Permakültüre Giriş, Bahçe Nasıl Tasarlanır?

Sayfa İçeriği

Doğada zaman geçirmeyi seviyor ve bitkilerle ilgilenirken mutlu oluyorsunuz. Permakültüre ilgi duyuyorsunuz. Bu durumda doğru yerdesiniz. Permakültüre giriş ile bilgi edinmeye başlayabilirsiniz.

Bu makaleyi okuyorsanız, şimdi sıralayacaklarımın sizin için önemli olduğunu varsayıyorum. Permakültür ile kendiniz için doğal yaşamın yolunu açabilirsiniz. Ayrıca kendi sebzelerinizi  ve meyvelerinizi yetiştirerek daha sağlıklı beslenebilirsiniz. Permakültüre giriş makalesinde bu konular ile ilgili temel bilgileri bulabilirsiniz.

Kısa bir ilave yapalım. Bu sayfada permakültürün genel ilkelerine yer vermeyeceğiz. Bu kısımları PERMAKÜLTÜR NEDİR? sayfamızda bulabilirsiniz.

Permakültürde amacımız nedir?

Permakültüre giriş seviyesinde ilgilenirken ilk önce şunu bir yere not edin. Permekültür ile toprakların, su kaynaklarının sağlıklı kalmasını amaçlıyoruz. Çevreyi ve yaban hayatını önemsiyoruz. Onlarla rekabet etmiyoruz. Birlikte var oluyoruz.

Tüketirken ölçülü oluyoruz. İhtiyacımızdan fazla olanı almıyoruz. Uygun şekilde, az kaynak kullanılanı, doğaya zarar vermeyeni tüketiyoruz. Yeniden kullanılabilecek olanı kullanmaya devam ediyoruz. Kullanılamayanları mümkün olan en yüksek düzeyde geri dönüştürüyoruz.

Yukarıdaki kısmı okudunuz. Lütfen şimdi üzerinde biraz düşünün. Bu amaçları tüm yaşamınıza entegre edebiliyor musunuz? Eğer bunu başarabildiyseniz permakültüre giriş için hazır olabilirsiniz.

Permakültür Bahçesi Nasıl Olur?

Permakültüre giriş için ilkeleri sıraladık. Bu aşamadan sonra bir permakültür bahçesi planlarken de bu ilkeleri göz önünde bulunduracağız.

Ancak sıklıkla yapılan bir yanlışı hemen hatırlatalım. Permakültür bahçesi dediğimizde aklınıza hemen büyük alanlar getirmeyin. İhtiyacınızı karşıladığınız her yeri permakültür bahçesi olarak belirleyebilirsiniz. Bu alan balkon, teras veya arka bahçeniz dahi olabilir. Üstelik küçük alanlar daha da uygundur. Çünkü permakültür kendi ihtiyacınızı karşılamak için yapılır.

Ayrıca internette rastladığınız, çokça reklamı yapılan, içerisinde eğitimler düzenlenen, konaklama hizmeti veren alanları da aklınızdan çıkartın. Bunların permakültür bahçesi olan isimleri sizin için yanıltıcı olmasın. Son yıllarda permakültür felsefesine de aykırı düzenlenen bu tür bahçeler aslında kırsal turizm alanlarıdır. Turizm tesisi kurmak, ücretli eğitimler vermek başlı başına bu felsefeye aykırıdır. Bu konu ile ilgili PERMAKÜLTÜR EĞİTİMLERİ sayfamızda daha çok bilgi bulabilirsiniz.

Permakültüre Giriş – Permakültür Bahçesi

Görsel : https://www.theguardian.com

 

Permakültür Bahçesi Nasıl Tasarlanır?

Herhangi bir alanda permakültüre giriş için ilk önce planlama yapmalısınız. Başlamadan önce tasarlamalısınız. Plansız bir hevesle ilerlerseniz başarısınız olabilirsiniz.

Bu planlamada öncelikle permakültür bahçenize uygun olabilecek bitkileri seçmelisiniz.

Bu seçimde doğayı yol gösterici olarak kabul etmelisiniz. Doğada doğal olarak oluşan bitki örtüsünü ve ekoloji kalıplarını gözlemleyin. Bunları kendi behçeniz için kopyalayın.

