Kırsal Kalkınma Destekleri Nedir? Nasıl Faydalanılır?

Sayfa İçeriği

Bu sayfada kırsal kalkınma projeleri ve tarım hibe destekleri ile ilgili bilmeniz gereken temel ve pratik bilgileri bulabilirsiniz. Sayfa sonunda yer alan ANAHTAR TAVSİYE kısmında ise hibe projeleri ile ilgili tercihinizde etkili olabilecek önemli bir tavsiye yer almaktadır. Mutlaka okumalısınız.

Kırsal Kalkınma Destekleri Nedir?

Bu hibe desteklemesi bir önceki dönemde Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı adı altında yürütülmekteydi. Ancak 2020 Yılından itibaren Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar Ve Kırsal Ekonomik Altyapı Desteklenmesine İlişkin Karar doğrultusunda yürütülmektedir. 2020 Yılında yayınlanan Kırsal kalkınma destekleri 2021 yılında uygulanacaktır. Sonraki yıllar için ise muhtemelen yeniden tebliğ yayınlanacaktır.

Kırsal kalkınma destekleri kapsamında ekonomik yatırımlarınızın ve altyapı yatırımlarınızın %50’lik kısmını hibe olarak alabilirsiniz. 

Kırsal Kalkınma Destekleri

Tarım Hibe Desteklerine Kimler Başvurabilir?

Öncelikli çiftçi kayıt sistemine veya Bakanlık tarafından oluşturulmuş diğer kayıt sistemlerine kayıtlı olmalısınız. Bu güne kadar kayıtlı değilseniz bile son başvuru tarihine kadar kayıt olabilirsiniz.

Başvuranlar arasında ihracata yönelik yatırım yapanlar, üretici örgütleri, kadın girişimciler, genç çiftçi ve genç girişimciler önceliklidir. Bu şartları sağlamanız durumunda hibe alma şansınız yükselecektir.

Burada bahsettiğimiz genç çiftçi projeleri, genç çiftçi desteği veya genç girişimci desteği için tanınacak öncelik 18-41 yaş arasındaki kişileri kapsamaktadır.

Kırsal Kalkınma Desteklerine Nasıl Başvurulur?

Öncelikle uygulama rehberinde yer alan başvuru formu ve eklerine uygun bir hibe projesi hazırlamalısınız. Eğer bu konuda yeterince tecrübeniz yok ise mutlaka bu konuda hizmet veren bir uzmandan yardım alın. Çünkü uygun bir proje olmadan hibe alamazsınız. Bununla birlikte hibe almaya hak kazananlar da bile projedeki hatalardan kaynaklanan sorunlar yaşanabilmektedir. Proje yanlışı nedeniyle istediği yatırımı yapılamadığı, tamamlanamadığı, almaya hak kazanılan hibe ödemesinin alınamadığı durumlarla karşılaşılmaktadır.

Hazırlanan proje ile ilk olarak elektronik ortamda Tarım ve Orman Bakanlığı internet sitesi üzerinden  (www.tarimorman.gov.tr ) başvuru yapacaksınız.

Daha sonra ise girişi yapılan başvuru dosyanızı ekleri ile birlikte yatırımın yapılacağı ilin İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne teslim edeceksiniz. Dosya teslimini için ek 5 gün süreniz bulunmaktadır. Dolayısıyla online son başvuru tarihinden itibaren 5 gün içerisinde dosyayı teslim edebilirsiniz.

Hibe Projesi Konuları Nelerdir?

  • Ekonomik Yatırımlarda Desteklenen Hibe Projeleri

Bu kapsamda aşağıdaki konulardaki hibe projeleri ile başvuru yapabilirsiniz.

(1) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanması için hibe başvurusu yapılabilir. Bu konularda yeni tesislerin yapımı, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, kapasite artırımı ve modernizasyonu için destek alabilirsiniz.

Bu kapsamdaki projelerinizi bitkisel veya hayvansal ürünlere yönelik olarak hazırlayabilirsiniz. Ancak bilinmesi gereken bir ayrıntıyı hemen ilave edelim. Eğer çelik silo ve soğuk hava deposu yatırımı düşünüyorsanız sadece yeni tesislerin yapımına hibe desteği alabilirsiniz. Modernizasyon, kapasite artırımı veya tamamlama için başvuru yapamazsınız.

