Hayvancılık Destekleri, Tüm Şartları ve Ödemeleri

Sayfa İçeriği

Hayvancılık destekleri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanır. Bu destekler her yıl Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girer. Bu sayfada 2020 hayvancılık destekleri ile bilgi bulabilirsiniz.

2021 Yılı hayvancılık destekleri 11.11.2021 tarihli ve 31656 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır. 2021 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karara bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

2022 hayvancılık destekleri henüz açıklanmamıştır. Açıklandığında bu sayfada 2022 yılı desteklerini de bulabilirsiniz. Bunun yanında 2022 hayvancılık destekleri ile 2021 hayvancılık destekleri arasında büyük farklılıklar olması beklenmemektedir. Bu sayfa 2022 Yılı için de size fikir verebilir.

Tarım Bakanlığı hayvancılık destekleri arasında yer alan önemli desteklere kısaca değinelim.

Büyükbaş Hayvan Desteklemeleri

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan birkaç çeşit büyükbaş hayvan desteği bulunmaktadır. Bu destekler Bakanlıkça oluşturulmuş kayıt sistemlerine kayıtlı işletme ve hayvanlar için üreticinin müracaatı ve sistem verilerinin doğrulanması doğrultusunda ödenmektedir. Dolayısıyla büyükbaş hayvan desteği almak isteyen üreticiler hayvanların kayıtlarını düzenli olarak güncellemeli ve hata olmaması için özen göstermelidir.

Buzağı Desteklemesi 2021

Hayvancılık yapan üreticiler 2021 yılında doğmuş, TÜRKVET ve e-ıslaha kayıtlı, ve her iki veri tabanında doğdukları işletme numarası, cinsiyet, ana kulak numarası ve doğum tarihleri aynı olan buzağıları için buzağı desteklemesi alabilmektedir.

Buzağı desteklemesi miktarı hayvanın cinsine, soy kütüğüne kayıtlı olup olmamasına ve işletmenin bulunduğu yere göre değişiklik göstermektedir. 2021 buzağı desteklemesi ödemesi miktarlarını aşağıda bulabilirsiniz.

Destekleme Ödemesi
Buzağı Desteklemesi370 TL/baş
Etçi veya Kombine Irk Buzağı Desteklemesi600 TL/baş
Soy Kütüğüne Kayıtlı Buzağılarailave 175 TL/baş
Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl,
Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun,
Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş,
Ordu, Rize, Sivas, Şırnak, Trabzon, Tunceli, Van İllerindeki Üreticilere
ilave 100 TL/baş
2021 Buzağı Desteklemesi Ödemeleri

Düve Alım Desteği 2021

Hayvancılık yapan ve işletmelerini büyütmek isteyen üreticiler düve alım desteğinden faydalanabilir. Ancak hemen belirtelim, hayvan varlığını en fazla 50 başa yükseltmek için destekleme alabilirsiniz.

Düve desteği için şartlar sağlayan işletmelere Bakanlıkça belirlenecek düve alım bedelinin %40’ı hibe olarak verilir.

 

Besilik Erkek Sığır Desteği 2021

Besilik erkek sığırlarını mezbahada kestiren üreticilere, kesilen hayvan başına 250 TL destekleme ödemesi yapılmaktadır. Bu desteklemeyi alabilmek için öncelikle TÜRKVET’e işletme ve hayvanların kaydı yapılmış olmalıdır.  İkinci olarak kestirilecek hayvanların yurt içinde doğmuş ve küpelenmiş olması gerekmektedir. Son olarak kestirilen hayvanların besi süresini tamamlamış olmasına dikkat edilmelidir. 

Küçükbaş Hayvan Desteklemeleri

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan küçükbaş hayvan desteği çeşitli kalemlere ayrılmış durumdadır. Bu desteklemede de diğerleri gibi sistem kayıtları esas alınmaktadır. Bu yüzden küçükbaş hayvan desteği almak isteyen üreticiler öncelikle işletmelerindeki hayvanların kayıtlarını düzenli olarak güncellemeli ve hata olmaması için özen göstermelidir. 

Anaç Koyun ve Keçi Desteği 2021

Damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliğine üye işletmelerin, küpelenmiş ve yetiştirici adına TÜRKVET’e kayıtlı olan en az 15 aylık anaç koyun ve keçilerine anaç koyun keçi desteklemesi verilmektedir. Bu şartları sağlayan işletmelerin, 2020 anaç koyun ve keçi desteği ödemesi aşağıdaki birimler üzerinden ödenir.

Destekleme Ödemesi
Anaç Koyun Desteği30 TL/baş
Anaç Keçi Desteği35 TL/baş
Anaç Tiftik Keçisi Desteğiilave 20 TL/baş
Göçer üreticilerin anaç küçükbaş hayvanlarınailave 2 TL/baş
2021 Anaç Koyun ve Keçi Desteği Ödemesi

Sürü Yöneticisi İstihdamı Desteği 2021 (Çoban Desteği)

TURKVET sistemine kayıtlı en az 100 baş anaç küçükbaş hayvanı olan işletmeler çoban desteğinden faydalanabilir. Bunun yanında köy veya mahalle sürülerini ortak otlatan çobanlar da desteklemeden yararlanabilmektedir. Bu durumda köy sürülerinin her birinin en fazla 99 , işletmelerin toplam en az 100 anaç küçükbaş hayvanı bulunmalıdır. Bu şartlara ilaveten çobanın Sosyal Güvenlik Kurumu primleri en az beş ay süreyle yatırılmış olması gerekmektedir.

 2021 çoban desteği ödemesi 6.000 TL olarak uygulanmaktadır.

 

Küçükbaş Soy Kütüğü Desteği 2021

Islah programı kapsamında soy kütüğüne kayıtlı, damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliğine üye, damızlık koyun/keçi yetiştiricileri ile bu işletmelerde yetiştirilen ve seçilen damızlık koç/tekeleri alan yetiştiriciler bu desteklemeden faydalanabilir.

Desteklemeden faydalanmak için damızlık koyun/keçiler ile koç/tekelerin, küpelenmiş ve TÜRKVET’e kayıtlı olması ön şarttır. Bu şartları sağlayan yetiştiricilerin damızlık hayvanı başına 100 TL, bu yetiştiricilerden damızlık koyun keçi alan işletmelere hayvan başına 500 TL ödeme yapılmaktadır.

Tarımsal destek ödemeleri ile ilgili karar metninin tamamını incelemek ve diğer hayvancılık destekleri ile ilgili bilgi almak isterseniz, aşağıda bağlantıları bulunan Resmi Gazete ve Tarım ve Orman Bakanlığı sayfalarını inceleyebilirsiniz.

https://www.resmigazete.gov.tr/                   https://www.tarimorman.gov.tr/

Bitkisel üretim destekleri ile bilgi almak için BU SAYFAYI okumalısınız. Tarım hibe destekleri ile ilgili bilgi almak için ise KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ ve TKDK DESTEKLERİ sayfalarımızdan faydalanabilirsiniz.

Yorum gönder.