Bunun yanında bitkilerinizi seçerken aşağıdaki konulara dikkat edin.

  • Bölgede yetişen veya yabani olarak bulunan bitkilere öncelik verin.
  • Hibrit tohumlar almayın. Yerel tohumlar kullanın.
  • Az bakım gerektiren bitkileri tercih edin
  • Her bitkiden ihtiyacınız kadar bulundurun.
  • Bahçede gıda sağlama haricinde de size faydalı olacak bitkilere de yer verin.
  • Baklagiller familyasından olan bitkilere yer verin. Havanın azotunu bağlayarak toprağa veren bu bitkiler bitkilerinizin besin maddesi alımına katkı sağlar.

Bahçenizde kullanabileceğiniz örnek bitkiler için PERMAKÜLTÜR BİTKİLERİ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Şimdi permakültüre giriş seviyesinde tasarım bilgileri ile devam edelim. Bunun için permakültür tasarımı yaparken dikkat etmeniz gereken temel unsurlara göz atalım.

Toprağı Koruyun

Toprak en önemli doğal kaynaklarımızdandır. Elbette permakültüre giriş seviyesinde bilmemiz gereken ilk unsur da toprak korumadır.

Erozyon sonucu kaybedilen topraklarımızın büyüklüğü konusunda artık hepimiz bilgi sahibiyiz. Ancak bir de kimyasal ve fiziksel kirlenmeye maruz kalan, verimsizleşen, çoraklaşan topraklarımız var. FAO verilerine göre bu tür bir riske maruz kalan topraklar tarım alanlarının üçte birini oluşturuyor.

Bu nedenle Permakültüre giriş için ana ilkeniz toprağı korumak olsun.

Bunun için nelere dikkat etmeliyiz. Hemen birkaç öneri sıralayalım. 

Mümkün olduğunca az işleme yapın. Kazmak, ağır şekilde işlemek, iş makineleri ile aktarmak, çukurlar açmak toprağa zarar veren uygulamalardır.

Bunları yaptığınızda toprağın yapısını bozarsınız. Toprağın verimli olan üst katmanı alt katmanlara karıştırarak kaybolmasına neden olursunuz. Ayrıca toprağınızın alt katmanlarını güneş ışığına maruz bırakırsınız. Üstelik bahçeniz için faydalı olan solucan ve karınca gibi canlıların yuvalarını bozar, onları yok edersiniz.

Bunun yanında basılma, ezilme gibi durumlar da toprak yapısına zarar verir. Toprağa bastığınızda, onu sıkıştırırsınız, bitkilerinizin kök bölgesine hava ve su girmesini engellersiniz.  Toprak alanda ağır makinaların dolaşması veya bakım işlemleri sırasında üzerine basılması bu durumlara sebep olabilir.

Planlamayı yaparken mutlaka bakım işlemleri için kullanacağınız yollar bırakın. Bu sayede hasat ve bakım işlemleri için üretim alanına girmenize gerek kalmaz. 

Dikime başlamadan önce toprak analizi yaptırın. Bu analizde özellikle toprağınızın organik madde içeriğini kontrol edin. Organik madde içeriği %3’ün altında ise üretime başlamadan önce kaliteli organik maddeler ilave ederek toprağı ıslah edin.

Toprağı korumak ve erozyonu önlemek için malç örtüsü veya örtü bitkileri kullanın.

Malç için kesinlikle plastik malç örtüsü tercih etmeyin. Saman, talaş v.b. gibi doğal maddelerden oluşturacağınız malç örtüsü ile toprağınızı koruyabilirsiniz. Üstelik plastik atıklarla çevre kirliliğine de yol açmamış olursunuz.  

Örtü bitkileri kullanımı erozyonun önlenmesi, topraktan su buharlaşmasının azaltılması ve yabancı ot kontrolü için oldukça faydalıdır. Bu nedenle bahçenizde örtü bitkisi olarak kullanılacak bitkiler belirleyin. Bu bitkileri uygun dönemlerde biçerek toprağa karıştırabilirsiniz. Bu sayede yeşil gübreleme de yapmış olursunuz.

Su Kaynaklarını Koruyun

Bir diğer önemli kaynağımız sudur. Öncelikle şunu belirtelim. Tüm bitkilerinizi sulama ihtiyacı olanlardan seçmeyin. Hatta büyük kısmını doğal yağışlarla yetişecek olanlardan tercih edin.

