Çiftçi Kredisi, Tarla Kredisi, Sera Kredisi ve diğerleri…

Sayfa İçeriği

Çiftçi kredisi üretimin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Bazen yeni yatırım için bazen de üretim masraflarının karşılanması için çiftçi kredisine ihtiyaç duyarız. Peki kredi alırken önemli olan nedir?

Elbette en önemli konu kredinin maliyetidir. Çiftçi kredisi alırken de buna dikkat etmeliyiz.

Düşük faizli kredi için devlet destekli kredi başvurusu yapabilirsiniz. Alabileceğiniz bu krediler tarla kredisi, sera kredisi ve diğer bitkisel üretim kredileridir.  

Şimdi düşük faizli veya faizsiz çiftçi kredilerini hangi yatırımlar için alabileceğinize bakalım. Faydalanma koşullarının neler olduğunu adım adım açıklayalım.

Çiftçi Kredisi Nereden Alınır?

Tarıma yatırım yapmak istiyorsunuz. Alacağınız tarlaya kredi almak istiyorsunuz. Sera yaptırmak istiyorsunuz. Fide, fidan, tohum, zirai ilaç gibi masraflarınıza yetişemiyorsunuz. Bu durumda Ziraat Bankası veya Tarım Kredi Kooperatifi ‘ne devlet destekli kredi başvurusu yapabilir, düşük faizli çiftçi kredisi alabilirsiniz.

Bu iki kurum size aşağıda bağlantıları bulunan karar ve tebliğ doğrultusunda devlet destekli kredi kullandırabilir.

Cumhurbaşkanlığı Kararı https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/01/20200103-8.pdf

Uygulama Esasları Tebliği https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/03/20200325-10.htm

             

Devlet Destekli Çiftçi Kredileri

Arazi Alımı Kredisi (Tarla Kredisi)

Tarla kredisi, tarla almak isteyen üreticilerimiz için önemli fırsatlar sunar. Arazinizi genişletmek, yeni üretim alanları edinmek için bu krediyi kullanabilirsiniz. Bu kapsamda alacağınız tarla kredisi için Ziraat Bankasına başvuru yapmalısınız.

Bununla birlikte bazı durumlarda alacağınız tarla kredisine faiz indirimi uygulanır. Örneğin hisseli bir araziniz var ve arazinin diğer hisseleri satın almak istiyorsunuz. Ya da kendi arazinize bitişik bir tarım arazisi var ve onu satın almak istiyorsunuz.

Yukarıdaki koşulda krediniz Ziraat Bankası çiftçi kredisi faiz oranından %25 daha az faizli olur. Bu sayede daha düşük maliyetle arazi edinebilirsiniz.

Kontrollü Örtüaltı Tarımı (Sera Kredisi)

Sera yapımı için veya serada yaptığınız üretim maliyetlerinin karşılamak için de çiftçi kredisi alabilirsiniz. Bu kapsamda, düşük faizli, devlet destekli çiftçi kredisi de kullanabilirsiniz Ancak düşük faizli kredi alabilmek belirlenmiş olan şartları taşımalısınız. 

Öncelikle bir kapasite sınırınız vardır. En az 10 dekar alana sahip seranız olmalı veya bu büyüklükte sera kuracak olmalısınız.

Ancak burada bahsettiğimiz sera iklim kontrollü modern seralardır. Yani plastik tünel, yüksek tünel ve benzeri yetiştirme ortamları için bu krediden faydalanamazsınız.

Bunlarla birlikte örtü altı kayıt sistemine kayıtlı bir işletmeniz de olmalıdır. Ancak kaydınız yoksa bile alacağınız kredi ile sera kurduktan sonra kayıt olacağınızı beyan edersiniz. Dolayısıyla bu şekilde de devlet destekli çiftçi kredisinden faydalanabilirsiniz.

Son olarak devlet destekli kredi alabilmek için projeniz ile başvuru yapmalısınız. Projenin de size bir maliyeti olacağından projenizi yaptırmadan önce banka ile görüşün. Kredi koşullarına uygun olduğunuzu Bankadan da teyit edin.

Bankadan onay aldıktan sonra projenizi hazırlattırın. Hazırlattığınız projeyi bölgenizdeki İl/İlçe Tarım Müdürlüğüne onaylattırın. Sonrasında onaylanmış projeniz ile sera kredisi başvurusu yapın.

Sera kredisi için devlet destekli kredi başvurusu yaptınız. Düşük faizli çiftçi kredisi onaylandı. Peki faizi ne kadar olacak?

Ziraat Bankası çiftçi kredisi faizi üzerinden aşağıdaki tabloda belirtilen oranlarda indirim alırsınız.

Sera Kredisi Faiz İndirim Oranları

Modern Basınçlı Sulama Sistemi Yatırımı Kredisi 

Çiftçi kredisi damla sulama, toprak altı damla sulama, yağmurlama sulama ve mikro yağmurlama sulama sistemlerini kapsar. Bu kapsamda aşağıdaki yatırım giderleri için kredi kullanma imkanınız vardır.

  • Elektrik temini,
  • Derin kuyu açılması ve derin kuyu teçhizatı
  • Suyun kaynağından tarlaya taşınması,
  • Otomasyon sistemleri,
  • Sulama sistemi unsurları,

Düşük faizli çiftçi kredisi kullanabilmek için bazı koşulları sağlamanız gerekir. Bu aşamada öncelikle su kaynağınızın ruhsatlı olması veya su kullanım izninizin bulunması esastır. 

