Yetiştirilebilen ve Yenebilen Mantar Çeşitleri ve Özellikleri

Sayfa İçeriği

Bu sayfada yetiştirilebilen ve yenebilen mantar çeşitleri ile ilgili bilgileri, özellikleri, isimleri ve resimlerini bulabilirsiniz.  Bunun yanında mantar çeşitleri hakkında yetişme koşullarını, özelliklerini ve besin değerlerini de içeren temel bilgileri de okuyabilirsiniz.

Hemen ilave edelim. Sayfa sonunda bulunan ANAHTAR TAVSİYE kısmı da çok önemli, mutlaka okuyun.

Çimdi mantar çeşitleri ile ilgili bölüme geçmeden önce ” Mantar nedir? ” sorusuna cevap arayalım.

Mantar nedir?

Evet şimdi birlikte değerlendirelim. Mantar nedir?

Mantar bitki midir? Hayır. Bitkilerin fotosentez yaptıklarını, kendi besin maddelerini ürettiklerini biliyorsunuz. Ancak mantarlar bunları yapamaz ve hazır besin maddelerini alarak yaşamlarını sürdürürler. Bu nedenle onları bitki olarak kabul edemezsiniz.

Peki mantarlar, hayvanlar grubuna mı dâhildir? Tabii ki buna da hayır demek zorundayız. Hayvanlar da hazır besin tüketirler. Ancak hareketlilikleri, üreme şekilleri gibi özellikleri mantarlar ile benzer değildir.

Buradan çıkaracağımız sonuç şudur. Mantarlar kendilerine has özellikleri olan bir canlı grubudur. Her iki grupta da değerlendiremeyiz.

Yetiştirilebilen ve Yenebilen Mantar Çeşitleri

Dünyada binlerce mantar çeşidi bulunur. Bunlardan küçük bir kısmı yenebilen mantarlar arasındadır. Burada her birine yer ayırmak mümkün değil elbette ama en önemli mantar türleri hakkında bilgileri bu sayfada bulabilirsiniz.

Yetiştiriciliği yapılan ve yenebilen mantar çeşitlerine sırasıyla bakalım. 

Kültür Mantarı (Agaricus bisporus)

Dünyada ve Ülkemizde en çok tüketilen ve en çok yetiştiriciliği yapılan mantar türüdür.  Dünyadaki mantar üretiminin büyük kısmını bu tür oluşturur ve yaygın olarak tüm coğrafyalarda bulunur. 

İsterseniz siz de bu mantar türünün yetiştiriciliğini kolaylıkla yapabilirsiniz. Kendiniz için yetiştirebilir veya ticari bir yatırım olarak düşünebilirsiniz. Yetiştiriciliğinin tüm yönleri ve ayrıntıları ile ilgili bilgi almak isterseniz, bu sayfadan sonra KÜLTÜR MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİ sayfamızı ziyaret etmelisiniz.

Damak tadımıza uygun olduğundan yemeklerde sıklıkla kullanılan bir mantar çeşididir. Aroması hafiftir, birçok mantar yemeğinde, pizzalarda ve soslarda rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Vitamin ve mineraller bakımından zengin, maliyeti düşük, önemli bir besin maddesidir.

 

Yetiştirilebilen ve Yenebilen Mantar Çeşitleri  – Kültür Mantarı

İstiridye Mantarları (Pleurotus)

Bu mantar çeşidini istiridye mantarı, kavak mantarı, kayın mantarı gibi isimlerle duymuş olabilirsiniz. Tükettiğinizde kültür mantarına kıyasla daha yoğun bir aromaya sahip olduğunu rahatlıkla hissedebilirsiniz. Üstelik vitamin ve mineraller bakımından da oldukça zengindir.

Dünyada kültür mantarından sonra en çok üretilen mantar türü istiridye mantarıdır. Ülkemizde de son yıllarda üretimi artmış ve mantar üreticileri için yeni bir gelir kaynağı oluşturmuştur.

Bununla birlikte hızlı büyümeleri ve farklı büyüme koşullarına toleransları nedeniyle yetiştirilmesi en kolay mantar türlerinden biridir.

Bu mantarı yetiştiriciliği ile ilgileniyor veya yatırım yapmak istiyor olabilirsiniz. Bu durumda doğru yerdesiniz. Çünkü İSTİRİDYE MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİ sayfamızda bu mantar türünün yetiştiriciliği hakkında size gerekli olacak tüm bilgileri bulabilirsiniz.

Pleurotus ostreatus  – Kavak Mantarı – Pleurotus citrinopileatus – Altın İstiridye Mantarı
Pleurotus salmoneo s. Pembe İstiridyeMantarı Pleurotus eryngii – Kral İstiridye Mantarı

Trüf Mantarı (Tuber melanosporum)

Bu mantarı oldukça sık duymuş olabilirsiniz. Özellikle fiyatının yüksek olması nedeni ile trüf mantarı ilgi odağı durumdadır. 

Trüf mantarı, kestane, gürgen, meşe, fındık, çam veya ıhlamur ağacı gibi ağaçları ile karşılıklı faydaya dayanan simbiyotik bir ilişki içerisinde gelişir. Bu ağaçların köklerinde, toprağın 5-10 cm altında büyür. Yüzden fazla çeşidinin olduğu bilinmektedir.

