Petunyalar (Kahkaha Çiçeği) Yetiştirme, Petunya Bakımı

Sayfa İçeriği

Petunyalar ya da diğer adıyla kahkaha çiçeği çok ilgi gören bitkilerdendir. Uzun çiçeklenme dönemleri, farklı renk ve formlara sahip olmaları ve yetiştirme kolaylığı gibi nedenlerle siz de tercih edebilirsiniz. Bu sayfada tüm özelliklerini ve petunya bakımını ele alıyoruz.

Gündüz ortalama 18-23 C gece ise 12-18 C sıcaklıkların petunyalar için ideal olduğunu biliyoruz. Bunun yanında 3-4 C dereceye kadar düşük sıcaklıkları tolere edebiliriz. Ancak daha düşük sıcaklıklar ve donma bitkilere zarar verir ve öldürür. 

Petunya bakımı doğru yapıldığında ilkbahardan havalar soğuyana kadar çiçekli bir görünüm elde edebilirsiniz.

Yeşil renkli, oval biçimli ve kenarları dişsiz basit yaprakları vardır. Çiçekleri ise oldukça çeşitlidir. Kırmızı, kızıl, mavi, mor, pembe, mercan, siyah ve somon renklerinde tek kat veya katmerli çiçeklerini görebilirsiniz.

Petunyalar (kahkaha çiçeği ) için bol güneş alan alanları tercih edin. Günlük en az 6-8 saat güneşlenme ihtiyacı olduğunu göz önünde bulundurun. Bunun altındaki güneşlenme veya yarı gölge şartlarda daha az çiçeklenme ile karşılaşabilirsiniz.

 

Petunyalar (Kahkaha Çiçeği)

Görsel : https://extension.umn.edu/

Petunya (Kahkaha Çiçeği) Çeşitleri

İlk formları Güney Amerika kökenli olan petunyaların bugün yetiştirilen çeşitleri birçok türden melezleme yolu ile elde edilmiştir. Bunların bazıları küçük (15-20cm)  bazıları ise büyük (1-1,5 m) formdadır.

Petunya çiçekleri (kahkaha çiçeği) boyut, şekil, renk ve desen bakımından da çok çeşitlidir. Petunyalarda 2 cm’den – 15 cm’ye kadar çapa sahip çiçekler görebilirsiniz.  

Grandiflora Petunyalar

En yaygın tür olarak bilinir. Genellikle dik büyür ve 7,5- 10 cm çapa sahip çiçekler oluşturur.Bazı türleri sarkma eğilimindedir ve bunları sepetlerde ve pencere kenarı saksılarda kullanabilirsiniz.

Multiflora Petunyalar

Bu çeşitler daha kompakt formdadır. Daha küçük çiçeklere sahiptir. Ancak çok sayıda ve sık açan çiçekleri ile dolgun bir yapı elde edebilirsiniz.

Milliflora Petunyalar

Bol miktarda güzel ve küçük çiçekler üreten minyatür bitkilerdir ve çiçek çapları 2-4 cm arasında değişir. 

Yayılıcı Petunyalar

Bu çeşitler yaklaşık 15 cm boyunda bitkiler oluşturur. Ancak çok hızlı yayılırlar. Bu özellikleri sayesinde uygun petunya bakımı ile geniş bir alanın kaplamasını sağlayabilirsiniz. Üstelik sepetler ve pencere saksıları için de rahatlıkla kullanabilirsiniz.  

Petunya (Kahkaha Çiçeği)

Görsel : https://www.tamu.edu/

Petunyalar (Kahkaha Çiçeği ) Nasıl Üretilir?

Üç şekilde petunya ( Kahkaha Çiçeği ) sahibi olabilirsiniz. Bunlar tohumdan üretmek, çelikle üretmek ve fide satın alma yöntemleridir. Şimdi bunları sırasıyla açıklayalım.

