En İyi Yonca Tohumu Hangisi, En Önemli İpuçları.

Sayfa İçeriği

Yemlerin Kraliçesi olarak da bilinen yoncanın baklagillerden çok yıllık bir bitki olduğunu biliyoruz.  Üstelik örtü bitkisi olarak veya erozyon kontrolü için de kullanabiliyoruz. Ayrıca derin kök sistemine sahip olması ve toprağınıza azot sağlamasını da diğer avantajları olarak sayabiliriz. Peki tohumumuzu nasıl seçmeliyiz? En iyi yonca tohumu ya da en verimli yonca tohumu hangisi biliyor musunuz?  Bunu öğrenmek için doğru yerdesiniz. Bu sayfada en iyi yonca tohumu hangisi sorusuna cevap olacak detaylı bilgiler bulacaksınız.

Aslında en iyi yonca tohumu seçimi, üreticinin verebileceği en önemli kararlardan biridir. Bu seçimde yonca tohumu fiyatları da değerlendirilebilir. Ancak tek seçim kıstasınız bu olursa, alırken ucuza alır ama üretimde zarar edersiniz.

Yonca tohumu seçerken bitkinin genel performansını göz önünde bulundurmalısınız. Performans derken sadece verimden bahsetmiyoruz. Bu sayfada size en iyi yonca tohumu hangisi karar verebilmek için ihtiyacınız olacak önemli ipuçlarını vereceğiz.

Bununla birlikte yem bitkilerinden reygrass ile ilgili bilgi almak için BU SAYFAYI, sorgum sudan otu için BU SAYFAYI, yem bezelyesi için BU SAYFAYI  teff grass için ise BU SAYFAYI okumalısınız.

Ayrıca yem bitkileri ekiminde alabileceğiniz desteklemeler için BU SAYFAYI hayvancılık kredileri hakkında ihtiyacınız olabilecek bilgileri ise BU SAYFADA bulabilirsiniz.

Yonca Tohumu Dormansi Değerine Göre Seçim Yapın

Dormansi kavramını dinlenme veya uyku hali olarak tarif edebiliriz. Sonbahar dormansisini bilirsek, yoncanın gelişiminin sonbaharda ne zaman durdurduğunu ve ilkbaharda ne zaman başladığını anlayabiliriz. Ayrıca kış soğuklarına dayanıklılığı da  yonca tohumu dormansi gruplarından öğrenebiliriz. Bu nedenle en iyi yonca tohumunu tespit etmek için dormansi değeri en önemli verimizdir.

Yonca Tohumu Dormansi Değerleri

Kaynak : omu.edu.tr

Dormansi değeri arttıkça bitkinin kışa dayanım özelliği artar. Dormansi değeri 1-3 arası çeşitlerin -15 C dereceye, 4-6 arası çeşitlerin -8 C dereceye kadar dayandığını biliyoruz. Bunun yanında 6-8 arası çeşitler ise sadece -3 dereceye kadar dayanabildiklerinden ılıman bölgelerde tercih edebilirsiniz.

Dormansi değeri düştükçe çeşitlerin biçimden sonra yeniden sürme güçleri de azalmaktadır. Bu nedenle düşük dormansi değerine sahip ve soğuklara dayanıklı çeşitleri yılda 3-4 kez biçebilirken, yüksek dormansi değerine sahip çeşitlerden, ılıman bölgelerde bir yılda 8-10 biçim alabilirsiniz. Tabi bu arada şunu da belirtelim. Yoncada dormansi değeri arttıkça, biçim sayısına da bağlı olarak, ekonomik ömür de kısalır.

Son olarak bir farkı daha ifade edelim. Dormansi değeri düşük kışlık çeşitlerde gövdenin içi doludur ve sert yapılıdır. Bu nedenle ot kalitesi ve sindirilebilirliği, dormansi değeri yüksek çeşitlere göre daha düşüktür.

Yukarıda saydığımız özelliklere göre bölgenize uygun dormansi değerine sahip yonca tohumunu seçmelisiniz. Değerlendireceğiniz yonca tohumunun dormansi değerinin kaç olduğunu tohum üreticilerinden öğrenebilirsiniz.

Sertifikalı Yonca Tohumu Çeşitleri Kullanın

Sertifika tohumun kalitesini garanti altına alan belgedir. Biz de en verimli yonca tohumu hangisi belirlemek için ilk olarak bu basit adımdan başlayacağız. Çünkü sertifikalı tohum alırsanız paket içerisinde ne olduğundan emin olursunuz.

Bu sayede tohumun kimliğini, saflığını, tohumluk kalitesini, çimlenme gücünü garanti altına almış olursunuz. Ayrıca başarılı üretim ve yüksek verim için şansınızı da arttırırsınız.

Yonca Tohumu Çeşitleri Denemelerine Bakın

Tohumların özellikleri üretici firmalar tarafından paket üzerinde, broşürlerde veya internet sayfalarında belirtilir. Ancak verilen bu verim değerleri ideal koşullar altında yapılan denemeler ile alınan sonuçları ifade eder. Siz kendi koşullarınızda aynı sonuçları alamayabilirsiniz. Bu durumda en iyi yonca tohumu hangisi olduğunu belirleyemezsiniz. Bu sorun için iki çözüm önerebiliriz.

