Hazine Arazilerinin Satışı, Ucuza Arazi Alınır mı?

Sayfa İçeriği

Yatırım yapmak, tarım yapmak, işletme kurmak için araziye ihtiyacınız olabilir. Bu durumda hazine arazilerinin satışı ile ilgili bilgi edinmek de isteyebilirsiniz. Çünkü genellikle hazine arazilerinin satışı yolu ile arazi edinmenin daha ucuz olduğu düşünülür. Gerçekten öyle mi? Bunu açıklayacağız. 

Hazine arazisi satın almak isteyenler için gerekli olacak bilgileri ve hazine arazisi satın alma şartları hakkında mera ettiklerinizi bu sayfada bulabilirsiniz.

Bunun yanında hazine arazilerinin kiralanması ile ilgili bilgi almak istiyorsanız BU SAYFAYI okumalısınız. Uzun süreli kiralama ile bilgi almak için  BU SAYFAYI, hazine arazilerinin yatırımcılara tahsisi konusunda bilgi almak için ise BU SAYFAYI ziyaret etmelisiniz.

Hangi araziler satılamaz?  

Özel kanunlara tabi olan arazilerden olan aşağıdaki araziler kesinlikle satılamaz.

  • Meralar,
  • Ormanlar,
  • Kıyıda bulunan araziler,
  • Orta malı hükmündeki araziler, 

Bunlarla birlikte kamu hizmetine tahsisli olan taşınmazlar da satılamayacak arazilerdendir. Ayrıca daha sonra kamu hizmetinde kullanılabileceği belirlenen araziler de satılmaz.

Hangi hazine arazileri satılır?

Aslında yukarıda sayılanlar haricinde hazineye ait olan tüm araziler satılabilir. Burada bir tek şart vardır. Satın almayı düşündüğünüz hazine arazisinin hukuki bir sıkıntısı olmaması gerekir. Yani hazine arazisi halen süren bir davaya konu olmamalıdır.

Bu da oldukça doğal bir koşuldur. Kendinize ait bir araziyi de dava, icra, ipotek gibi hukuki bir sorunu varsa satamazsınız.

Elbette bu istediğiniz her araziyi alabileceğiniz anlamına gelmez. Araziler ihaleye çıkartılmadan önce herhangi bir kamu hizmeti için gerekli olup olmadığı araştırılır. Eğer arazi kamu hizmetleri için gerekli ve önemli olan bir alan değilse satışa çıkarılır.

Hazineden ucuz arazi almak mümkün mü?

Bu muhtemelen en merak ettiğiniz sorudur. Hemen cevaplayalım.

Hazine arazilerinin satışı ilgili mevzuat doğrultusunda yapılır. Bu mevzuata göre hazine arazileri belirlenen tahmini bedel üzerinden ihaleye çıkarılır. Peki bu bedel nasıl belirlenir?

Milli Emlak Müdürlükleri ve Şeflikleri tarafından bedel tahmini yapılırken şu yöntemler kullanılır.

  • Tarım arazilerinde gelirlerin kapitalizasyonu yöntemi kullanılır. Bu yöntemde araziden elde edilebilecek net tarımsal gelirden hareketle bedel belirlenir.
  • İmar planında konut veya ticaret alanı olarak ayrılmış alanlarda karşılaştırma yöntemi kullanılır. Bu yöntemde aynı bölgede benzer arsaların satış fiyatlarının esas alınarak hazine taşınmazının tahmini bedeli belirlenir.

Belirlenen bu bedeller oldukça gerçekçi bedellerdir. Yani Milli Emlak hazine arazilerini ucuza ya da pahalıya satmaz. Aksine değerinde ihaleye çıkarır.

Ancak bir arazinin ihalesine çok katılım olur ve fiyat arttırılırsa bir miktar daha pahalıya satılabilir.

“Hazineden ucuza arazi kapatmak” ise şehir efsanesidir. Piyasa fiyatının belirgin bir şekilde altında arazi satın alamazsınız.

Ancak hazine arazilerinin satışı konusunda şunları da ekleyelim. Milli Emlak piyasa dalgalanmalarından etkilenmez. Ayrıca arazi sahiplerinin gerçek üstü beklentilerinin sıkıntısını da yaşamazsınız.  Dolayısıyla araziyi gerçek fiyatından satın alırsınız.

Hazine arazisi satın almanın avantajları nelerdir?

Çok ucuza hazine arazisi alamayabilirsiniz. Ancak hazine arazilerinin satışı ile ilgili başka avantajlar olduğunu söyleyebiliriz.

  • Satış işlemi için vergi ödemezsiniz.  Bunun yanında hazine arazilerinin satışında düzenlenen belgeler için de vergi ve harç ödemek zorunda kalmazsınız.
  • Aldığınız bedelin üzerine katma değer vergisi eklenmez. Yani net fiyattan alırsınız. KDV ödemezsiniz.
  • Hazineden aldığınız taşınmaza 5 yıl süreyle emlâk vergisi ödemezsiniz.
  • Taşınmazın satış bedelinin dörtte birini peşin, kalan kısmını iki yıla kadar taksitle ödeyebilirsiniz.

Hazine arazisi satın alma işlemi için nasıl başvurabilirim?