(2) Tarımsal üretime yönelik sabit yatırım konularında aşağıdaki konularda destek alabilirsiniz.

  • İklimlendirme, sulama ve gübreleme sistemli, modern yeni seraların yapımı veya modernizasyonu,
  • Büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı yetiştiriciliğine yönelik yeni tesislerin yapımı, tamamlanması veya modernizasyonu
  • Kültür mantarı üretimine yönelik yeni tesislerin yapımı, tamamlanması veya modernizasyonu,
  • Büyükbaş ve küçükbaş kesimhanelerine yönelik faal tesislerin modernizasyonu,
  • Kanatlı kesimhanelerine yönelik yeni tesislerin yapımı, tamamlanması veya modernizasyonu,

(3) Basınçlı sulama sistemlerinizin elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla güneş enerjisi veya rüzgâr enerjisi tesisleri için hibe alabilirsiniz.

(4) 3 dekardan büyük, örtü altı kayıt sistemine kayıtlı modern bir seranız varsa enerji yatırımı için hibe alabilirsiniz. Bu kapsamda ısı üreten jeotermal ve biyogaz tesisleri için başvuru yapabilirsiniz. Bunun yanında elektrik üretimi için ise jeotermal, biyogaz, güneş veya rüzgâr enerjisi tesisleri düşünebilirsiniz.

(5) Su ürünleri yetiştiriciliğine yönelik yatırımlar için hibe alabilirsiniz.

(6) Hayvansal ve bitkisel gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması  için kırsal kalkınma hibesi alabilirsiniz.

  • Altyapı Yatırımlarında Desteklenen Hibe Projeleri

Bu kapsamda aşağıdaki hibe projeleri ile başvuru yapabilirsiniz. Bu tür projelerde de yeni yatırım, tamamlama, kapasite artırımı veya modernizasyon projeleri ile hibe alabilirsiniz.

  • Aile işletmeciliği faaliyetlerinin geliştirilmesi,
  • Arıcılık ve arı ürünleri yatırımları,
  • Bilişim sistemleri ve eğitimi,
  • El sanatları ve katma değerli ürünler,
  • İpek böceği yetiştiriciliği,
  • Su ürünleri yetiştiriciliği,
  • Tarımsal kooperatifler ve birlikler için makine parkları,
  • Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği,

Kırsal Kalkınma Başvurusu Ne Zaman?

2021 – 2022 Kırsal kalkınma hibe desteği başvurunuzu ekonomik yatırımlarda 21.01.2022 tarihine , altyapı yatırımları ise 17.11.2021 tarihine kadar yapabilirsiniz. tamamlanmıştır. 

Bakanlık tarafından başvuru sürelerinde uzatmalar veya değişiklikler yapılabilir. Bu nedenle başvuru sürecini Bakanlık sitesinden de kontrol etmeyi ihmal etmeyin. (www.tarimorman.gov.tr)

 

Ne Kadar Hibe Alabilirim?

Ekonomik yatırımlar için hibe projeleri üst limiti, yeni tesisler için 3.000.000 TL’dir. Yatırım tamamlama için ise limit biraz daha düşüktür. Bu kapsamda hibe başvurusu yapacaksanız 2.000.000 TL’ye kadar proje hazırlayabilirsiniz. Son olarak kapasite artırımı veya modernizasyon için ise üst sınırınız 1.500.000 TL‘dir.

Bu üst limitlerin yanında bir de alt limit bulunmaktadır. Kırsal Kalkınma desteğine en az 250.000 TL değerindeki projeler ile başvurabilirsiniz.

Altyapı yatırımları için de ayrı limitler söz konusudur. Bu kapsamdaki hibe projelerine en çok 500.000 TL en az ise 20.000 TL tutarındaki projeler ile başvurabilirsiniz.

Başvurunuzun kabul edilmesi halinde; hibe projesi bütçesinin %50’si size hibe olarak ödenir. Bu konuda önemli bir konuyu atlamayın. %50 hibe alacaksınız. Ancak yatırımın kalan kısmını ise kendi kaynaklarınızdan finanse edeceksiniz. Bu nedenle öncelikle ne kadar yatırım yapabileceğinizi doğru bir şekilde belirlemelisiniz. 

