Evde topraksız çilek yetiştiriciliği nasıl yapılır? Tam rehber.

Sayfa İçeriği

Çileği en çok sevilen meyvelerden birisi olarak biliyoruz. Üstelik kısa boylu bitki yapısı ve su hassasiyetinin çok yüksek olmaması da avantajlarındandır. Bu nedenle evde topraksız çilek yetiştiriciliği yapabilirsiniz. Ancak bunun için sadece birkaç pratik tavsiyeye ihtiyaç duyacaksınız. Merak etmeyin. Onları da bu sayfada bulabilirsiniz.

Kısaca “Evde topraksız çilek yetiştiriciliği nasıl yapılır?” bu sayfadan öğrenebilirsiniz.

Evde Topraksız Çilek Yetiştiriciliği Sistemleri

Başarılı şekilde evde topraksız çilek yetiştiriciliği yapmak ancak kendinizi de büyük külfete sokmamak istiyorsunuz. Bu durumda size iki ayrı yöntem önerebilirim.

Bunlardan ilkini derin su yöntemi olarak adlandırıyoruz. Bu yöntemde bitki besleme solüsyonu içeren suyumuz sabit bir kapta duruyor. Herhangi bir devridaim sistemine ihtiyaç duymuyoruz. Ancak sadece bu suyun havalandırması için küçük bir pompa ve hava taşı kullanıyoruz.

Diğer yöntemimizi ise besleyici film tekniği olarak tanımlıyoruz. Bu yöntem derin su tekniğine göre biraz daha detaylı çalışma gerektiriyor. Bitki besleme solüsyonu içeren suyumuz bir devridaim sistemi ile hareket ediyor. Yine sistemde zamanlayıcı, hava pompası, devridaim pompası gibi elemanlar kullanıyoruz.  

Bu makalede evde topraksız çilek yetiştiriciliği yapabileceğiniz sistemleri yüzeysel olarak anlattık. Ancak her iki sistemi daha yakından öğrenmek istiyor olabilirsiniz. Bu sistemlerin kurulum aşamalarına ilişkin detaylı bilgi için BU SAYFAYI ziyaret edin. 

Evde Topraksız Çilek Yetiştiriciliği

Görsel : https://horticulture.co.uk/

Evde Topraksız Çilek Yetiştiriciliğine Nasıl Başlamalıyız?

Burada üç seçeneğe sahibiz. Şimdi bunlara bakalım.

  • Tohumdan çilek yetiştirme
  • Kök sürgünü ile çilek yetiştirme
  • Fideden çilek yetiştirme

Evde topraksız çilek yetiştiriciliği için ben size başlangıçta hazır fide kullanmanızı öneririm. Çünkü tohum ya da kök sürgünü kullandığınızda zaman kaybetmiş olacaksınız. İlk üretime hazır frigo fideler ile başlarsanız daha çabuk ürün almaya başlarsınız.

Sonraki aşamalar için zaten kendi kök sürgünleriniz ile fide üretebilirsiniz. Bu sayede fide ihtiyacınız kalmayacaktır.

Tohum konusunda ise bir önemli konuyu daha vurgulamalıyım. Hibrit çeşitlerden elde edeceğiniz tohumları çimlendirdiğinizde genetik açılma görülür. Bu açılmayı bir çocuğun annesine benzeme oranı gibi düşünebilirsiniz.

Yeni doğan çocuk babaya da benzeyebilir hatta daha büyük atalarına da benzeyebilir. Anneye benzeme oranı düşük kalabilir. Yani sizde hibrit tohumdan çimlendirme yaptığınızda anaç bitki ile aynı özellikleri taşıyan bitkiler elde edemezsiniz.

Üstelik bu hibritler en iyi seçeneklerdir. Dolayısıyla hibrit çeşitleri ailenin en iyi genetik özelliklerinin bir arada toplandığı bireyler olarak düşünebilirsiniz. Sizin bitkileriniz bunlardan kesinlikle daha kötü özellikleri taşıyacaktır. Büyük ihtimalle daha az verim, daha az lezzet, bambaşka meyve yapısı ile karşılaşacaksınız.

Bu nedenle tohumdan üretimde ısrarlıysanız standart çeşitlerden seçmelisiniz. Son olarak tohumdan yapacağınız üretim sonrasında meyve almanızın, çimlenme sonrasında 2-3 yıl sürebileceğini unutmayın. Planlamanızı buna göre yapın.

Konuyu biraz dağıttık. Bu aşamadan sonra fide ile üretim yapacağımızı kabul ederek devam edelim.

Evde Topraksız Çilek Yetiştiriciliğinde Fide Dikimi

Bu üretim yönteminde fidelerinizi yaklaşık 15-20 cm aralıklarla dikmelisiniz. Dikim için file saksı ve saksı içerisine yerleştirilecek materyal edinin. Evde topraksız çilek yetiştiriciliği için materyal olarak kil çakılı kullanabilirsiniz. Sadece destek sağlamalarını amaçlıyoruz. Herhangi bir besleyici özellikleri olmayacak.

Evde topraksız çilek yetiştiriciliği yaparken sistemin su seviyesini ilk dikimde köklerin ulaşabileceği uygun bir seviyeye ayarlayın. İleriki dönemde kökler uzadığında su seviyesini biraz daha düşürmelisiniz.

Dikimden birkaç hafta sonra ilk çiçekleri görebilirsiniz. Ancak bunları hemen meyve için bırakmayı düşünmeyin. Bitkileriniz yeterli güce kavuşana kadar çıkan çiçekleri keserek çıkarın. Bu sayede bitkilerinizin meyveye güç harcamaması ve iyi gelişmesini sağlarsınız.

