceğinizi tahmin edebilirsiniz.

Yorum gönder.