Tohumdan Petunya (Kahkaha Çiçeği) Yetiştirmek

Öncelikle şunu belirtelim. Eğer tohumdan petunya üretmek istiyorsanız şunu unutmayın. Diğer yöntemlere göre en az iki ay daha geriden başlayacaksınız. Zamanlamanızı buna göre ayarlayın.

Tohumları ekmeden önce birkaç gün ıslak pamuk ya da bezin içerisinde bekletin. Bu sayede tohumların ilk nemini almasını sağlarsınız.

Daha sonra ekim yapacağınız saksıyı hazırlayın. Bunun için altında su süzülmesini sağlayan delikler olan bir saksı edinin. Saksının dibine birkaç sıra çakıl taşı dizin. Üzerine ise su tutma kapasitesi iyi olan bir malzeme yerleştirin. Bunun için organik madde içeriği yüksek toprak veya torf gibi bir malzeme kullanabilirsiniz.

Tohumları ocak şeklinde saksının ortasına dikebilirsiniz. Ancak çok derine gitmemesine özen gösterin. Tohumlar genel olarak boyları kadar bir derinliğe ekilebilirler. Her saksı veya ocak için 3-4 tohum kullanabilirsiniz. Tohumları önce toprak yüzeyine bırakın. Sonra üzerine yeteri kadar torf veya toprak ilave ederek üzerinin kaplanmasını sağlayın. Kaplama sonrasında yüzeyi hafifçe bastırarak ekimi tamamlayın.

Çimlenme aşamasında toprağı sürekli nemli tutun. Sulama suyunu sadece tohumun bulunduğu üst kısmı ıslatacak şekilde azar azar uygulayın.  

Çimlenme için ideal sıcaklık 16-22 C derecedir. Bunun altındaki sıcaklıklarda çimlenme gecikebilir. Bitkiler toprak yüzeyine çıkana kadar herhangi bir ışıklanma ihtiyacı bulunmamaktadır. Bu nedenle çimlendirmeyi soğuk zamanlarda iç mekanda da yapabilirsiniz. Uygun koşullarda ekimden yaklaşık 2-3 hafta sonra tohumların çimlendiğini görebilirsiniz.

Çelikten Petunya (Kahkaha Çiçeği) Yetiştirmek

Tohumdan petunya üretmeye göre daha hızlı ve daha kolay bir yöntemdir. Önce çiçek rengini ve bitki formunu beğendiğiniz, sağlıklı bir petunya bitkisini anaç olarak belirleyin.  

Bu anaç bitkiden çelik olarak yaklaşık 10’ar cm uzunluğa sahip genç filizleri alabilirsiniz.  Aldığınız çeliklerin alt kısmından başlayarak yaprakların ⅔’ünü çıkarın. Bu sayede çeliğin su kaybını azaltırsınız.   

Çelikleri toprağa dikmeden önce iyice köklendirmek önemlidir. Bu şekilde daha başarılı bir üretim yapabilirsiniz. Bunun için çelikleri yarım bardak suda bekleyebilirsiniz. Su içerisinde çelikler birkaç gün içinde kök atmaya başlayacaktır. Kökler yeterince büyüdüğünde elde ettiğiniz fideleri yetişme ortamına aktarabilirsiniz.

Fide Satın Alarak Petunya (Kahkaha Çiçeği) Yetiştirmek

Saksıda Petunya Yetiştirmek

Fide satın aldığınız zaman bitki kökleri küçük bir saksı veya torba içerisinde topraklı halde yer alır. Bu şekilde satın aldığınız fideyi kendi saksınıza aktarmalısınız.

Petunya çiçeği için yuvarlak ve geniş ağızlı saksılar daha kullanışlıdır. Yine de seçimi kendi tercihlerinize göre yapabilirisiniz.

Altında drenaj delikleri olan saksınızın dibine çakıl yerleştirin. Çakılların üzerine ise bitkisel toprağınızı saksının ¾’ü seviyesine kadar doldurun.

