Tarım Kredisi, Devlet Destekli Kredi, Nasıl kullanılır?

Sayfa İçeriği

Tarım kredisi çiftçiler için önemli bir finans kaynağıdır. Ayrıca ilk kez tarıma yatırım yapmak isteyen girişimcilerin de ilgilendiği bir konudur. Çünkü tarım kredileri diğerlerinden daha düşük faizlidir. Dolayısıyla bu şekilde kredi kullandığınızda borçlanma maliyetiniz daha az olur. 

Peki bu krediler nereden alınabilir?

Her banka tarım kredisi verir ama bunların tamamı devlet destekli kredi değildir. Siz ancak devlet destekli kredi yani düşük faizli tarım kredisini Ziraat Bankası veya Tarım Kredi Kooperatifi aracılığı ile kullanabilirsiniz.

Bu kurumlar devlet destekli tarım kredileri Resmi Gazete ’de yayınlanan ve aşağıda bağlantılarını verdiğim mevzuata göre kullandırır.

Resmi Gazete – Cumhurbaşkanlığı Kararı https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/01/20200103-8.pdf

Resmi Gazete – Uygulama Esasları Tebliği https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/03/20200325-10.htm

Kimler düşük faizli tarım kredisi alabilir?

Tarım yapan veya tarımsal üretim yapmak için yatırım düşünen herkes düşük faizli tarım kredisi alabilir. Üstelik gerçek kişilerin yanı sıra tüzel kişiler de yararlanıcı olabilir. Yani şirket, kooperatif ve birlik gibi kuruluşlar da bu kredilerden faydalanabilir.

Düşük faizli tarım kredileri nelerdir?

Devlet destekli kredilerin hangi yatırımlar için verilebileceği ve başvuru koşulları aynı mevzuatta yer alır. Buna göre aşağıda yer alan başlıklarda devlet destekli kredi başvurusu yapabilirsiniz.

  • Tarla Kredisi
  • Hayvancılık Kredisi
  • Arıcılık Kredisi
  • Traktör Kredisi
  • Sera Kredisi
  • Yem Bitkisi Kredisi
  • Süs Bitkisi Üretimi Kredisi
  • Bitkisel Üretim Kredisi
  • Sertifikalı Tohum, Fide, fidan Üretim Kredisi
  • Sertifikalı Bitkisel Üretim Kredisi
  • Sulama Sistemi Kredisi
  • Tarım Makineleri Kredisi
  • Lisanslı Depoculuk Kredisi
  • ELÜS Karşılığı Kredi
  • Soğuk Hava Deposu Kredisi
  • Tarımsal Ürünlerin İşlenmesine Yönelik Krediler
  • Sözleşmeli Üretim Kredisi
  • Özel Ormancılık Kredisi

Devlet destekli kredi başvurusu yapabileceğiniz yatırım konularının oldukça fazla sayıda olduğunu görüyorsunuz. Üstelik bu türlerin hepsi için farklı şartlar geçerlidir. Bu nedenle bu sayfada genel kuralları ele alırken, kredi türlerine ait özel şartları farklı sayfalarda açıklayacağız.

Dolayısıyla kredi özel koşulları için alacağınız kredi türü ile ilgili sayfaları da ziyaret etmelisiniz.

Hayvancılık kredileri hakkında bilgi almak istiyorsanız HAYVANCILIK KREDİSİ sayfasını ziyaret edin.

Traktör kredisi veya tarım makineleri kredisi de düşünebilirsiniz. Bu konuda bilgi almak istiyorsanız TRAKTÖR KREDİSİ sayfasını ziyaret edin.

Ayrıca BİTKİSEL ÜRETİM KREDİLERİ sayfasını da ziyaret edebilirsiniz. Bu kapsamda tarla kredisi, sera kredisi gibi önemli kredi türlerinden faydalanabilirsiniz. 

Ne kadar tarım kredisi alabilirim?

