Difenbahya Bakımı ve Çoğaltması (Ağlayan Çiçek)

Sayfa İçeriği

Difenbahya bakımı oldukça kolaydır. Bu nedenle iç mekânlarda en çok tercih ettiğimiz türlerdendir.

Çok çeşidi olan ve dolaylı ışıkta iyi yetişen tropikal bir bitkidir. Çeşide bağlı olarak yaprakların genellikle yeşil, beyaz ve sarı karışımı bir renge ve alacalı bir desene sahip olduğunu görürüz. Dolaylı olarak ışık gören bir köşede başarı ile yetiştirilebiliriz. Bir miktar düşük ışığı da tolere edebiliriz. Ancak bu durumda büyüme önemli ölçüde yavaşlar. İmkan bulduğunuzda daha ışıklı bir ortama almalısınız. Daha fazla ışık alabildiğinde, tekrar büyüme ve gelişmeye şahit olursunuz.

Bu türler iç mekânlarda nadiren çiçek açar. Ancak uygun difenbahya bakımı sağladığınızda çiçek elde edebilirsiniz.

Difenbahya Bitkisi Zehirli mi?

Bu soruyu sık sık duyarız. Difenbahya çiçeği bu konuda kötü bir yöne sahiptir. Bitki öz suyunun toksik etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle “ Difenbahya zehirli mi ? ” sorusuna evet diye cevap verebiliriz.

 Bitki öz suyu dil ve boğazda şişmeye neden olur. Buna maruz kalanlarda nefes alamama ve konuşamama gibi sorunlara sebep olabilir. Dolayısıyla difenbahya çiçeği konulacak mekanda küçük çocuklar veya evcil hayvanlar varsa dikkatli olmalısınız.

Difenbahya Çiçeği Özellikleri, Nerede İyi Yetişir?

Salon bitkilerinde yer seçiminin en önemli konu olduğunu biliyoruz. Difenbahya çiçeği ( ağlayan çiçek ) yetiştirirken de yer seçimine dikkat etmeliyiz.

Difenbahya çiçeği( ağlayan çiçek ), dağınık güneş ışığını veya kısmi gölgeyi tercih eder, ancak tam gölgeyi de tolere eder. 15-24 ° C arasındaki sıcaklıklarda iyi gelişir, 12 °C altındaki sıcaklıklarda ise zarar görmeye başlar. Difenbahya bakımı yaparken uzun süreli bu seviyelerde tutarsanız difenbahya çiçeğinin bozulmasına sebep olabilirsiniz.  Açık havada gölgeli bir yerde de difenbahya çiçeği ( ağlayan çiçek ) yetiştirilebilirsiniz. Ancak soğuktan korumalısınız. Nispeten yüksek nemli ortamları tercih eder. Havayı kurutan ısıtma sistemlerinin kullanıldığı ortamlarda zaman zaman sisleme yapmalısınız. Ayrıca bitkinin yakınına, estetik sulu çakıl tepsileri de yerleştirebilirsiniz.

Bu türü, şeffaf bir tül veya benzeri bir malzemeden geçerek filtrelenmiş, orta dereceli güneş ışığı alan bir alana yerleştirebiliriz. Az ışık alan yerlerde filtrelemeye ihtiyaç duymayacaksınız. Ancak doğrudan bitki üzerine yönelen bir güneş ışığımız varsa ışık şiddetinin azaltılması için mutlaka gereklidir. Çünkü doğrudan gelen güneş ışığı ağlayan çiçek yapraklarında yanıklıklara ve zararlanmalara neden olabilir.

Bitkilerin az güneş alan tarafındaki yaprakları güneşe doğru yönelir. Üstelik güneş alan kısımlarda büyüme de daha fazladır. Bitki büyüme dengesini sağlamak için difenbahya çiçeğini düzenli olarak döndürün.

Difenbahya çiçeği ( ağlayan çiçek )hava akımlarına karşı hassastır. Difenbahya bakımı yaparken özellikle serin hava akımının olabileceği alanlarda yaprakların sararmasına ve kıvrılması sonucu ile karşılaşabilirsiniz. Sıcak hava akımlarının da sıcaklığın artmasına veya ortam neminin azalmasına neden olabileceğini unutmayın. Difenbahya çiçeğinizi bu tür ortamlarda konumlandırmamaya dikkat edin.  

Difenbahya Bakımı – Difenbahya Çiçeği

Görsel : https://gardeningsolutions.ifas.ufl.edu/

Difenbahya Bakımı

Sulama

Tüm salon bitkilerinde olduğu gibi difenbahya bakımında da sulama önemli bir unsurdur. Difenbahya bakımı sırasında en sık sulama düzensizliği kaynaklı sorunlarla karşılaşıyoruz. Bu nedenle sulama konusunda hassas davranmalısınız.

Bu türün gelişimi için sürekli ve hafif nemli saksı ortamı sağlamalıyız. Ancak bu nemliliğin yoğun ıslaklık anlamına gelmediğini de bilmelisiniz. Sulamalar arasında toprağın bir kısmının kurumasına izin verin. Bununla birlikte, toprağın tamamen kurumasına izin vermek, yaprakların kızarmasına, sarkmasına ve solmasına neden olur.

Sulama yapmadan önce parmağınızla saksı toprağını kontrol edin. Üstteki 3-5 cm lik kısım kurumuş ise sulama yapın. Ayrıca su verirken suyun bitki kök bölgesinin her kısmına ulaştığına emin olun.  