Yatırımı Ne Kadar Sürede Tamamlamalıyım?

Hibe projesi sözleşmesini imzaladığınız yılın kasım ayının son iş gününe kadar yatırımı tamamlamalısınız. Ancak kırsal kalkınma desteğinde bu konuda da zamana zaman değişiklikler yayınlanabilmektedir. Bu nedenle yatırım süresini sözleşme imzaladığını kurum ile görüşerek teyit edin.

Hangi Harcamalar İçin Hibe Alamam?

Hibe sözleşmesi öncesi yaptığınız harcamalar, projede olmayan masraflar ve yatırım süresi içerisinde yapılmayan harcamalar için hibe alamazsınız. Bunlara ilave olarak aşağıdaki harcamaları da hibe projesine dahil edemezsiniz.

  • Her türlü borçlanma giderleri
  • Faizler
  • Başka bir kaynaktan finanse edilen harcama ve giderler
  • Kira giderleri
  • Kur farkı giderleri
  • Arazi, arsa ve bina alım bedelleri
  • Binanın yakıt, su, elektrik ve aidat giderleri
  • Ayrı faturalandırılmış nakliye ve montaj giderleri
  • Bankacılık giderleri
  • Denetim giderleri
  • KDV ve ÖTV dâhil iade alınan veya alınacak vergiler
  • İkinci el/kullanılmış mal alım giderleri
  • Proje yönetim ve danışmanlık giderleri
  • Makine tamir ve parça alım giderleri
  • Laboratuvar sarf malzemeleri.

Kırsal Kalkınma Hibe Ödemeleri Nasıl Yapılır?

Kırsal kalkınma desteği kapsamında kabul edilen hibe projeniz için ödemelerinizi hakkediş usulü ile alırsınız. Hibe sözleşmesini imzalamanızdan sonra yatırıma kendi kaynaklarınız ile yatırıma başlarsınız. Hibe projesi kapsamında belirtilen inşaat, makine alım v.b. faaliyetlerin bir kısmını yapıldığında, tamamladığınız kısmın %50’si oranında ödeme talep edebilirsiniz.

ANAHTAR TAVSİYE

Kırsal kalkınma hibe projeleri kapsamında yapacağınız tüm alımları, inşaat işlerini ve ödemeleri Tarım Bakanlığı tarafından yayınlanan satın alma rehberine uygun olarak, şeffaf ve fatura karşılığı olarak yaptırmanız gerekmektedir.

Hibe projeleri ise KDV Hariç tutar üzerinden hazırlanması gerekmektedir. Yani siz proje kapsamında yapacağınız inşaat işlerinin veya alacağınız makine ekipmanların KDV ödemesini proje bütçesine dahil edemezsiniz.

Örneğin toplam proje harcamaları KDV dahil 1.180.000 TL ve yapacağınız işlerde KDV oranı %18 ise proje bütçesi KDV hariç 1.000.000TL olacaktır. Hibe projesi bütçesini KDV hariç hazırlama zorunluluğu nedeniyle proje bütçesini 1.000.000 TL olarak belirleyeceksiniz.

Buna göre projeden alacağınız hibe miktarı en fazla 1.000.000 TL’nin %50’si yani 500.000 TL olacaktır.

KDV dahil 1.180.000 TL harcama karşılığı 500.000 TL hibe aldığınız için hibe oranı fiilen %42 olacaktır. (500.000 / 1.180.000)

Şirket, kooperatif veya birlik gibi tüzel kişilik adına başvuru yaptığınızda, ödemiş olduğunuz KDV’nin iadesini alabileceğiniz için bu durum sorun oluşturmaz. Ancak şahıs olarak başvuracaksanız bu durumu göz önünde bulundurmalı ve hesabınızı buna göre yapmalısınız.

Diğer bir hibe programı olan TKDK destekleri ile ilgili bilgi almak için BU SAYFAYI okumalısınız. Bunun dışında hayvancılık destekleri için BU SAYFAYI, Tarım Destekleri için ise BU SAYFAYI ziyaret edebilirsiniz.

Yorum gönder.