Diğer mantar türlerine kıyasla trüf mantarı daha besleyicidir.  Birçok mantar türünün yaklaşık 3 katı kadar protein ve karbonhidrat içerir. Üstelik mineral ve vitaminler bakımından da zengindir.

Pişirildiğinde aromasını kolayca kaybeder. Bu nedenle çoğunlukla son aşamada yemeklerin üzerine rendelenerek kullanılır.

Mantarın anavatanının İspanya, İtalya ve Fransa’dır. Bununla birlikte Dünyada en büyük üretici  olan Fransa Dünya trüf mantarı üretiminin yaklaşık %40’lık kısmını karşılamaktadır. Bu ülkede yaklaşık 20.000 ailenin trüf mantarı üretimi ile geçimini sağladığı bilinmektedir.

Değerli olması nedeni ile Ülkemizde de son yıllarda ilgi odağı olmuştur. Trüf mantarının toplayıcıları artmış ve çiftlikleri kurulmaya başlanmıştır.

Siz de bu mantarla ilgileniyorsanız, TRÜF MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİ sayfamızı ziyaret etmelisiniz. Yukarıdaki bağlantı ile ulaşabileceğiniz bu sayfada trüf mantarı yetiştiriciliği hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

 

Yetiştirilebilen ve Yenebilen Mantar Çeşitleri  – Trüf Mantarı

Cremini Mantarı (Agaricus bisporus)

Aşağıda resmini de görebileceğiniz cremini mantarları, aslında kültür mantarı ile aynı türün bir parçasıdır. Benzerliği siz de resimden kolaylıkla fark edebilirsiniz. Ancak renkleri farklıdır. Cremini manatrı kahverengi bir çeşittir. Bununla birlikte beyaz türlerden daha sıkı bir dokusu, daha derin ve topraksı bir tadı vardır.

Beyaz kültür mantarı 1900’lerin başlarında keşfedilip kültüre alınmıştır. Bu tarihten önce Agaricus mantarlarının sadece kahverengi türleri bilinmekteydi.

Yetiştirilebilen ve Yenebilen Mantar Çeşitleri  – Cremini Mantarı

Portobello Mantarı (Agaricus bisporus)

Portobello kültür mantarı ve Cremini Mantarı ile aynı mantar türüdür. Bu mantarların yaşamının son olgun aşamasıdır. Portobello, cremini ve kültür mantarlarından çok daha büyüktür ve daha etli bir dokuya sahiptir. Cremini mantarına göre daha hafif bir tada sahiptir. Baş tamamen açılmış ve baş altındaki koyu renkli solungaçlar açığa çıkmış durumdadır.

Portobello, vejetaryen burgerlerde ana malzeme olarak kullanılabilecek veya diğer malzemelerle doldurulabilecek kadar büyüktür. Genellikle ızgarada pişirilerek veya kavurma yapılarak tüketilir.

Yetiştirilebilen ve Yenebilen Mantar Çeşitleri  – Portobello Mantarı

Shiitake Mantarı (Lentinula edodes)

Shiitake mantarlarının geniş başlıkları vardır ve rengi açıktan koyu kahverengiye kadar değişir. Etli bir dokuya sahiptir. Krem rengi etleri serttir. Sapı lezzetli olmasına rağmen liflidir.

Bu yüzden genellikle pişirmeden önce çıkarılır. Pişirildiklerinde daha dumanlı, topraksı bir tada sahip olurlar. Shiitake mantarları en çok kurutulmuş olarak pazarlanır.

Yetiştirilebilen ve Yenebilen Mantar Çeşitleri  – Shiitake Mantarı

Enoki (Kış Mantarı) – (Flammulina velutipes)

Enoki mantarı kışın doğada bulunduğundan kış mantarı olarak da bilinir. Çok hassas mantarlardır. Üretimi karanlıkta yapılır ve çok ince mantarlar oluşur. Bu mantarlar daha çok Asya mutfağında kullanılır.

Yetiştirilebilen ve Yenebilen Mantar Çeşitleri  – Enoki Mantarı

Shimeji Mantarı  (Hypsizygus tessellatus)

Shimeji, Doğu Asya ve Kuzey Avrupa’da  bulunabilen bir mantar türüdür. Pişirilmeden yenildiğinde acı olduğundan çiğ tüketilmez.  Kültüre alınmıştır. İklim kontrollü ortamlarda üretilebilir.

Yetiştirilebilen ve Yenebilen Mantar Çeşitleri  – Shimeji Mantarı

ANAHTAR TAVSİYE

Belki de bu sayfada bu kısma hayati tavsiye demek daha doğru olur. Doğada bulunan binlerce mantar türü vardır. Bunların çok büyük bir kısmı zehirlidir.

Dünyada ve Ülkemizde sık sık mantar kaynaklı zehirlenmeler yaşanmaktadır. Siz de bildiğiniz ve daha önce yediğiniz bir mantar türünü bile kolaylıkla başla türler ile karıştırabilir ve zehirlenebilirsiniz. 

Hayatınızı riske atmamak için kültüre alınmış ve üretimi yapılan mantar türlerini tüketin.

Kaynaklar : Epicurious    Grocycle    Mushroom Council     Wikipedia 

Yorum gönder.