Difenbahya bakımı sırasında kullanacağınız sulama suyunun çok soğuk ya da sıcak olmaması da önemlidir. Genel olarak oda sıcaklığında ve bekletilmiş su kullanmaya dikkat edin. Ayrıca şebeke suyu çok sert,  kireçli veya klor içeriği yüksek ise sorun oluşturabilir. Bu durumda başka su kaynaklarını değerlendirin.

Difenbahya Gübreleme

Salon bitkileri yetiştirirken genelde gübreleme konusunu ihmal ederiz. Saksı değişiminin yeterli olacağını düşünürüz. Ancak bu çok gerçekçi bir yaklaşım değildir. Bitkileriniz yıl boyunca saksıdaki topraktan beslenir. Ağırlıklı olarak da aynı besin maddelerini kullanır. Bu durum bir süre sonra besin maddesi yetersizliklerine neden olur. Bu nedenle gübrelemeyi kesinlikle ihmal etmemelisiniz.

Difenbahya bakımı sırasında azot öncelikli besin maddemizdir. Çünkü bu tür yeşil aksam geliştirirken en çok azot kullanır. Özellikle aktif büyüme dönemlerinde 2-4 haftada bir sulama suyuna az miktarda azot ağırlıklı, fosfor ve potasyum da içeren gübrelerden ilave edin. Bitkinin nispeten daha az geliştiği eylül-mart döneminde gübrelemeyi azaltın.

Difenbahya Saksı Değişimi

Salon bitkileri saksı içerisindeki az miktarda toprakta yaşamlarını sürdürür. Açık alanda olduğu gibi köklerini yeni alanlara yayarak besin maddesi temin edemezler. Bu nedenle bir ömür de aynı toprakta yetişmezler.

Difenbahya bakımı yaparken de saksı toprağını her yıl düzenli olarak değiştirmeliyiz. Bu değişimlerin her seferinde saksı büyütmek zorunda değilsiniz. Saksı büyütmeye bitki kök gelişimine bakarak karar verin. Eğer saksı içerisinde kökler sıkışmış ve toprak alanı azalmış ise bir büyük boy saksıya geçin.

Difenbahya bakımı için her yıl ilkbaharda toprak değişimi yapabilirsiniz. Saksı değişimi için en uygun zaman mart ve nisan aylarıdır. Kaliteli ve iyi drenaj sağlayan herhangi bir yetişme ortamını kullanabilirsiniz. Ancak orman toprağı veya dışarıdan getirdiğiniz herhangi bir toprağı kullanmayın. Bu tür topraklar genellikle zararlı böceklerin yumurtalarını da içerir. Saksınızda yerleştirdikten bir süre sonra bu zararlılar yumurtalardan çıkar ve bitkinize zarar vermeye başlar. Üstelik eviniz veya iş yerinizde istenmeyen bir böcek veya sinek popülasyonu oluşturmuş olursunuz. Bu nedenle dezenfekte edilmiş kaliteli torf ve çiçek topraklarını kullanmaya dikkat edin.  

Difenbahya bakımı sırasında toprak değiştirirken bitkinizi dikkatlice saksıdan çıkarın. Bitki köklerini hafifçe sallayarak eski toprakların bir kısmının dökülmesini sağlayın. Köklerin kırılmış, ezilmiş veya sağlıklı görünmeyen kısımlarını çıkarın. Yeni topraktan bir miktar saksıya doldurun. Bundan sonra bitkinizi saksıya yerleştirerek etrafını doldurun. Hafifçe bastırın. Ancak toprağın çok sıkışmamasına dikkat edin. Bu işlemi tamamladığınızda mutlaka sulama yapın.

Difenbahya Çoğaltma

Difenbahya Kökten Çoğaltma

Bir konuyu hemen açıklayalım. Difenbahya çoğaltma için kök ayırma yöntemi tek gövdeli türlerde yapılamaz. Ancak çok gövde üzerinde gelişen bir çeşide sahipseniz saksı değişimi sırasında çoğaltma yapabilirsiniz. Kökleri ayırırken gövdelerin zarar görmemesine dikkat edin. Mümkün olduğunca dikkatli bir şekilde yavaş yavaş çekerek kökleri ayırın. Daha sonra her iki bitkiyi farklı saksılara dikerek bakımını yapın.

Difenbahya Yapraktan Çoğaltma

Yapraktan çoğaltma yaparken dikim yapacağınız yaprakları gövdeye yakın kısımdan kesin. Yaprakları su dolu bir bardak veya şişede köklendirin. Köklendirme aşamasında nem kaybını önlemek için direk güneş ışığından sakının. Yapraklarda oluşan kökler yeterince geliştiğinde saksıya geçirin. Köklendirdiğiniz difenbahya çiçeğini saksıya aldığınızda, kökler derinlere yayılana kadar toprak üst kısmının kurumamasına dikkat edin.

Difenbahya Tepe Kesimi ile Çoğaltma

Yaşlanmış ve alt yapraklarının bir kısmını dökmüş bitkilerin çoğaltılması ve gençleştirilmesi için bu yöntemi kullanabilirsiniz. Difenbahya çiçeğini üst kısımdan birkaç yaprak kademesi de içerecek şekilde kesin. Köklenmesi için sürekli nemli tutacağınız bir köklendirme ortamına dikin. Köklenme tamamlanana kadar difenbahya bakımını dikkatlice devam ettirin.

Ana bitkide kesim yaptığınız kısımları aşı macunu veya benzeri bir malzeme ile kapatın. Bu sayede bitkinin bu kısımlardan su kaybetmesi ve kurumasını engelleyebilirsiniz.

Difenbahya bakımı sonrasında Afrika menekşesi ile ilgili bilgi almak isterseniz BU SAYFAYI okumalısınız.

Yorum gönder.