En Verimli Silajlık Mısır Tohumu Çeşitleri Nasıl seçilir?

Sayfa İçeriği

Kaba yem ihtiyacını karşılamak için silajlık mısır tohumu ekiyorsunuz. Hasıl olarak kullanılabildiği gibi elde ettiğiniz ürünü silaj yaparak kış boyunca de kullanabiliyorsunuz. Bu nedenle silajlık mısır bizim için çok önemli. Peki bu kadar önemli bir ürün için tohumu nasıl seçmeliyiz? En verimli silajlık mısır tohumu çeşitleri için nelere dikkat etmeliyiz? Bu konuda bilgi sahibi misiniz?

Cevabınız hayır ise doğru yerdesiniz. Bu konudaki en detaylı ve doğru bilgileri bu sayfada bulabilirsiniz.

Bununla birlikte yem bitkilerinden reygrass ile ilgili bilgi almak için BU SAYFAYI, yem bezelyesi için BU SAYFAYI teff grass için ise BU SAYFAYI okumalısınız. Ayrıca silajlık mısır ekiminde alabileceğiniz desteklemeler için BU SAYFAYI kaliteli silaj yapımı için ise BU SAYFAYI ziyaret etmelisiniz.

Bunun yanında hayvancılık kredileri hakkında ihtiyacınız olabilecek bilgileri ise BU SAYFADA bulabilirsiniz.

Mısır Silajı

Görsel : https://richland.extension.wisc.edu/

Mısır çeşitleri arasındaki farklar nelerdir?

Hemen her bitkiyi silaj yapımında kullanabilirsiniz. Dolayısıyla tahıl olarak geliştirilmiş çeşitleri de silaj yapımında kullanabilirsiniz. Ancak silajlık mısır tohumu çeşitleri kadar verim alamazsınız. Aynı kalitede silaj elde edemezsiniz.

Çünkü tahıl mısırların dayanıklı ve sert danelere, sap üzerinde yüksekte bulunan başaklara ve sezonun sonunda kuruduktan sonra da ayakta kalabilecek sert saplara sahip olmasını isteriz.

Ancak silajlık mısır tohumu için daha farklı özellikler istiyoruz.

  • Büyük ve daha yumuşak taneler sayesinde parçalanma kolaylığı elde etmelisiniz.
  • Daha yapraklı olması sayesinde hasat edildiğinde daha fazla sindirilebilir lif sağlamalısınız.
  • Kurumanın daha geniş bir zamanda olmasını isteriz. Bu sayede hasat için zaman kazanırsınız.
  • Daha esnek sap yapısı ile daha az kırılma ve yıkılma sorunu ile karşılaşmak istersiniz.

En verimli silajlık mısır tohumu çeşitleri seçimi için gözlemler

Silajlık mısır tohumu ile tahıl mısır arasındaki farkı açıklamaya çalıştık. Şimdi en verimli silajlık mısır tohumu çeşitleri için hangi özelliklere dikkat etmeliyiz. Buna bakalım.

İlk olarak şunu belirtelim. Silajlık mısır verimine elbette önem veriyoruz. Daha iyi silajlık mısır verimi elde etmek için daha güçlü yapılı, uzun boylu çeşitleri öncelikle tercih edin.

Ancak en verimli silajlık mısır tohumu çeşitleri için sadece toplam verimi dikkate alırsak yanılırız. Çünkü bizim için aldığımız silajın sindirilebilirlik oranı, protein içeriği, nişasta içeriği, lif içeriği, hasadın daha geniş zaman diliminde yapılma imkanı da önemlidir. Bunları sağlamayan çeşide en verimli silajlık mısır tohumu çeşitleri seçiminde yer veremeyiz.

Bunların yanında hastalık, zararlı ve kuraklık gibi zor şartlara dayanıklılığı da göz önünde bulundurun.

Son kriter olarak silajlık mısır tohumu çeşitleri arasında maliyet karşılaştırması da yapın. Aynı özellikleri taşıdığını düşündüğünüz çeşitler arasında ucuz olanı tercih edin.

Yukarıda saydığımız bu özelliklerin bir kısmı ancak laboratuvar analizleri ile belirlenebilir. Bunun yanında bir kısmını kendi gözlemleriniz ile de belirleyebilirsiniz.

Şimdi en verimli silajlık mısır tohumu çeşitleri için yapabileceğimiz bu gözlemleri sıralayalım. Devamında analiz ile belirlenebilecek özellikleri de basitçe açıklamaya çalışacağız.