Evde Topraksız Çilek Yetiştiriciliğinde pH ve EC

Öncelikle mutlaka bir pH ölçer ve bir EC ölçer edinin. Evde topraksız çilek yetiştiriciliği için bunlar vazgeçilmezdir. Bilmeyenler için kısaca tekrarlayalım.

Ölçeceğiniz pH suyun asitlik seviyesidir. Yedi nötr değerdir. Yedinin altındaki değerler asit, üzerindeki değerler baz kabul edilir. Çilek için pH 6 seviyesi idealdir Bu nedenle siz pH değerini 5,5-6,5 arasında tutmalısınız.

EC değeri ise elektriksel iletkenlik ölçüdür. Ayrıca bu değeri tuzluluk seviyesi olarak da kabul edebilirsiniz. Bitkileriniz besin maddesi aldıklarında su EC değerinin yükselmesine katkıda bulunurlar. Bu nedenle sık sık kontrol etmelisiniz. Uygun değerlerin üzerine çıktığında besleme suyunu değiştirmelisiniz. Bu değerin 1,8-2,2 mS/cm arasında kalmasını sağlamalısınız.

Evde Topraksız Çilek Yetiştiriciliğinde Bitki Besleme

Toprak ile üretim yapmadığınızda bitkinin beslenmesi konusunda bütün sorumluluğu siz alırsınız. Bu nedenle evde topraksız çilek yetiştiriciliği yaparken de bitki besleme konusunda çok özenli davranmalısınız.

Bitkinin ihtiyacı olan tüm besin maddelerini sağlamalısınız. Bunlara kısaca bakalım.

Makro Besinler – Bunların azot, potasyum ve fosfor elementleri olduğunu biliyoruz.  Bu 3 besin, bir bitkinin hayatta kalması için elzem olduğunu da bilmelisiniz. 

Mikro Besinler – Bitkiler, temel besinlerin dışında, çok küçük miktarlarda da olsa diğer besinlere ihtiyaç duyarlar. Az miktarda ihtiyaç olduğunu, bunlar olmadan yaşayabilecekleri şeklinde yorumlamayın. Bunlar olmadan da bitkileriniz sağlıklı kalamaz ve meyve alamazsınız. Bu besin maddeleri de manganez, bakır, demir, kobalt, klor, çinko ve molibden gibi elementlerdir.

Evde Topraksız Çilek Yetiştiriciliğinde hazır karışım besin solüsyonları kullanabilirsiniz. Ancak bunun yanında kendinizde suda eriyen gübreler alıp besin solüsyonu hazırlayabilirsiniz.

Kendiniz hazırlamayı düşünüyorsanız, mutlaka yukarıdaki elementlerin bulunmasına dikkat edin. Örnek formülleri birçok yerde bulabilirsiniz.

Evde Topraksız Çilek Yetiştiriciliğinde Işık ve Sıcaklık

Çilekler, 18-25 C arasındaki ılık sıcaklıkları tercih eder. Evde topraksız çilek yetiştiriciliğinde de bu değerleri sağlamalısınız.

Bunun yanında diğer bir önemli konu ışıklanmadır. Tarlada ya da serada üretimde yapıyor olsanız doğal ışıklanma çileklere yeterli olacaktır. Ancak evde topraksız çilek yetiştiriciliğinde bitkilerinizin günde 8-12 saat ışık aldığından emin olmalısınız. Bunun altındaki değerlerde sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Eğer evde topraksız çilek yetiştiriciliği yaparken, çileklerinizin bulunduğu ortamda yeterli ışık alamadığını düşünüyorsanız led aydınlatma da yapabilirsiniz. Bunun için kırmızı, mavi ve beyaz led ışıkları bir arada kullanmalısınız.

Ayrıca eğer led ile ışıklandırma imkânınız varsa ışıklanma süresini 16 saate kadar çıkarabilirsiniz. Bu seviyelerde daha çok verim alabilirsiniz.

Evde Topraksız Çilek Yetiştiriciliğinde Budama ve Tozlaşma

Çilek bitkileri stolon denilen toprak üstü kök sürgünleri ile yayılır. Toprak koşullarında bu kollar toprağa değdikleri yerlerde yeni bitkiler oluşturur. Ancak evde topraksız çilek yetiştiriciliği yaparken bu kolları budamalısınız. Budadığınız stolonları fide üretiminde kullanabilirsiniz.

Evde Topraksız Çilek Yetiştiriciliği – Tozlaşma

Görsel: https://www.wikihow.com

Tarla üretiminde tozlaşma görevini rüzgar, arılar ve diğer tozlayıcı canlılar yerine getirir. Ancak evde topraksız çilek yetiştiriciliği yaparken bu imkandan faydalanamazsınız. Bu nedenle tozlama işini de siz üstlenmelisiniz. Bunun için küçük yumuşak bir fırça kullanabilirsiniz.  Çiçekler açılıp olgunlaştığında fırça ile sarı ve kahverengi kısımlara hafif hafif temas edin. Bunun doğal ortamda sinekler ve arılar tarafından yapıldığını düşünün. Bu durumda ne kadar hafifi darbeler ile devam etmeniz gerektiğini çıkarabilirsiniz.

Çilek çeşitleri ve yetiştiriciliği ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız BU SAYFAYI da okumalısınız.

Bunun yanında topraksız tarım ile ilgili bilgi almak için BU SAYFAYI , hidroponik tarım ile ilgili bilgi almak için  BU SAYFAYI ve dikey tarım ile ilgili bilgi almak için ise BU SAYFAYI ziyaret etmelisiniz.

3 Yorumlar

  1. Mert 18/06/2021
    • Levent BURGU 21/06/2021
  2. rabia 25/01/2023

Yorum gönder.