Daha sonra petunyaları kök kısmındaki mevcut toprak ile dikkatlice alarak yeni saksılara yerleştirin. Saksının üzerinde birkaç santim boşluk kalacak şekilde toprakla doldurun. Bu aşamadan sonra hafifçe bastırarak toprağı sıkıştırın. Dikimi tamamladıktan sonra can suyu vermeyi unutmayın.  

Bahçede Petunya Yetiştirmek

Petunyalar için bahçenizin iyi güneşlenen bir kısmını seçin. Bu kısımda toprağınızın da verimli ve su tutma kapasitesi yüksek olmasına dikkat edin. Eğer bu konuda şüpheleriniz varsa dikim öncesinde doğal gübre temin ederek toprağa karıştırın. İyi yanmış hayvan gübrelerini veya çeşitli kompostları bu amaçla kullanabilirsiniz.

Toprağa petunya fidelerinizi 30-40 cm aralıklarla yerleştirin. Dikim yaparken bitkinin kök boğazına kadar olan kısmının toprak altında kaldığından emin olun.

Petunyalar ( Kahkaha Çiçeği ) Nasıl Sulanır?

Kökleri yaklaşık 30 cm derinlere giden petunyalar için etkili kök derinliği 20 cm kadardır. Bu nedenle her sulamada suyun bu bölgeye ulaşmasına özen gösterin. Bunun kontrolü için çim sulaması için BU SAYFADA anlattığım yöntemi kullanabilirsiniz.

Yeni bitkiler yetişkin bitkilere oranla daha sık ve az miktarda su ile sulanmaya ihtiyaç duyarlar. Sulama yaparken bitkilerin durumunu göz önünde bulundurun.

Petunyalar sığ kök sistemleri olduğu için düzenli sulamaya ihtiyaç duyar. Bunun yanında fazla sulama ise su kaybına ve besin maddelerinin yıkanmasına neden olur.

Saksılarda bulunan petunyalar için ise ihtiyaç gördükçe sulamak yapmalısınız. Bunun için toprağın nem durumunu parmağınızla kontrol edebilirsiniz.

Petunya Gübreleme Nasıl Yapılır?

Bitki besin maddesi ihtiyacını belirlemek için toprak analizi yaptırmalısınız. Ancak bu imkanınız yoksa bahçeye petunya dikimi yaparken NPK içeren 20.20.20 veya 15.15.15 gibi gübrelerden bir miktar verebilirsiniz. Bu gübreleri tercih ederseniz 20-30 m2 alana yaklaşık 1 kg kadar uygulayabilirsiniz.

Yetişme döneminde ise ihtiyaca göre suda eritilebilen gübreler kullanabilirsiniz. Bu gübreler sulama suyu ile birlikte bitki kök bölgesine uygulanır.

Petunya Budaması Nasıl Yapılır?

Bitkileriniz uzun sürgünler oluşturmaya ve daha az çiçeklenmeye başlarsa budama ihtiyacı olduğunu düşünebilirsiniz. Bu durum yaz ortasında çirkin bir görünüme sebep olabilir. Budama ile büyümeyi ve daha fazla dallanmayı teşvik edersiniz.

Petunya budamasında toplam dal uzunluklarının %20’sine kadar kesim yapın. Bunun yanında kurumuş dalları ve çiçekleri de çıkarın. Budamadan sonra su ve gübre uygulayın.

 

Ayrıca petunyalarda olgunlaşmaya başlamış çiçekleri çıkartmanız da önemlidir. Bu çiçekler çıkarılmadığı durumda bitki tohum üretimine geçer. Bu da gereksiz enerji kaybına yol açar. Petunya (kahkaha çiçeği) bitkilerinizi sürekli takip edin. Olgunlaşmaya yakın çiçekleri çıkarın. Bu sayede çiçeklenme periyodunu uzatırsınız. Üstelik daha sağlıklı, daha büyük ve daha parlak çiçek yapısına sahip olursunuz.

Yorum gönder.