Sorgum Sudan Otu Melezi İle Hızlı ve Kaliteli Yem Üretimi

Sayfa İçeriği

Diğer sorgum türleri gibi sıcak ve kuru iklimlerin tipik bitkisidir. Bu bitkilerin kuraklığa dayanıklı olduklarını biliyoruz. Üstelik derinlere ilerleyebilen, kuvvetli saçak kök sistemleri sayesinde toprakta  bulunan sudan da daha iyi faydalanabilirler. Sorgum sudan otu melezi sulu koşullarda da çok verimli bir bitkidir. Uygun koşullarda her 1-1,5 ayda bir biçim alabilirsiniz. Bu sayede yaz döneminde hızlı ve kaliteli yem elde edersiniz. Ayrıca sorgum sudan otu melezi ile elde ettiğiniz otu kurutup saklayabilir veya silaj olarak da kullanabilirsiniz. 

Sulu koşullarda su gereksinimleri mısırla benzerdir. Ancak sorgum sudan otu melezi ile kuraklık dönemlerinde veya su kısıtlaması durumunda çok daha başarılı üretim yapabilirsiniz. Bitki kurak dönemlerde kendini korumak için uykuya geçer,  yağmur yağdığında ise tekrar büyümeye başlar.  

Ülkemizde 2. ürün olarak ekim alanı giderek artan sudanotu melezini bölgenizin iklim koşullarına göre ana ürün olarak da ekebilirsiniz. Uygun iklim koşullarında ve yeterli sulama ile sorgum sudan otu melezini yılda 5 kez biçebilir ve dönümden 10 ton kadar yeşil ot alabilirsiniz.

Burada kısa bir hatırlatma da yapalım. Sorgum sudan otu ekiminde alabileceğiniz desteklemeler için BU SAYFAYI okumalısınız. Ayrıca yem bitkilerinden sorgum için BU SAYFAYI reygrass ile ilgili bilgi almak için BU SAYFAYI, teff grass için ise BU SAYFAYI kaliteli silaj yapımı için ise BU SAYFAYI en iyi silajlık mısır çeşitleri ile ilgili bilgi almak için ise BU SAYFAYI okuyabilirsiniz.  

Sorgum Sudan Otu Melezi

Görsel : https://www.unl.edu/

Sorgum Sudan Otu Melezi Toprak Hazırlığı

Genellikle besince zengin, derin, orta tınlı-kumlu veya tınlı-killi toprakları sever.  Bu yüzden ağır killi topraklarda ve çok çakıllı ve iri kumsal topraklarda yeterli başarı elde edemeyebilirsiniz. Ayrıca sorgum sudanotu kireçli topraklarda daha iyi yetişir. Eğer toprağınızın pH’ı 6 dan daha düşükse mutlaka kireç ekleyin. 

Sorgum sudan otu için çimlenme dönemi oldukça önemlidir. Bunun için tavlı toprakta iyi bir tohum yatağı hazırlamalısınız. Toprak işleme yapıldıktan sonra keseklerin parçalanması ve ufalanmasına da dikkat edin. Ancak bu şekilde uygun çimlenme ortamı sağlayabilirsiniz.

Sorgum Sudan Otu Ekimi

Sorgum Sudan Otu Ne Zaman Ekilir?

Düzenli çimlenme için sorgum sudanotu melezi ekimini ilkbaharda toprak sıcaklığı 18-20  C’ye ulaştıktan sonra yapabilirsiniz. Aksi halde çimlenme uzun sürer ve seyrek ve zayıf çıkış ile karşılaşabilirsiniz. İkinci ürün olarak üretimde ise ekim dönemi hava sıcaklıklarının yüksek olduğu döneme geldiğinden bu konuda endişe etmenize gerek kalmaz. Ana ürün olarak hava şartlarına bağlı olarak nisan-mayıs aylarında ekim yapabilirsiniz. Ancak don mevsiminin geçmiş olmasına dikkat etmelisiniz.  

Sorgum Sudan Otu Nasıl Ekilir?

Ekimi mibzerle veya serpme olarak yapabilirsiniz. Hububat mibzeriyle ekim yapacaksanız 15-20 cm sıra arası ile dönüme 2-3 kg tohum hesaplayın. Serpme ekimde ise tohum miktarını 1,5-2 kat arttırın.

Sorgum sudanotu için ekim derinliği 2-4 cm olmalıdır. Tohumları küçük olduğu için daha derine ekim yapmamaya dikkat edin.

Mibzerle ve sıraya ekimde bakım işlemlerini daha kolay yapabilirsiniz. Bu nedenle imkanınız varsa mibzerle ekimi tercih edin.  Ayrıca ekim sırasında toprağın tavlı olmasına ve ekimden çimlenmeye kadar olan dönemde toprak yüzeyinin kurumamasına özen gösterin.

