Çim Sulama Sistemleri- Çim Sulamanın Püf Noktaları

Sayfa İçeriği

Sulama yapmadan çimlerinizin sağlıklı kalması mümkün değildir. Bu nedenle çim sulama, çim bakımı ile ilgili en önemli konudur. Yeni çim ekimi yapacağınız alanda öncelikle su temininde bir sıkıntı olup olmayacağını kontrol edin. Eğer bir şüpheniz varsa çim ekimi yerine başka seçenekleri değerlendirin.

Sulamayı doğru bir miktar ve zamanda yapmanız da önemlidir. Çünkü gerektiğinden az veya çok sulama yaptığınızda çimlerin sağlığını bozabilirsiniz.

Gereğinden az sulama yaparsanız kurumalara ve çim kayıplarına sebep olabilirsiniz. Fazla sulama yaparsanız da çim hastalıklarının artmasına, zararlıların artmasına, sararmalara ve çimlerinin sağlıksız görünmesine yol açarsınız.  Ayrıca fazla sulamalar su kaynaklarının azalmasına, besin maddeleri yıkanmasına ve yer altı su kaynaklarının kirlenmesine yol açar. Bu konuda da dikkatli olmalısınız.

Bu sayfada çim alanların sulaması ile ilgili güncel ve size faydası olacak pratik bilgileri bulacaksınız. Bu sayede doğru sulama yapabilirsiniz. 

Çim Nasıl Sulanır?

Büyük çim alanlarda, spor tesislerinde, peyzaj alanlarında sulama yapılabilmesi ve kontrol edilebilmesi için çim sulama sistemleri kurabilirsiniz. Bunlar otomatik çim sulama sistemleri, toprak altı çim sulama sistemleri, yağmurlama sulama sistemleri, çim sulama zamanlayıcı gibi sistemlerdir. Çim sulama sistemleri ile çim alanına verilen su miktarı kolaylıkla kontrol edebilirsiniz. Bu sayede çimlerinize uygun zamanda ve uygun miktarda su verebilirsiniz.

Küçük çim alanları için ise otomatik çim sulama sistemlerini kurmayı elde edilecek faydaya kıyasla aşırı maliyetli bulabilirsiniz. Bu konuda haksız da sayılmasınız. Merak etmeyin, küçük alanlarda otomatik çim sulama sistemleri olmadan da doğru sulama yapabilirsiniz. Üstelik son derece düşük maliyetli olan bahçe hortumu, fıskiye gibi malzemeler kullanarak bunu başarabilirsiniz.

Çimlere ne kadar su verilmelidir?

Ne kadar su vermeniz gerektiği konusunda farklı yaklaşımlar olabilir. Belki de hiç kimse size ne kadar su vereceğinizi söyleyemez.

Evet doğru, bitki su tüketimi bir çok iklimsel veri kullanarak hesaplanır. Bu yüzden öncelikle sizin bahçeniz için uzun yıllar verilerinin bulunması gereklidir. Sonra bu veriler ve bitki büyüme katsayıları kullanarak su tüketimi hesaplanabilir.

Pratikte her bahçe için bu yöntemle tüketim hesaplanması mümkün değildir. Bu nedenle ” ne kadar sulamalıyım? ” sorduğunuzda uzmanlardan cevap alamazsınız. Ancak işinize yarayacak pratik tavsiyeler de veremeyeceğimizi düşünmeyin. Bunlar için doğru yerdesiniz.

Şimdi birlikte değerlendirelim. İklim ve toprak şartlarına göre değişiklik göstermekle birlikte ortalama haftalık 5 cm su seviyesi su tüketim beklemelisiniz. Bu veri ile küçük bir hesaplama yaparsak 100 m2 çim alanın sulama suyu ihtiyacını yaklaşık olarak bulabiliriz.

5 cm = 0,5 dm    ve    100 m2 = 10000 dm2

Haftalık su tüketimi  =   0,5 dm    x  10000   dm2    = 5.000 dm3    = 5.000 l   =   5 ton

100 m2 çim alanın ortalama haftalık 5 ton, aylık ise 20 ton su  ihtiyacı olacağını düşünebilirsiniz.

Bunun sadece yaklaşık bir hesap olduğunu iklim ve toprak koşullarına göre değişiklik göstereceğini unutmayınız. Bununla birlikte bu ortalama veriyi kendi iklim şartlarınıza göre değerlendirerek sorunu çözebilirsiniz. 