Sulu tarım verimi arttıran önemli bir unsurdur. Ancak aynı zamanda çevreye yapılan önemli bir müdahaledir.

İlk olarak toprak nemini korumayı hedefleyin.  İkinci olarak yağış sularından daha fazla faydalanma tedbirlerini uygulayın. Son tercih olarak sulama yapmaya ilişkin çalışmalar yapın.

Toprak nemini korumak için malç örtüsü veya örtü bitkisi kullanın.

Meyve ağaçlarınızın ve sebzelerinizin dip kısmına yağış sularını kök bölgesinde biriktirecek küçük tavalar ve çukurlar açın. Su yüzey akışını kesmek veya yönlendirmek için taşları kullanın. Bu şekilde yağıştan faydalanmayı üst düzeye çıkarın.

Sulama düşünüyorsanız bahçenizde su kullanımını mümkün olduğunca kontrollü hale getirin. İhtiyaç duyulan kritik dönemlerde az miktarda sulama suyu uygulayın.

Bitki Katmanları Oluşturun

Bu konuyu doğal yapılar oluşturmada önemli bir adım olarak kullanabilirsiniz. Üstelik alan kazanımınız için de iyi bir seçenektir.

Bildiğiniz gibi permakültürde doğadaki yapıları taklit ediyoruz. Bitki katmanlarını da kopyalayacağımız yapılardan biri olarak not edebilirsiniz.

Bu yöntemin örnekleriyle de doğada sıklıkla karşılaşırız. Ağaçlar en üst katmandır, altlarında çalılar büyüdüğünü daha altta ise otsu bitkilerin olduğunu görürüz. Ayrıca sarılıcı bitkilerin de bu yapıya katılarak tüm katmanların üzerinde yaşam sürdüğüne de şahit oluruz.

Bitkileri kademelendirerek alanınızı daha verimli kullanabilir ve sınırlı alanla daha fazla üretebilirsiniz. Ayrıca güneş ve su gibi doğal unsurlardan maksimum düzeyde yararlanır, rüzgârdan korunma sağlayabilirsiniz.

Burada tek önemli nokta istiflemede kullanacağınız bitkileri yaşam koşullarına uygun, birbiriyle uyumlu bitkilerden seçmek olacaktır.

Ardıl Dikim Yapın

Doğada her bir bitkinin yaşamı sona erdiğinde yerini alacak yeni bitkiler gelişir. Bu toprağı korur ve bitmeyen bir ürün arzı sağlar. 

Permakültür bahçenizi, mevcut bitkilerin üretim döngülerinin sonunda yeni bitkiler yetişecek şekilde düzenleyin. Bu şekilde her dönem bahçenizin dolu olmasını sağlarsınız. Üstelik toprağınızı korur ve yeni bitkilerin yetişmesi için daha az zaman harcarsınız.

Çok yıllık bitkilerde mutlaka farklı yaşlarda alternatiflere yer verin. Bir meyve ağacından 3-4 adet dikmeyi düşünüyorsanız bunu kademeli olarak gerçekleştirin. Bu şekilde yaşlı ağaçlarınız ömrünü doldurduğunda vakit geçmeden yerini alacak genç ağaçlara sahip olursunuz.

Tamamlayıcı Dikimi İhmal Etmeyin

Bahçenizde birlikte çalışan bitkileri değerlendirmelisiniz. Diğer bitkilerin gelişimini teşvik eden ya da onları zararlılara ve hastalıklara karşı daha dirençli hale getiren türleri belirleyin. Bunlara bahçenizde yeterince yer verin.

Bunun yanında tozlayıcı böcekleri bahçenize daha çok çekecek bitkileri de ihmal etmeyin. Bu türler veriminizin artmasına imkan sağlayacaktır.

Permekültüre giriş ile ilgili genel bir bilgi edindiniz. Bu aşamadan sonra permakültür ilkeleri ile ilgili bilgi almak için BU SAYFAYI ziyaret edin. Örnek permakültür bitkileri için BU SAYFAYI ve permakültür eğitimi almanız gerekip gerekmediği konusunda bilgi almak için ise  BU SAYFAYI ziyaret edebilirsiniz.

Yorum gönder.