Milli Emlak Kiralık Arazi Edinme-30 Yıla Kadar İrtifak

Sayfa İçeriği

Hazine arazisi kiralama ve hazine arazisi satışı ile arazi edinebilirsiniz. Ancak bunların yanında Milli Emlak kiralık arazi sağlarken iki yol daha izler. Bunlar irtifak tesis edilmesi ve yatırımcıya tahsis yöntemleridir. Bu sayfada hazine arazileri üzerinde 30 yıl süreli irtifak kurulması ile ilgili bilgileri bulacaksınız. Ayrıca Milli Emlak kiralık arazilerinin 49 yıl süre ile yatırımlara tahsis edilmesi ile ilgili bilgi arıyorsanız BU SAYFAYI ziyaret etmelisiniz.

Hazine arazilerinin satışı ile ilgili bilgi almak istiyorsanız BU SAYFAYI, hazine arazilerinin kiralanması ile ilgili bilgi almak için ise BU SAYFAYI ziyaret etmelisiniz.

Hangi arazilerde irtifak hakkı alabilirim?

Milli emlak kiralık arazi üzerinde irtifak kurarken tüm arazilerde bu uygulamayı yapamaz. Özellikle özel kanunlara tabi olan araziler bu amaçla kullanılamaz.  Örnek olarak, meralar, ormanlar, kıyıda bulunan araziler, orta malı hükmündeki araziler irtifak kurulamayacak arazilerdir.

Ayrıca bunlar dışında da istediğiniz her arazi için irtifak alamazsınız. Siz talebinizi yaptınız. Milli Emlak kiralık arazi için bir inceleme süreci başlatır. Arazinin fiili ve hukuki durumunu araştırır. Ayrıca Milli Emlak kiralık arazi için kamu hizmeti için gerekli olup olmadığını da araştırır.

Kurum bu araştırma sonrasında tüm belgeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iletir. Bakanlık onaylarsa Milli Emlak kiralık arazi üzerinde irtifak hakkı tesis edilmesi için ihale hazırlıklarına başlar.

Hangi yatırımlar için irtifak hakkı alabilirim?

Milli emlak kiralık arazi irtifak hakkı belirli sektörler için sağlanan bir imkandır.  Bu sektörleri aşağıda görebilirsiniz.

  • Tarım/ Hayvancılık / Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yatırımları,
  • Eğitim Yatırımları,
  • Sağlık ve Spor Yatırımları
  • Sanayi ve Enerji Yatırımları,
  • Sosyal ve Kültürel Amaçlı Yatırımlar
  • Turizm Yatırımları,

İrtifak için nasıl müracaat etmeliyim?

İrtifak talebi için dilekçe ile Milli Emlak Müdürlüğü veya Şefliklerine başvuru yapmalısınız. Ancak online olarak da başvuru yapabilirsiniz.

Online başvuru için Milli Emlak Genel Müdürlüğü internet sitesine girin. ( https://www.milliemlak.gov.tr/ ) Bu sitede aşağıdaki  resimde görülen irtifak işlemleri menüsünü açın. Bu kısımdan başvurunuzu yapabilirsiniz.

Milli Emlak İrtifak İşlemleri

Yatırım için belirlediğiniz bir yer yoksa araştırma için de bu adresi kullanabilirsiniz. 

Örneğin daha önce başka kişiler tarafından yapılan başvurular sonucu ihaleye çıkarılacak alanları öğrenebilirsiniz.

Ayrıca Milli Emlak kiralık arazi tespitleri sonucu  irtifak için uygun alanlar belirlemiş olabilir.  Bunlardan da faydalanabilirsiniz.

Her iki durumda da ihaleye çıkacak olan taşınmazlar https://www.milliemlak.gov.tr/ adresinde yayınlanır.

Aşağıdaki resimde de görülen irtifak işlemleri / başvuruya çıkanlar menüsünden bu ilanları görebilirsiniz. Dolayısıyla yapılacak ihaleleri takip edebilir ve uygun bulduğunuz bir arazi varsa ihalesine katılabilirsiniz.

Milli Emlak İlanları

İrtifak hakkı ihalesi nasıl yapılır?

Milli Emlak kiralık arazi araştırması ve hazırlıkların tamamlanmasının ardından ihale ilanına çıkar. 

Bu ihalelere şartları taşıyan herkes katılabilir. Ayrıca talebi sizin yapmış olmanız size bir ayrıcalık da sağlamaz. Ancak aynı şekilde başkalarının başvuruları sonucunda çıkılan ihalelere de siz eşit şartlarda katılabilirsiniz.

İrtifak hakkı ihaleleri pazarlık usulü ile yapılır.

Ancak ihale duyuru ve yöntemleri konusunda bazı istisnalar da vardır. Bunları da hemen belirtelim. 

Hangi durumlarda ilan yapılmadan kullanma izni verilir veya irtifak hakkı tesis edilir? Aşağıda sıralayalım.

  • Enerji yatırımları için lisans alan firmalara, lisans için uygun görülen alandaki araziler için,
  • Kamu yararına çalışan derneklere, vakıflara, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına yapılacak irtifaklarda (asli faaliyet konularına ilişkin taleplerde)

Ayrıca bazı yatırım koşullarını sağlamanız durumunda da istisnaya tabi olabilirsiniz. Bunlar oldukça büyük yatırımlardır.

Örneğin teknolojik veya jeotermal seracılık, organik tarım ve su ürünleri yetiştiriciliği alanında yatırım yapıyorsunuz. Yatırımınız en az on milyon $ ise ve en az on kişiyi on yıl süreyle istihdam etmeyi taahhüt edebiliyorsunuz. Bu durumda ilansız irtifak edinebilirsiniz. 

