Reygras Otu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Sayfa İçeriği

Reygras otu Ülkemizde de üretim alanı her geçen gün artan bir yem bitkisidir. Verimli, besin değeri yüksek ve her bölgede yetiştirilebilen bir üründür. Bu makalede ekiminden hasadına kadar size yardımcı olacak  temel ve pratik bilgileri bulabilirsiniz.

Sayfa sonunda yer alan ANAHTAR TAVSİYE bölümü de süt otu yetiştiriciliği düşünen üreticiler için çok önemli, mutlaka okuyun.

Ayrıca son zamanlarda sıkça duyduğunuz bir başka yem bitkisi olan  teff grass ( yaz otu ) ile bilgi almak için BU SAYFAYI sorgum sudan otu melezi için BU SAYFAYI sorgum için BU SAYFAYI en iyi silajlık mısır çeşitleri ile ilgili bilgi almak için BU SAYFAYI yem bezelyesi için ise BU SAYFAYI ziyaret etmelisiniz.

Bunlarla birlikte alabileceğiniz yem bitkileri desteklemeleri için ise BU SAYFAYI okumalısınız.

 

Reygras Otu Nedir?

Reygras (lolium multiflorum) italyan çimi veya süt otu olarak da bilinir. Yüksek kaliteli ve lezzetli tek yıllık bir yem bitkisidir. %20’nin üzerinde ham protein ve %70’in üzerinde sindirilebilir kuru madde içerir. Yüksek protein içeriği nedeni ile sürekli yonca ile kıyaslanır.         

Reygras Otu

Görsel : http://ipm.ucanr.edu

Reygras otu nerede yetişir?

Reygrasın anavatanı İtalya’dır. Buna göre bizim Ülkemizde de Akdeniz bölgesine daha uygun olduğunu belirtelim. Özellikle uzun süre 18-25 °C arası seyreden ılıman sıcaklıkların ve iyi toprak neminin olduğu yerlerde çok verimlidir. Bununla birlikte Türkiye’nin hemen her bölgesinde reygras otu ekiminde iyi verim alabilirsiniz. Ancak doğru zamanda ekmeli ve uygun şekilde bakımını yapmalısınız. 

Süt otu yaklaşık 80-120 cm köklenebilen derin köklü ve çok değişik toprak tiplerine uyum sağlayan bir bitkidir. Toprak pH’ı 6-7,5 arasında olan, derin, verimli, organik maddece zengin ve nemini koruyan topraklarda çok daha iyi gelişir. Verimsiz, sığ, kurak ve kıraç arazilerde az gelişir ve düşük verim alınır.  

Reygras otu ne zaman ekilir?

Ülkemizin büyük bölümünde sonbahar ekimi uygundur. Sadece İç Anadolu ve Doğu Anadolu’nun çok yüksek ve soğuk kesimlerinde süt otu tohumu ilkbaharda ekilebilir.

Reygras ekim zamanınızı belirlemek için aşağıdaki bilgileri bilmeli ve bölgenizdeki hava sıcaklıklarına takip etmelisiniz.

  • En iyi geliştiği sıcaklıklar 18-25°C arasıdır. Ortalama 7 °C altında ve 30 °C üzerinde gelişimi durur.
  • En iyi çimlenme sıcaklığı 22-24 °C arasındadır.
  • Süt otu tohumunun uygun koşullarda çimlenmesi 7-10 gün sürer.
  • Sonbaharda ekimi yapılan reygras tohumunun çimlenmesi sonrasında kışa bitki güçlendiğinde girmesi gerekir.
  • Süt otu sonbahar ekimi ardından, hava koşulları uygun devam eder ve don olmazsa yaklaşık 40-60 günde biçime gelebilir. Kışa girmeden ilk biçimi yapabilirsiniz.

Buradan çıkartacağımız sonuçları aşağıda sıralayalım.