İki şekilde hazine arazilerinin satışı ile ilgili başvuru yapabilirsiniz.

  • Dilekçe ile başvuru yapabilirsiniz. Bunun için İl Merkezi ve bağlı köy ve mahalleleri için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Milli Emlak Müdürlüğüne başvurmalısınız. Ancak arazi İlçelerde ise Kaymakamlık Milli Emlak Şefliğine başvuru yapmalısınız. Dilekçenizde almak istediğiniz hazine arazisinin köy, mahalle, ada, parsel numarası bilgilerini de belirtmeyi unutmayın.
  • Milli Emlak Genel Müdürlüğü internet sitesi olan https://www.milliemlak.gov.tr/ adresinden başvuru yapabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki resimde de görülen satış işlemleri menüsünü kullanmalısınız.
Hazine Arazilerinin Satışı

Satış işlemi nasıl yapılır?

Hazine arazisi satın alma için dilekçe verdiniz. Talip olduğunuz hazine arazisinin satılabilecek arazilerden olduğu belirlendi. Bu durumda arazi artık sizin sayılabilir mi?

Hayır. Sizin başvurunuz ile arazi satışa çıkarılmış olabilir. Ancak hazine arazileri ihale yöntemi ile satılır.

Bazı dönemlerde satış şekline hazine arazilerinin kullanıcılara satışı, hazine arazilerinin işgalcilere satışı gibi istisnalar getiren düzenlemeler yapılır. Bu durumlarda satış işlemlerinin duyurusu ayrıca yapılır. Ancak biz genel satış işlemini açıkladığımız için hazine arazisi satış işleminin ihale ile yapılacağını bilmeliyiz.

Satışa başvurmuş olmanız size bir öncelik de sağlamaz. İhaleye şartları sağlayan herkes katılabilir. Üstelik daha çok bedel teklif eden hazine arazisini satın alır.

Aynı şekilde siz de başka kişiler tarafından talep edilmiş ve satışa çıkarılmış hazine arazilerinin ihalelerine katılabilirsiniz. Dolayısıyla yüksek teklif verirseniz siz de satın alabilirsiniz.

Hangi hazine arazilerinin ihaleye çıkacağını nereden ve nasıl öğrenebilirim?

Hazine arazilerinin satış ihaleleri Milli Emlak Müdürlükleri tarafından duyuru panolarında ve yerel gazetelerde ilan edilir. İlanları takip etmenizin zor olacağını düşünüyorsanız, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve Kaymakamlıklardaki Milli Emlak bürolarından şahsen de bilgi alabilirsiniz.

Bununla birlikte daha pratik bir yolumuz da var. Yine https://www.milliemlak.gov.tr internet adresini kullanmanızı size önerebilirim. Alttaki resimde de görülen satış işlemleri menüsünü kullanarak ihaleye çıkan ve satışa hazırlanan taşınmazları görebilirsiniz.

Hazine Arazileri Satış İlanları

Satış ihalesine nasıl katılırım?

Hazine arazilerinin satışı için yapılacak ihalelere bizzat veya vekâlet verdiğiniz bir kişi aracılığı ile katılabilirsiniz. Ayrıca taahhütlü posta ile de teklif gönderebilirsiniz. Ancak bu şekilde katılacaksanız, postanızın ihale saatine kadar komisyon başkanlığına ulaşmasını sağlamalısınız. Bu konu sizin sorumluluğunuzdadır.

İhaleye katılmak için öncelikle ihaleyi düzenleyen kuruma kimlik numaranız ve ikamet adresinizi bildirmeniz gerekir. Bununla birlikte ihale için belirlenen geçici teminatı da yatırmalısınız.

Geçici teminatlar, ihaleye çıkacak olan taşınmazın tahmini bedelinin %10 ile %30’u arasında belirlenir.  Bu bedelin ne kadar olduğunu ihale ilanından öğrenebilirsiniz. 

İhale sonunda taşınmazı alamazsanız geçici teminatınız ihale sonrasında derhal iade edilir. İhaleyi almanız durumunda ise taşınmazın bedelini veya taksitli alımlarda peşinatını ödediğinizde geçici teminatınızı geri alabilirsiniz.

Ancak ihaleyi almanıza rağmen sözleşme imzalamaz veya arazi bedelini yatırmazsanız geçici teminatınız iade edilmez.

Kazandığım ihale sonrası ne yapmam gerekir?

İhale yapıldıktan sonra 15 gün içerisinde onaylanır ve kesinleşir. Kesinleşmenin ardından en geç 5 iş günü içerisinde ihale alana tebliğ edilir. Bu tebliğden itibaren 15 gün içerisinde sözleşmeyi imzalamanız ve satış bedelini yatırmanız gerekir.

Satış bedelini yatırmanız sonrasında taşınmazın tapusu adınıza tescil edilir. Taksitli alımlarda taşınmazın adınıza kaydı tüm taksitler ödendikten sonra yapılır.

 

Hazine arazilerinin kiralanması ile ilgili bilgi almak istiyorsanız BU SAYFAYI, uzun süreli kiralama ve irtifak için ise BU SAYFAYI okumalısınız. Ayrıca hazine arazilerinin yatırımcılara tahsisi ile ilgileniyorsanız BU SAYFAYI ziyaret etmelisiniz.

Yorum gönder.