Eğer bir sulama sisteminden su sağlıyorsanız su kullanım izin/tahsis belgesi yeterli olur. Ancak kaynağınız yeraltı suyu ise kuyu ruhsatı veya izni olmalıdır. Bu belgeyi DSİ veya İl Özel İdaresinden temin edebilirsiniz.

Ayrıca Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olmanız da gerekmektedir. ÇKS kaydınız yoksa, arazilerinizin tapusu ve kimliğiniz ile İl/İlçe Tarım Müdürlüklerinde kayıt olabilirsiniz.

Son olarak yetkili ziraat mühendisleri tarafından hazırlanmış bir projeniz olmalıdır. Hazırlanan bu projenin  İl/ilçe Tarım müdürlüklerince de onaylanması sonrasında bankaya sunabilirsiniz. 

Yem Bitkisi Üretimi Çiftçi Kredisi

Bir diğer devlet destekli çiftçi kredisi ise yem bitkisi üretimi kredisidir. Bu kapsamda düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullanabilirsiniz.  Üstelik her türlü tek yıllık, çok yıllık yem bitkileri ve yapay çayır mera tesisi oluşturmak amacıyla bu çiftçi kredisinden yararlanabilirsiniz.

Burada bir tek şart karşınıza çıkacak. Toplam yem bitkisi ekim alanınızın en az 10 dekar olması gerekir. Ayrıca bu alanın tümünü kaba veya kesif yem üretme amacıyla hasat etmelisiniz.

Yapay çayır mera tesisi için ise özel bir şart vardır. Bu kapsamda çiftçi kredisi kullanmak isterseniz, proje hazırlamanız gerekir. Bu projeyi İl/İlçe Tarım Müdürlüğüne de onaylatmalısınız.

Yem bitkisi üretimi için devlet destekli kredi başvurusu yapmanız durumunda, Ziraat Bankası tarafından uygulanan çiftçi kredisi faiz oranı üzerinden aşağıdaki tabloda belirtilen oranlarda indirim alabilirsiniz.

Yem Bitkisi Kredisi Faiz İndirim Oranlar

Stratejik Bitkisel Üretim Çiftçi Kredisi

Bu kredi türünde stratejik ürünler olarak kabul edilen bazı ürünlerin üretimi için çiftçi kredisi alabilirsiniz. Bu ürünler aspir, yağlık ayçiçeği, yağlık mısır, kolza, soya, susam, yağlık zeytin kekik, yağlık gül, yağlık lavanta, oğulotu, zencefil, sahlep, biberiye, adaçayı, sığla yağı, sumak, keçi boynuzu, defne, fesleğen, likapa, ıhlamur, safran ve jojobadır.

Yukarıda saydığımız ürünlerden en az birini üretmeniz durumunda faydalanabilirsiniz. Ancak sadece o ürünün masrafları için kullanabilirsiniz. Diğer ürünlere ait üretim masraflarınızı bu kredi ile finanse edemezsiniz.

Stratejik ürünler kredisinde fındık ve çay bahçelerinin yenilenmesi ve gençleştirilmesi ile ilgili yatırımlar için yatırım ve işletme kredisi de kullanabilirsiniz. Ancak diğerlerinde sadece işletme kredisi alma imkanınız vardır. Yatırım kredisi kullandırılmaz.

Bu kapsamda devlet destekli kredi başvurusu yapmanız durumunda, Ziraat Bankası tarafından uygulanan tarım kredisi faiz oranı üzerinden aşağıdaki tabloda belirtilen oranlarda indirim alabilirsiniz.

Stratejik Bitkisel Üretim Çiftçi Kredisi Faiz İndirim Oranları

Meyve Yetiştiriciliği Ve Bağcılık Kredisi

Bu çiftçi kredisi aynı parsel veya bitişik parseller üzerinde en az on dekar bağ veya en az yirmi beş dekar kapama meyve bahçesi tesis etmeniz ya da mevcut meyve bahçesi veya üzüm bağını bu işletme büyüklüklerine çıkarmanız durumunda kullanabileceğiniz bir kredidir.

Meyvecilik kredisinde yatırım kredileri tesfiye, drenaj,fidan alımı, gölgeleme, sisleme, don ve dolu önlemeye yönelik makine ve ekipmanların alımı, boylama ve paketleme tesisi yatırımlarına ilişkin giderlerinizi kapsayabilir.

Meyvecilik Kredisi Faiz İndirim Oranları

Geleneksel (Yaygın) Bitkisel Üretim Kredisi

Bu türü genel tarım kredisi olarak adlandırabiliriz. Çünkü yukarıda sayılan üretimler ve kapasiteler dışında kalan bitkisel üretim faaliyetlerinizi kapsar. Bu çiftçi kredisi kapsamında 50.000 TL’ye kadar olan yatırımlarınızda devlet destekli faizsiz kredi alabilirsiniz.  Bu miktarın üzerinde ise aşağıdaki indirim oranlarından faydalanırsınız.

Çiftçi Kredisi Faiz İndirim Oranları

Çiftçi kredilerinin genel esasları hakkında bilgi almak için TARIM KREDİLERİ sayfasına bakabilirsiniz. Bununlar birlikte diğer çiftçi kredisi türleri ile ilgili bilgi almak isterseniz  TRAKTÖR KREDİSİ ve DEVLET DESTEKLİ HAYVANCILIK KREDİSİ sayfaları sizin için uygun olacaktır.

Yorum gönder.