Otomatik Çim Sulama Sistemleri

Görsel : https://www.hrproducts.com.au 

Çim sulama da nelere dikkat edilmelidir?

Her çim alanın sulama ihtiyacı farklıdır. Sulama suyu ihtiyacı iklime, toprak yapısına, bitki çeşidine ve çevresel faktörlere göre değişir.

Örneğin killi topraklarda daha seyrek ve daha çok miktarda sulama yapmanız gerekir. Kumlu topraklarda ise daha sık sık ve az miktarda sulama yapmalısınız. Bunun yanında sıcak bölgelerde serin yerlere kıyasla daha sık sulama yapmanız gerekir.

Tüm bunlar size karmaşık gelebilir. Ancak tüm bunların basit çözümleri de var. Şimdi size bu çözümü sağlamak için doğru çim sulaması konusunda bazı pratik bilgiler verelim.

Çim Sulama

Görsel : https://www.theguardian.com

  • Çim sulamada kullanılacak suyun sulama için uygun kalitede olduğuna emin olun.
  • Çimlerinizi sabah 5 ile 9 saatleri arasında sulayın. Sıcak saatlerde sulama yaparsanız yanıklıklara ve fazla buharlaşmaya neden olabilirsiniz. Gece sulama yaptığınızda ise nem artışı nedeni ile hastalıklara yol açabilirsiniz. Üstelik sabah erken saatlerde sulama yaparak  rüzgâr ve buharlaşma kaybını azaltır ve güneş ışığı toprağı ısıtmadan önce suyun emilmesini sağlarsınız.
  • Yağmurlama sulama yöntemi kullanın. Küçük bir alanınız varsa ve hortumla sulama yapıyorsanız ince zerrecikleri şeklinde sulayın.
  • Çim sularken yüzey akışına neden olmamak için toprağın emebileceği hızdan daha yüksek debi ile su vermeyin.
  • Yağmurlamayı yere yakın bir şekilde yapmaya çalışın. Yukarıdan yapılan sulamalar su israfını, toprak sıçramalarını ve bitki kök bölgesinde oluşan açılmaları arttırma riski taşır.
  • Çimlerde kök derinliği 15-20 cm kadardır. Yaptığınız sulamada sulama suyunun toprağın 15 cm derinliğine kadar ulaşmasına dikkat edin.
  • Çimler özellikle sabah saatlerinde cansız, mat ve grimsi görünüyorsa sulamaya ihtiyacı olduğunu düşünün.
  • Sıcak zamanlarda daha sık sulama yapmanız gerektiğini ve yağmurlu günlerden sonra sulamayı bir süre ertelemeniz gerekeceğini unutmayın.
  • Son olarak şunu da ekleyelim. Sulamayı doğru yapabilmek için çimlerinizi sık sık sulama ihtiyacı bakımından gözlemleyin. İhtiyacı erken fark ettiğinizde, bitkilerin su stresine girmesini engelleyebilirsiniz.

ANAHTAR TAVSİYE

Sulama sırasında verdiğiniz su miktarının yeterli olup olmadığını kontrol etmek için 20-25 cm uzunluğunda bir tornavida veya benzeri bir alet kullanabilirsiniz. 

Çim alanın içerisinde sulama alanını temsil edecek bir noktada tornavidayı batırmaya çalışın. Zorlandığınız kısma kadar ilerletin. Geri çektiğinizde toprağa batan kısmı ölçün. 15 cm derinliğe ulaşmışsa yeterince sulama yapılmış olduğu anlamalısınız. Bu noktada sulamayı durdurun. Bu aşamadan sonra vereceğiniz su alt katmanlara gidecek ve çimlerinize herhangi bir faydası olmayacaktır.

Çim bakımı ile ilgili bilgileri ise ÇİM GÜBRELEME ve ÇİM BİÇME VE DİĞER ÇİM BAKIMI İŞLEMLERİ sayfalarından ulaşabilirsiniz.

Çim ekimi için toprak hazırlığı hakkında bilgi almak ve “ çim ekimi nasıl yapılır? “öğrenmek için ÇİM EKİMİ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Çim türleri ile ilgili bilgi için ÇİM TÜRLERİ sayfamızdan, “Çim tohumu alırken nelere dikkat etmeliyim?” sorusuna cevap arıyorsanız ÇİM TOHUMU ÇEŞİTLERİ sayfamızdan faydalanabilirsiniz.

Yorum gönder.