  • Erken sonbaharda ekin. Ancak yaz devam ediyorsa reygras otu tohumunu ekmeyin.
  • Sonbahar donları görülmesine az bir zaman kalmışsa ekmeyin.
  • Hava sıcaklıkları çok düşmüş, kış geliyor ise ekmeyin.
  • Serin bölgelerde hava koşullarına göre eylül-ekim aylarında ekebilirsiniz. Sıcak bölgelerde ise reygras otu tohumunu ekim-kasım ayları  içinde ekmelisiniz. 
Reygras Otu Tohumu

Görsel : https://www.amazon.com/

Reygras otu nasıl ekilir?

Birçok yem bitkisi ile karşılaştırıldığında reygras tohumu ekimi kolaydır. Genel olarak buğday gibi ekebilirsiniz.  Ancak hızlı ve güçlü çimlenmeyi ve düzgün çıkışı sağlamak için aşağıdaki konulara özen göstermelisiniz.

  • Toprak analizi yaptırın.  Bu sayede toprağınızın ihtiyaçlarını öğrenebilirsiniz.
  • Başarılı bir reygras yetiştiriciliğinin, kaliteli reygras tohumu ile mümkün olduğunu unutmayın. Reygras tohumu fiyatı ilk değerlendirmeniz olmasın. Güvenilir bir firmadan tohum alın.
  • Mibzer ile ekim yapmak en iyi yöntemdir. Ancak mibzer olmadığı durumda düzgün bir şekilde yapabilirseniz serpme ekimde de başarılı olabilirsiniz.
  • Ekim derinliğini 1-2 cm arasında tutun.
  • Ekimden önce tohumun çok derine gitmemesi için tarlayı düzleyin, tohum ekimi yapıldıktan sonra da mutlaka merdane çekin.
  • Ekimden hemen sonra başlayıp ilk 3 hafta boyunca sık sık ama az miktarlarda sulama yapın. Bu aşamada çok yüksek basınçlı ve tazyikli sulama yapmaktan kaçının.
  • Toprak analizi sonuçlarına göre ekim ile birlikte 15.15.15 veya 20.20.20 gibi kompoze gübreler uygulayın.
  • Reygras tohumunu dönüme / dekara (1000 m2) 5 kg kadar ekin.

Reygras otu sulama ve gübrelemesi nasıl yapılır?

Süt otu ekiminde hemen sonra ilk sulamayı yapın.  Bitki kökleri gelişene kadar sık sık ama az miktarlarda sulama yapın. Bu aşamadan sonra toprağın nemine göre gecikmeden sulamalara devam edin.

Reygras gübreye iyi tepki veren bir yem bitkisidir. Özellikle düzenli azot uygulamaları hem verimi hem de protein içeriğini yükseltir. Her biçimden sonra dekara 6 kg saf azot (yaklaşık 12 kg üre veya 30 kg amonyum sülfat) uygulayabilirsiniz.

Gübre attıktan hemen sonra sulama yapın. Gübreden sonraki sulama suyu gübrenin bitki kök bölgesine taşınmasını sağlar.

Reygras otu ne zaman biçilir?

Reygras otu kaç defa biçilir?

Süt otu hava şatları bağlı olarak ilk ekimden 40-60 gün sonra biçime gelir. Otun boyu 35-45 cm aralığında iken biçim yapabilirsiniz. Daha fazla bekletirseniz verim artabilir. Ancak besin maddesi içeriği düşecek, sindirilebilir kuru madde oranı azalır.  Yaklaşık 8-10 cm yükseklikten biçin. Bu sayede bitki kendini daha kolay yenileyebilir. 

Reygras otu ilkbaharla birlikte yeniden canlanır. Yine hava koşullarına, toprak verimliliğine ve sulamaya bağlı olarak 30-40 günde bir biçime gelir. Hava sıcaklıkları 30 derecenin üzerine çıktığında gelişmesi durur ve verim düşer. Bu aşamadan sonra reygras otunu tarladan kaldırıp başka bir ürün ekin.

