Çim Biçme ve Diğer Önemli Çim Bakımı İşlemleri

Sayfa İçeriği

Çim bakımı çim sağlığının vazgeçilmez bir parçasıdır. Çimlerinizin sağlığını ancak düzenli bakım yaparak koruyabilirsiniz. En önemli çim bakımı işlemleri sulama, gübreleme, çim biçme, havalandırma ve keçe tabakasının kontrol edilmesi işlemleridir.

Bunlardan SULAMA ve GÜBRELEME ile ilgili bilgileri ilgili sayfalarımızda yer verdik. Bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

Bu sayfada da çim biçme, havalandırma ve keçe tabakası kontrolünün nasıl yapılacağı ile ilgili temel ve pratik bilgileri bulabilirsiniz. 

Çim Biçme Nasıl Yapılmalı?

Çimlerin biçilmesi basit bir işlem gibi görünse de çim bakımı ve çim sağlığı bakımından önemlidir.

Uygun çim biçme makinası ile zamanında yaparsanız yabancı otları yok edebilirsiniz. Bunun yanında çimlerinizin yenilenmesine ve sağlık kazanmasına yardımcı olursunuz.

Ancak uygun olmayan makine kullanırsanız, çimlerinizin biçim işleminden normalin üstünde hasar almasına yol açarsınız.

Ayrıca yanlış, zamansız, gereğinden fazla ya da az biçim ile de çimlerinizi riske atabilirsiniz.

Çim Biçme Makinesi

Görsel : https://www.acmetools.com/

Çimlerinizi biçerken aşağıdaki tavsiyelere dikkat edin. Bu pratik tavsiyeler sayesinde daha doğru biçim yapabilirsiniz.

  • Çim biçme makinasının bıçaklarının keskin olduğundan emin olun. Kör bıçaklar çimlere daha çok hasar verir. Her yıl en az bir iki kez bilenmesini sağlayın. Eskimiş bıçakların yenileyin.
  • Çim alan kuruyken biçim yapın.
  • Biçim işlemini akşam ya da sabah serin saatlerde yapın.
  • Çim biçme işlemini geciktirmeyin. Mümkün olduğunca sık ve az kesim ile sürdürün. 
  • Çimleri sürekli aynı yönde biçmeyin. Makineyi her defasında farklı yönlerden başlayarak kullanın.
  • Bitki türü ve iklime göre farklılıklar olmasına rağmen ortalama çim biçme yüksekliği 5 cm olarak kabul edin. Çimlerinizi yaklaşık bu seviyeden biçin.
  • Kışa girerken nispeten daha kısa kesim yapın.
  • Biçimden sonra tırmık ile biçim artıklarını toplayın. Küçük parçaları alanda malç oluşturması amacı ile bırakabilirsiniz. Ancak havalanmayı engelleyebilecek miktardaki atıkların hastalıklara neden olabileceğini unutmayın.

Çim Biçme Makinesi Seçimi

Çok büyük olmayan bir bahçeniz varsa kullanıcı gücü ile hareket eden çim biçme makinesi kullanabilirsiniz. Bu tür çim biçme makinaları ile küçük alanların biçilmesinde oldukça iyi verim alabilirsiniz.

Bunun yanında çim biçme makinalarının benzinli ya da elektrikli olanları mevcuttur. Benzinli çim biçme makinası ile elektrikli çim biçme makinaları arasında tercihinize göre seçim yapabilirsiniz. Ancak elektrik sorunu olmayan bir bahçede kullanacaksanız elektrikli çim biçme makinelerinin daha ekonomik olduğunu da değerlendirmelisiniz. 

Çok büyük bir alanı yönetiyorsanız bu tür makinelerin size yeterli gelmemesi olağandır. Bu durumda kendinden haraketli çim biçme makinası veya traktör ile çekilen ot biçme makinası kullanabilirsiniz.

Özellikle küçük bahçelerde çim makası veya bahçe makası da oldukça faydalıdır. Biçim işlemini tamamladığınızda kenarları ve çim biçme makinesi ile yaklaşılamayan kısımları bahçe makası ile kesebilirsiniz.  Bahçe bakımı için mutlaka bir adet bahçe makası edinin.

Ot Biçme Makinası

Görsel : http://www.mowingsolutions.eu

 

Çim Alanlarda Havalanma ve Güneşlenme

Peyzaj alanlarında ve küçük bahçelerdeki çimler genellikle yalnız değildir. Beraberinde mutlaka süs bitkileri, ağaçlar ve çiçekler bulunur.  Sizin de bahçenizde bu şekilde bir birliktelik varsa daha dikkatli olmalısınız. 