Devlet destekli kredi başvurusu yapabileceğiniz her konuda bir kredi üst sınırı vardır. Burada bahsedilen üst sınır o yatırım için alabileceğiniz en yüksek kredi miktarıdır.

Üstelik birden fazla yatırım için de başvuru yapabilirsiniz. Bu durumda bir toplam kredi üst limitine tabi olursunuz. Bu üst limit başvuru yaptığınız konular arasında yer alan ve en yüksek limite sahip kredinin limiti kadardır.

Devlet destekli kredi başvurusu nasıl yapılır?

Düşük faizli tarım kredisi almak için yatırım yapacağınız bölgedeki T.C. Ziraat Bankası şubelerine veya Tarım Kredi Kooperatifine başvuru yapmalısınız.

Bu kurumlar başvurunuzu yukarıda belirttiğimiz mevzuat ve kendi iç uygulamaları kapsamında değerlendirir. Değerlendirme sonucuna göre  de size gerekli yönlendirmeleri yaparlar.

Devlet destekli kredi başvurusu ne zaman yapılabilir?

Düşük faizli tarım kredisi 01.01.2020 ve 31.12.2022 tarihleri arasında uygulanacak. Dolayısıyla T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifine 31.12.2022 günü mesai bitimine kadar müracaat ederek  bu indirimden faydalanabilirsiniz.

Ancak siz devlet destekli kredi uygulamasının bu tarihte son bulacağını düşünmeyin. Bu tarihten sonra muhtemelen yeni bir karar yayınlanarak uygulama sürdürülür. 

Sitemizde bu sayfa yeni yayınlanacak kararlara göre güncellenecektir. Buradan uygulamayı takip etmeye devam edebilirsiniz.

Genç çiftçi, genç girişimci, kadın çiftçi ve girişimciler için ek faiz indirimi var mı?

Devlet destekli kredi başvurusu yapacak olan bazı gruplar için ek faiz indirimi uygulanır. Bunlar genç çiftçi, genç girişimci, kadın çiftçi ve kadın girişimcilerdir.  Bu gruplar için geçerli ek faiz indirimi %10’dur. 

Bu indirimi şu şekilde açıklayabiliriz.

Örneğin, normal bir üretici için %10 olarak uygulanacak olan bir kredi faizini ele alalım. Bu krediye genç çiftçi başvuru yaptığında %10 faiz indirimi alır. Faizin %10’luk kısmını düştüğünüzde, genç girişimci için uygulanacak faiz oranı %9 olarak bulunur.

Peki kim genç kabul edilir?

Hemen açıklayalım. 40 yaşını doldurmamış kişiler genç çiftçi veya genç girişimci olarak kabul edilir. Eğer başvuran tüzel kişi ise bu durumda 40 yaşını doldurmamış genç çiftçinin en az %51 hisseye sahip olması gerekir.

Kadın çiftçi veya kadın girişimci indirimi için ise kadın çiftçinin kendi adına üretim yapıyor olması yeterlidir. Bunun yanında tüzel kişi başvurularında ise kadın çiftçinin en az %51 hisseye sahip olması gerekir.

Tarım kredisi çiftçi borçları ertelenir mi?

Düşük faizli tarım kredileri kaynaklı çiftçi borçları doğal afet oluşması ve çiftçinin bu durumdan zarar görmesi durumunda ertelenebilir. Bu karar ve bundan önceki kararlar kapsamında aldığınız tarım kredilerinden kaynaklanan çiftçi borçlarının ertelenebilmesi için;

  • Doğal afetin 01.01.2020 ve 31.12.2022 tarihleri arasında yaşanmış olması,
  • Doğal afetin kredi vade tarihinden önce yaşanmış olması,
  • Kredi vade tarihinin doğal afet yaşandığı tarihten en fazla bir yıl sonra dolacak olması,
  • Çiftçi borçları ertelenmesi için TARSİM raporu veya İl/İlçe Hasar Tespit Komisyonu raporu ile müracaat edilmesi gerekir.

Yorum gönder.