Reygras otunu uygun koşullarda 5-6 kez biçebilirsiniz. Ancak ılık ilkbahar döneminin kısa olduğu bölgelerde bu sayı azalır. Buralarda yılda 3-4 kez  biçilebilir.

Kurak koşullarda ise tamamen yağış miktarına bağımlı bir üretim yapılır ve yılda 1-2 kez biçme şansınız olur.

Reygras Otu

Görsel :  https://www.uppermurrayseeds.com.au

Reygras otu verimi ne kadardır?

Reygras verimi yüksek bir yem bitkisidir. Genelde ” Reygras dönüme kaç balya verir? ” sorusu ile karşılaşırız. Ancak reygras balyası ağırlığı standart değildir. Hatta dönüm alanının da Ülkemizin bazı yerlerinde farklı olduğunu biliyoruz. Bu nedenle ile bu şekilde bir cevap vermemiz uygun olmaz. Biz burada reygras verimi dekara ne kadar? Sorusunu cevaplamaya çalışalım.

Normal koşullarda her biçimde bir dekardan (1000 m2) yaklaşık olarak 1.500-2.000 kg/da yeşil ot alabilirsiniz. İklim koşullarının uygunluğuna göre biçim sayısının değişiklik göstereceğini yukarıda belirtmiştik.  Yine de bölgeye ve bakım şartlarına göre, sulu koşullarda, reygras otu dekara veriminin 4500-10000 kg arasında olacağını ifade edebiliriz.

Reygras otu mu yonca mı ekelim?

Her ikisi de kaliteli ve verimli yem bitkileridir. Süt otu yıllık bir bitkidir. İyi verim alınır, tarlayı uzun süreli bağlamaz. Mısır gibi bir ürünle birlikte yılda iki ürün alınabilmesi gibi avantajlara sahiptir. Yonca ise toprağın azot içeriğini arttırır. Kendisinden sonra gelen ürünün verimini arttırır, daha az toprak işleme yapılmasına olanak sağlar. Önemli bir baklagil yem bitkisidir. Bu iki yem bitkisine de işletmenin ihtiyaçları ve arazi imkanları ölçüsünde ekim nöbetinde yer verilmelidir.

Alabileceğiniz Tarımsal Destekler

Reygras üretimi yapmanız durumunda tarım destekleri kapsamında yem bitkileri desteklemesi alabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi almak için Bitkisel Üretim Tarım Destekleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Bunun yanında hayvancılık destekleri ile bilgi almak için ise BU SAYFAYA bakmalısınız.

Anahtar Tavsiye

Reygras otu kaliteli ve verimli bir yem bitkisidir. Sonbaharda ekim yapıp, yaz başında tarladan kaldırabilirsiniz. Bu sayede kış döneminde yüksek verim elde edebilirsiniz.  Dolayısıyla bir çok yazlık sebzenin ekiminde önce ilk ürün olarak kullanabilirsiniz.

Ayrıca kış ve erken ilkbahar döneminde tarlanın boş kalmamasını sağlar ve erozyonun önlenmesine ve yabancı ot kontrolüne katkı yapar.

Reygras üzerine yem bitkisi ekimi de yapabilirsiniz. Örneğin yaz döneminde reygras otu arkasından ikinci ürün silajlık mısır ekimi yapılabilir. Böylece yıl içerisinde bol miktarda kaba yem üretimi şansınız olur.

Yukarıda anlattığımız faydaları göz önünde bulundurarak, eğer hayvancılık işletmesi sahibiyseniz ekim alanlarınızda mutlaka reygras otuna yer verin.

Hayvancılık işletmeniz yoksa dahi bulunduğunuz bölgede reygras otu fiyatı veya reygras silajı fiyat düzeyini araştırın. Uygun pazar imkanları olması durumunda satış amaçlı ekim yapmayı da değerlendirin.

5 Yorumlar

  1. adem güngör 28/03/2022
    • Levent BURGU 09/04/2022
  2. Ufuk 23/06/2022
  3. Muhammet Ali Kaya 05/11/2022
  4. Ali çiçek 11/06/2023

Yorum gönder.