  • Yaprak sayısı ve yaprak miktarının toplam verime oran fazla olan çeşitleri tercih edin.
  • Koçan ağırlığı yüksek, koçan sayısı fazla olan çeşitleri tercih edin.
  • Bitki koçanlarında bulunan mısır danelerinin iri olmasına dikkat edin.
  • Mısır silaj kalitesine olumsuz etkisi nedeni sapın kalın olduğu çeşitleri tercih etmeyin.
  • Diğer özellikleri de karşılıyorsa uzun boylu çeşitleri tercih edin.
  • Olgunlaşma sürelerini göz önünde bulundurun. Şartlarınıza uygun sürede olgunlaşan çeşitleri tercih edin.
En Verimli Silajlık Mısır Tohumu Çeşitleri

Görsel : https://beef.unl.edu/

En verimli silajlık mısır tohumu çeşitleri için yapmanız gereken değerlendirmeler

Silajlık mısır tohumu seçerken yalnızca gözlemlerinize güvenmeyin. Bu konuda başka araştırma ve değerlendirmeler de yapmalısınız. Ancak gözlemleriniz ile birlikte yapacağınız bu araştırmalar sizi doğruya yöneltir. Bu sayede en verimli silajlık mısır tohumu çeşitleri seçimini doğru yapabilirsiniz. Şimdi bunları kısaca anlatalım.

Olgunlaşma süresine dikkat edin

Bu aşamada hemen bir konuyu da açıklayalım. Dünyadaki mısır çeşitlerini, olgunlaşma sürelerine göre FAO sistemi ile 8 ayrı gruba ayrılarak değerlendiririz. (FAO – Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü

Bu değer FAO-100 ile FAO-800 arasında değişiklik gösterir. FAO-100 grubunda yer alan çeşitler en erkenci, FAO-800 grubunda yer alanlar ise en geçci çeşitlerdir. Ortalama olarak FAO-100 grubu 70-75 günde FAO-400 grubu100-105 günde, FAO-800 grubu ise 140 günde olgunlaşmalarını tamamlarlar. En verimli silajlık mısır tohumu çeşitleri için seçim yaparken tohumların FAO gruplarına göre de değerlendirme yapabilirsiniz.

Bu değerlendirmeyi erkenci ve geçci çeşit değerlendirmesi için yapın. Ancak tam gün sayısını esas alacaksanız bu değerlerin tam olgunlaşma süresi olduğunu unutmayın. Silaj için hasatta bu sürelerin yaklaşık iki hafta daha kısa olacağını da hesaba katın.

Silajlık mısır silajı verimini en üst düzeye çıkarmak için bu süreler için vejetasyon sürenizden bir üst grubu tercih edin. Bu şekilde iki haftalık silaj hasadının daha erken yapılması sayesinde kalan süreyi de kullanmış olursunuz. Üstelik tarlada geçen süre ne kadar fazla olursa o kadar fazla silajlık mısır verimi elde edersiniz. 

Mısır silajı denemeleri ve çevrenizde yapılan üretimleri araştırın

En verimli silajlık mısır tohumu çeşitlerini belirlemek için başka tecrübelerden de faydalanın. Özellikle bölgenizde üretim yapan çiftçilerin silajlık mısır verimi sonuçlarını dikkate alın.

Bunun yanında üniversiteler, araştırma enstitüleri ve diğer kurumlar tarafından da sürekli denemeler yapılır. Bunlar çoğunlukla farklı çeşitlerin karşılaştırması ile yapılır. Bu denemelerin sonuçlarına ulaşmaya çalışın. İlgili kurumlarla görüşün. Bölgenize uyabilecek en verimli silajlık mısır tohumu çeşitleri hakkında tavsiyelerini alın.

Silajlık mısır tohumu için dayanıklılığı göz önünde bulundurun

Dayanıklılık ifadesi ile kuraklık, fazla yağış, hastalık ve zararlılar gibi tarımsal koşullardaki direnci kastediyoruz. En verimli silajlık mısır tohumu çeşitleri seçiminde dayanıklılığın da önemli olduğunu unutmayın.

Bir çeşidin silajlık mısır verimi ne kadar yüksek olursa olsun, olumsuz koşullardan kolay etkileniyorsa sizin tarlanızda başarı şansı azalacaktır. Size her koşulda en iyi silajlık mısır verimi sağlayacak çeşitleri tercih edin.

Farklı koşullarda başarılı olmuş silajlık mısır tohumu çeşitlerini tercih edin

Farklı toprak ve hava koşullarında tutarlı silajlık mısır verimi sağlamış çeşitler sizin tarlanızda da başarılı olma ihtimali yüksek olan çeşitlerdir. Bu nedenle en verimli silajlık mısır tohumu çeşitleri içinden seçim yaparken farklı alanlardaki verimlerini de dikkate alın. Birçok farklı bölge ve koşulda iyi silajlık mısır verimi sağlamış çeşitleri tercih edin.  