Ağaç dalları, yere düşen yapraklar ve diğer bitkiler kapatıcı unsurlardır. Bunların çimlerinizin  güneş almasını ve havalanmasını azaltıp azaltmadığını kontrol edin. Çimleriniz güneş alamaz ve havalanmazsa mantari hastalıklar ve gelişimi sorunları ile daha sık karşılaşırsınız.

Bahçenizde ağaç ve süs bitkilerinin budamasını düzenli yapın. Düşen yaprak, dal ve çöpleri sık sık toplayın. Zaman zaman tırmık çekerek çimlerin diplerini de havalandırın. Düzenli yapacağınız bu basit işlemler ile çimlerinizin daha uzun süre sağlıklı kalmalarını sağlayabilirsiniz. 

Çim Alanlarda Keçe Tabakasının Kontrolü

Keçe tabakası çim alanlarda, toprak yüzeyinde zaman içinde biriken bitki dokularından oluşan katmandır.

Aşırı sulama, gübreleme ve uygun olmayan biçme işlemleri bu tabakanın artmasına neden olabilir.

Bahçenizdeki keçe katmanının kalınlığını düzenli olarak kontrol edin. Eğer normal kabul edilen seviyeyi aşarsa mutlaka tedbir alın.

Çünkü keçe katmanı zararlı böcekler ve hastalık etmeni mantar ve bakteriler için mükemmel bir yaşam alanıdır. Çim biçme işlemini zorlaştırır ve çimlerdeki hava ve su akışını azaltır. Bu nedenle çimlerin sağlığı açısından büyük risk oluşturur.

Görsel : https://extension.umn.edu

Peki çim keçe katmanını nasıl kontrol edeceksiniz. Oldukça basit, başlamak için öncelikle yukarıdaki resmi inceleyin. Bu fotoğrafta toprak ile keçe katmanını nasıl ayırt edebileceğinizi görebilirsiniz. 

Küçük bir bel alın ve bahçenizi temsil edecek bir noktadan bir bel genişliğinde kesit çıkarın. Çıkarttığınız kesitteki keçe tabakasını ölçün. Eğer bu kısım 1,5 cm ve altında ise normal kabul edebilirsiniz.

Eğer bu değerlere yakın ise daha sık kontrol etmeniz gerektiğini unutmayın. Yılda iki kez keçe katmanını bu şekilde kontrol edin.

Keçe tabakasının genişlemesini azaltmak için tırmık ile zaman zaman temizlik yapın. Sulama ve gübrelemeyi kontrollü bir şekilde sürdürün. 

 

Keçe Katmanı Çözümleri

Keçe tabakasının kalınlığı riskli seviyenin üzerindeyse keçe temizleme ve havalandırma işlemi yapmalısınız.

Bu amaçla kullanılan düşey kesim yapan makinalar ve özleme makinaları mevcuttur. Ancak küçük ev bahçelerinde bu makineleri kullanamazsınız.

Küçük alanlarda yaşanan keçe katman sorunu için de pratik bir çözüm önerelim. Bahçenizde bu sorunu yaşıyorsanız yaba, şiş veya benzeri bir alet kullanın. Bu aletler ile çim  alanda aşağıdaki resimde görüldüğü gibi 15-20 cm aralıklarla delikler açın. 

Çim Bakımı  – Keçe tabakası havalandırma

Görsel : https://greenmountainturf.com

 

Açılan bu delikler çimlerinizin kök kısımlarının havalanmasına yardımcı olur. Aynı zamanda su ve besin maddelerinin alımına imkan sağlamış olursunuz. Bu işlemin bahçenizdeki etkisini aşağıdaki resimde görebilirsiniz.  

Çim Bakımı – Keçe Tabakası Havalandırma

Kaynak : https://premierlawncarenj.com

 

Çim bakımı ile ilgili diğer bilgilere ÇİM GÜBRELEME ve ÇİM SULAMA sayfalarından ulaşabilirsiniz.

Çim ekimi için toprak hazırlığı hakkında bilgi almak ve “çim ekimi nasıl yapılır?” öğrenmek için ÇİM EKİMİ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Çim türleri ile ilgili bilgi için BU SAYFADAN “Çim tohumu alırken nelere dikkat etmeliyim?” sorusuna cevap arıyorsanız ÇİM TOHUMU ÇEŞİTLERİ sayfamızdan faydalanabilirsiniz.

Bir cevap

  1. Turgay Büyükbaş 27/05/2022

Yorum gönder.