Ya da projeye dayalı organize hayvancılık alanında en az yirmi milyon $ yatırım yapıyorsunuz. Ayrıca en az yüz kişiyi on yıl süreyle istihdam etmeyi taahhüt edebiliyorsunuz. İşte bu durumda da ilansız irtifak edinebilirsiniz.

İrtifak bedeli nasıl belirlenir?

Temel olarak yıllık irtifak bedeli arazinin belirlenen bedelinin %2’si olarak uygulanır. Ancak bu oran tarım ve hayvancılık ile sanayi amaçlı tesis edilecek irtifak haklarında %1 olarak uygulanır. Tarımsal yatırım yaptığınız da bu imkan sayesinde %50 daha az irtifak bedeli ödeyebilirsiniz.

Ayrıca irtifak bedelleri ilk üç yıl için yüzde yetmiş indirimli olarak tahsil edilir. Bu indirim ile yatırımın ilk yıllarında size fayda sağlayabilirsiniz.

İrtifak tesis edilmesi aşamaları nelerdir?

Hazine arazisinin irtifak hakkı tesis edilmesi ihalesini kazandınız. Öncelikle size projelerin yaptırılması, imar planı değişiklikleri ve gerekli izinlerin alınması amacıyla 1 (bir) yıl süreyle ön izin verilir.

Bu aşamada taahhüt ettiğiniz yatırımı kapsayacak şekilde projenizi hazırlamanız ve sunmanız gerekir. Sunduğunuz proje konu uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından değerlendirilir. Uygun bulunması halinde onaylanır.

Ön izin süresi izin ve onay işlemleri için gerekli görülürse 4 yıla kadar uzatılabilir. Ön izin süresi boyunca arazi için izin bedeli alınır. Bu bedel taşınmazın fiili olarak kullanmamanız kaydı ile ihale bedelinin birinci ve ikinci yıllar için yüzde yirmisi, üçüncü yıl için yüzde otuzu, dördüncü yıl için yüzde kırkı oranında belirlenir.

Ön izin süresi içerisinde gerekli aşamaların tamamlanması ve yükümlülüklerinizi yerine getirmeniz durumunda hazine arazisi üzerinde 30 yıl süre ile irtifak tesis edilir. Bu irtifak arazinin tapu kaydına da işlenir. Tescil harici durumdaki devlet arazilerinde ise 30 yıl süreli kullanım izin sözleşmesi düzenlenir.

İrtifak hakkının avantajları nelerdir?

Neden Milli Emlak kiralık arazi edinmiyorsunuz. Bunun yerine irtifak tesis ediyorsunuz. Farkı nedir? Ne gibi avantalar sağlarsınız? Bu konuyu hemen açalım.

Temel fark irtifak hakkının daha uzun süreli olmasıdır. 30 yıla kadar irtifak tesis edebilirsiniz. Ancak bu kiralama için en fazla 10 yıldır.   

İrtifak hakkı tesis edildikten sonra irtifak hakkınızı başkalarına devredebilirsiniz. Bu kısmen kiralamada da geçerli bir imkandır. 

Bunun yanında irtifakta ipotek tesis ederek kredi kullanabilirsiniz. Ancak irtifak yerine kiralama yapmanız durumunda bunu yapamazsınız.

İrtifak uzun süreli bir haktır. Bu hakkı miras olarak devredebilirsiniz. 

Ayrıca taahhüt etiğiniz yatırımı tamamladığınızda araziyi doğrudan satın alma imkanı da edinirsiniz.

Tüm bunları değerlendirdiğinizde irtifak hakkının sizin için daha avantajlı olduğunu görebilirsiniz. Ancak şartları sağlamanız gerektiğini unutmayın.

İrtifak bedeli dışında yapılacak ödemeler nelerdir?

İrtifak hakkı kurulan hazine arazisi üzerinde yapacağınız yatırımlarda irtifak bedeli ile birlikte hasılat payı ödemesi yapmanız da gerekir. 

Arazide faaliyet gösteren işletmenizin toplam yıllık hasılatının yüzde biri kadar hasılat payı ödersiniz.

Tarım ve hayvancılık ile sanayi ve tersane yatırımı yapılmak amacıyla tesis edilen irtifaklarda istisna uygulanır. Bu tür yatırımlarda yüzde bir yerine binde bir hasılat payı ödersiniz.

İrtifak süresi sonunda süreç nasıl devam eder?

İrtifak hakkınız sona erdi. Yenileme de yapmadınız. Ya da süre bitmeden herhangi bir sebeple sözleşmeniz feshedildi. Bu durumda ne ile karşılaşırsınız?

İrtifak tesis ettiğiniz taşınmaz üzerindeki tüm yapı ve tesisler,  bedel ödenmeksizin Hazineye intikal eder. Bu intikal nedeniyle herhangi bir talepte bulunamazsınız. Sizinle birlikte üçüncü kişiler de herhangi bir hak iddia edemez.

Hazine arazilerinin satın alınması ile ilgili bilgi almak istiyorsanız BU SAYFAYI ziyaret edebilirsiniz. Milli emlak kiralık arazi mevzuatı ile ilgili bilgi için BU SAYFAYI ve hazine arazilerinin yatırımlara tahsisi ile bilgi almak için ise BU SAYFAYI ziyaret etmelisiniz.

Bir cevap

  1. Osman Arıkan 20/09/2022

Yorum gönder.