Sorgum Sudan Otu Gübreleme

Hızlı gelişen sudanotu yüksek miktarda kuru madde üreten bir bitkidir. Bu nedenle besin maddesi ihtiyacı da oldukça yüksektir. Yüksek verim alabilmek için bu ihtiyacı karşılamalısınız. Özellikle azot ihtiyacı oldukça kritiktir.

Gübreleme için öncelikle toprak analizi yaptırın. Bu sayede bitki besin maddesi ihtiyacını daha iyi tespit edebilirsiniz. Analiz sonuçlarını da dikkate alarak sulu koşullarda ortalama olarak ekimle birlikte 5 kg/da azot 8-10 kg fosfor ve 8-10 kg potasyum verebilirsiniz. Bundan sonra bitkiler 40-50 cm olduğunda ve  biçim dönemlerinden sonra azotlu gübrelemeye devam etmelisiniz.  

Sorgum Sudan Otu Sulama

Sulamaya iyi tepki veren sorgum sudan otu melezinden düzenli sulama ile yüksek verim elde edebilirsiniz. Bunun için bitki su ihtiyacını ve hava koşullarını takip ederek düzenli olarak sulama yapın. Sabah saatlerinde bitki yapraklarında görülen kapanma ve üçgen şekil alma su ihtiyacı olarak yorumlanabilir. Bu durumda vakit geçirmeden su sağlamalısınız. Bekletmek bitkiyi strese sokacak ve veriminizi düşürecektir.

Sulama için damla sulama sistemi kullanın. Bu sayede daha düzenli su sağlar ve su kaynağından daha iyi yararlanırsınız. Üstelik gübrelemeyi de sulama sistemi ile yapabilirsiniz.  

Sorgum Sudan Otu Nasıl ve Ne Zaman Biçilir?

İlk biçimi ekimden yaklaşık 60 gün sonra yapabilirsiniz. Biçim için bitki yüksekliği en az 60-70 cm olmalıdır. Sudanotu biçimini yerden 12-15 cm yükseklikten yapın. Bu anız yüksekliği yeniden büyümeyi kolaylaştırır.  İlk biçimden sonra hava koşullarına bağlı olarak 30-45 günde bir biçim yapabilirsiniz.

Tek biçimli sistem uygulayacaksanız en yüksek verim için sert hamur olum aşamasında biçim yapın. Ancak şunu da belirtelim. Tek biçim ile çoklu biçime göre daha az verimi kabul etmiş olursunuz.  

Sorgum Sudan Otu Besin Değeri

Kaba yem değerlerinde genellikle mısır silajı ile karşılaştırırız. Ancak bazı farklılıklar olduğunu da unutmayalım.

Erken vejetatif aşamalarda hasat edilen  sudanotu, mısır silajı kadar kullanılabilir enerji ve çok daha fazla protein içerir. Üstelik bu aşamada yonca kadar  protein içeriğine sahip bir yem de elde edebilirsiniz.  Ancak olgun sorgum sudan otu ve silajları için bunu söyleyemeyiz. Çünkü bu aşamada mısır silajından %15-20 daha düşük enerji içerdiğini biliyoruz.

Bunun en önemli nedeninin sorgumların daha düşük tahıl/yeşil aksam oranına sahip olması olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca bu durumda tohum kabuğunun mısırdan daha sert olması ve çok daha fazla tahılın hayvandan sindirilmeden geçmesi de etkilidir.

Sorgum sudan otu ham protein içeriğini ise mısır silajına yakın görebiliriz. Ancak bu değer de oldukça değişkendir ve kısmen azotlu gübreleme miktarına bağlıdır.

Vejetasyon dönemi içerisinde görülen bu değişkenliklerin sorgum sudan otu yeminin yarayışlılığını etkilediğini unutmayın.  Yem bileşimini kalite için sıklıkla kontrol edin. Ayrıca hasat olgunluğunu da özenle takip edin.

Sorgum Sudan Otu Prusik Asit İçeriği

Bu bitki ailesinin üyeleri prusik asit oluşturan bir glikozit olan dhurrin içerir. Bunun bir tür siyanür olduğunu söyleyebiliriz. Bu kimyasal sorgumda daha yüksek, sudanotunda daha düşük, sorgum sudan otu melezinde ise  orta düzeydedir. Genç bitkilerde daha yüksek düzeyde olduğundan bitki boyu 60-70 cm ‘e ulaşmadan hayvanlara yedirilmez.

Bununla birlikte don, kuraklık veya biçme gibi nedenlerle büyümenin ani bir şekilde bozulmasının prusik asidin bitki içinde daha hızlı salınmasına neden olabileceğini unutmayın. Bu gibi durumlarda da yemi kısa sürede hayvanlara yedirmeyin.

Prusik asit bir iki hafta içinde bozulur, bu nedenle saman veya silaj haline getirilen materyalin kullanımı güvenlidir. 

Yorum gönder.