Üniversiteler ve tarımsal araştırma enstitüleri zaman zaman çeşit denemeleri yapar. Bu denemelerde farklı çeşitler aynı ortamda yetiştirilerek, karşılaştırılır. Üstelik bu kurumlar yaptıkları bu denemelerin sonuçlarını yayınlar. Bunlar çoğunlukla herkese açık bilgilerdir. Siz de internetten de bu bilgileri bulabilirsiniz. Eğer ulaşamazsanız, bölgenize en yakın Ziraat Fakültesi veya Araştırma Enstitüsü ile görüşün. Deneme sonuçlarını veya tavsiyelerini sizinle paylaşacaklardır.

Bunun yanında çevrenizdeki üreticilerin tecrübelerini de inceleyin. Benzer iklim ve toprak koşullarında yonca üretimi yapan çiftçiler ile görüşün. Hangi yonca tohumu ile nasıl sonuç aldıklarına dikkat edin.

En İyi Yonca Tohumu

Görsel : https://ucanr.edu/

Yonca Tohumu Kuru Ot Verimini Dikkate Alın

En iyi yonca tohumu değerlendirmesi için yonca tohumu çeşitleri arasında verim karşılaştırması yapın. Elbette verim tek kıstasınız olmasın. Ancak karşılaştırma yaparken verim değerlerini de göz ardı etmeyin. Çünkü yonca üretirken amacımız mümkün olduğunca fazla miktarda kaliteli yem elde etmek olacaktır.

Verim değerlendirmesinde yonca tohumu üreticisi firmanın verileri, araştırma sonuçları ve çevrenizdeki üreticilerin aldıkları sonuçlar size yardımcı olur. Değerlendirmenizi bu veriler doğrultusunda yapın. En verimli yonca tohumu hangisi siz belirleyin.

Daha Uzun Ömürlü Yonca Çeşitlerini Tercih Edin

Bazı yonca tohumu çeşitleri, aynı koşullarda diğerlerine göre daha uzun ekonomik ömre sahiptir. Bazı çeşitler 3 veya 4. yılda verimden düşmeye başlarken bazıları verim düzeyini 5. yılın sonuna kadar koruyabilmektedir.  En verimli yonca tohumu araştırması yaparken yonca tohumu çeşitleri için 3. yıl ve sonrasındaki verim değerlerine de göz atın. Çünkü bazı çeşitler genellikle ilk iki yılda iyi performans gösterir, ancak sonraki yıllarda önemli verim kaybı gösterirler. İlk yıllara bakarak yapacağınız seçim sizi en iyi yonca tohumuna götürmeyebilir.

Yonca Tohumu Yem Kalitesine Dikkat Edin.

Tohum seçerken bir diğer önemli konu elde edeceğiniz yemin kalitesidir. Her yonca tohumu aynı kalitede yem üretmez. Üstelik her zaman yüksek verimli çeşitlerden yeterli kalitede yem elde edemeyebilirsiniz. Bu durumda da yemi kullandığınızda sonuç alamazsınız.

Yem kalitesini değerlendirirken en önemli kıstaslarımız protein oranı ve lif miktarı olmalıdır. Bu değerleri üretici firmadan talep edebilirsiniz. En iyi yonca tohumu hangisi belirlemek için yüksek protein içerikli ve sindirilemeyen lif oranı daha düşük çeşitlere öncelik vermelisiniz.

Yonca Tohumu İçin Hastalık ve Zararlı Dayanıklılığına Bakın

Tüm tarımsal üretimlerde en iyi hastalık ve zararlı yönetimi stratejisi, bölgenizde sık tekrarlayan zararlılara ve hastalıklara dayanıklı çeşitleri seçmektir. En iyi yonca tohumu seçimi yaparken bunu da göz önünde bulundurun. Dayanıklı çeşitler, kimyasal mücadele ihtiyacını ortadan kaldırır veya azaltır. Bu sayede işgücü ve paradan tasarruf etmiş olursunuz.  

Size en uygun, en verimli yonca tohumu çeşidini seçmek için geçmiş yıllarda bölgenizde sık görülen yonca zararlılarını ve hastalıklarını değerlendirin.  Bu hastalık ve zararlılara dayanıklı yonca tohumu sizin için en uygun seçim olabilir.

En İyi Yonca Tohumu Seçimi Neden Önemli

En verimli yonca tohumunu seçmek size karmaşık gelmiş olabilir. Ancak ektiğiniz yonca yıllarca arazide kalır. Bu nedenle yapacağınız hatanın sonuçları da yıllarca sürer. Ancak biraz araştırır ve doğru seçim yaparsanız , üretim aşamasında karlı çıkarsınız. En iyi yonca tohumu için seçim yaparken yukarıda verdiğimiz bu temel ipuçlarını takip etmelisiniz.

Bununla birlikte Bilensoy çeşidi ile ilgili ayrıntılı bilgi almak ve diğer çeşitler ile kıyaslamasını görmek istiyorsanız BU SAYFAYI Gea çeşidi için BU SAYFAYI Prosementi çeşidi için ise BU SAYFAYI okuyun.

Silajlık mısır tohumu çeşitleri seçimi ile ilgili bilgi almak için BU SAYFAYI  ziyaret etmelisiniz. 

Yorum gönder.