Mısır silajı üretimi riskini azaltın

Eğer geniş alanlarda üretim yapıyorsanız tüm yem üretiminizi tek çeşide bağlamayın. En verimli silajlık mısır tohumu çeşitleri içerisinden belirlediğiniz iki veya daha fazla çeşidi ekin. Bu şekilde riski dağıtmış olursunuz. Üstelik bir sonraki yıl tercihiniz için de ektiğiniz çeşitleri karşılaştırabilirsiniz.

En verimli silajlık mısır tohumu çeşitleri tespiti için analiz değerleri

Mısır silajının değerini belirlemek için en doğru yolun analiz yaptırmak olduğunu biliyoruz. Ancak en verimli silajlık mısır tohumu çeşitleri seçimi için sizlerin her zaman bu analizleri yaptırma imkanınız olamayabilir. Yine de farklı bir seçeneğe sahibiz.

Tohum satın almada önce ilgili firmadan bu analiz değerlerini talep edin. Özellikle bölgenize yakın şartları bulunan alanlarda üretilen silajlık mısır analizlerini isteyin. Bu analizleri kullanarak değerlendirme yapın.

Şimdi en verimli silajlık mısır tohumu çeşitleri seçimi için önem verdiğimiz birkaç analiz değerini basitçe açıklayalım.

Kuru Madde

Silajlık mısır verimi için önemli bir değer olan kuru madde silajdaki su uzaklaştırıldıktan sonra kalan kısımdır. Kuru madde oranı hasat zamanına göre de değişiklik gösterir. %30-35 arasında olabilir.

Ham Protein

Silajlık mısırın protein içeriğini ifade eder. Özellikle besi hayvanları için önemli bir besin olan protein silajlık mısırlarda ortalama  % 6,5 ila %9 arasında bulunur.

Nişasta  

Silajlık mısır verimi için ana enerji kaynağı olan nişasta dane içeriğinde bulunur ve silajlık mısırlarda ortalama %27-35 arasında değişir. Süt verimi için önemli bir değer olduğunu biliyoruz. Bu nedenle süt işletmesi için biraz daha yüksek nişasta içeriği olan çeşitleri tercih edin.

NDF

Nötral deterjanda çözülemeyen lif miktarı olup silajlık mısırda genellikle %38-47 arasında bir değerdir. Sindirilebilir ve sindirilemez liflerin toplamını ifade eder.

ADF

Asit deterjanda çözülemeyen lif oranı olan ADF hayvanlar tarafından sindirilemeyen lif miktarını ifade eder. NDF değerinden ADF değerini çıkarttığımızda sindirilebilir lif miktarını buluruz.

Bu analiz değerleri silajlık mısır verimi ile birlikte değerlendirin. Örneğin verimi yüksek ama sindirilebilir lif, protein ve nişastası düşük bir çeşidi değerlendirmeye almayın. Kalite değerleri ortalamanın üstünde olan çeşitlerin verimlerini karşılaştırın.

Örnek değerlendirme

Bir örnek değerlendirme yapalım. İki silajlık mısır tohumu düşünelim.

A silajlık mısır dönüme verimi 10 ton, ADF değeri %30, ham protein oranı %6 ve nişasta oranı %25 kabul edelim.

B silajlık mısır dönüme verimi 8 ton, ADF değeri %20, ham protein oranı %9 ve nişasta oranı %35 kabul edelim.

İlk bakışta A silajlık mısırın daha verimli olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak gerçekten öylemi bakalım.

Kuru madde oranlarını %30 alalım. Bu durumda hangi çeşitten ne kadar besin maddesi elde ederiz.

A silajlık mısırdan dönümde 3000 ton kuru madde elde edersiniz. Ancak bunun 900 kg kısmı tamamen sindirilemeyen liflerden oluşur ve sadece besi sonrası atık olur. Bunun yanında  bu çeşitten yapacağınız mısır silajı 180 kg ham protein ve 750 kg nişasta içerir.

B silajlık mısırdan dönümde 2400 ton kuru madde elde edersiniz. Ancak bunun 480 kg kısmı tamamen sindirilemeyen liflerden oluşur. Ayrıca bu mısırdan yapacağınız mısır silajı 216 kg ham protein ve 840 kg nişasta içerir.

Bu durumda siz sadece verimi göz önünde bulundurarak A silajlık mısır tohumunu seçerseniz, yanlış yaparsınız.

Sayfada anlattığımız diğer özellikleri de göz önünde bulundurarak B silajlık mısır tohumunu seçmelisiniz. En verimli silajlık mısır tohumu çeşitleri seçiminde ancak bu şekilde doğru sonuca ulaşırsınız.

Yonca tohumu seçimi ile ilgili de bilgi almak istiyorsanız BU SAYFAYI  ziyaret etmelisiniz. 

Yorum gönder.