Çim Ekimi. Topraktan, Can Suyuna, Çim Nasıl Ekilir?

Sayfa İçeriği

Ekim çim alanı tesis etmenin en önemli adımıdır. Çimlerinizi doğru bir şekilde ekerseniz, çim tesisinde başarı şansınızı yükseltirsiniz. Doğru çim ekimi ile daha güzel görünen, daha uzun ömürlü bir tesis elde edersiniz. Ayrıca bakım işlemlerinizi daha kolay ve daha az masrafla sürdürebilirsiniz.

Bu sayfada çim ekimi için toprak hazırlığı nasıl yapılır ve çim nasıl ekilir sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Bu sayede bu bilgileri kullanarak başarılı bir çim ekimi yapabilirsiniz.

Çim ekimi yapılacak alan çim ekme zamanı öncesinde hazır hale getirmeniz gerekmektedir. Bunu sağlamak için alanın temizlenmesi, tesviye edilmesi, sürülmesi ve çim ekimi için toprak hazırlığı işlemlerini çim tohumu ekimi öncesinde tamamlamalısınız.

Çim Tohumu ve Çim Ekimi

Görsel : https://www.pennington.com/

Çim tohumu ne zaman ekilir?

Çim tohumu ekimini ilkbahar ve sonbahar aylarında yapabilirsiniz.

Ülkemizin sıcak bölgeleri için ilkbaharda şubat, mart ve nisan ayları ekim yapabileceğiniz dönemlerdir. Sonbaharda ise ekim ve kasım aylarında çim ekimi yapabilirsiniz.

Biraz daha soğuk olan iç kesimlerde ekim süresini biraz daha kısa kabul edebilirsiniz. Bu tür alanlarda ilkbaharda genel olarak nisan ve mayıs ayları içerisinde sonbaharda ise eylül ve ekim aylarında çim ekimi yapabilirsiniz.

Bu bilgiler genel ifadelerdir. Siz çim ekim zamanını bölgenizin iklim koşullarına göre belirlemelisiniz. Çim ekim zamanını belirlerken çimlenme için ideal günlük ortalama sıcaklığın 15 C civarında olduğunu unutmayın. Bulunduğunuz bölgede ortalama günlük sıcaklıklar bu seviyede olduğunda ekim yapabilirsiniz.

Çim tohumu ne zaman ekilir sorusunun cevabından sonra, ne zaman ekilmemesi gerektiğini de belirtelim.

  • Sıcak yaz aylarında ekim yapmayın.
  • Soğuk kış aylarında ekim yapmayın.
  • Hava tahmininde bir hafta içerisinde şiddetli yağış ihtimalinin öngörüldüğü zamanlarda ekimi erteleyin.
  • Bir aylık süre içerisinde don beklentisi olduğunda çim ekimi yapmayın.
  • Bakım koşullarını sağlayamayacağınız dönemlerde ekimi erteleyin.

Çim ekimi yapılacak alanın temizlenmesi

Çim tohumu ekimi veya rulo çim ekimi yapacağınız alanda öncelikle iyi bir temizlik yapmalısınız. Temizlik sırasında molozlar, inşaat kalıntıları, taşlar, kayalar, ağaç kütükleri, çalılar, dal parçaları gibi atıkları kaldırmalısınız. Bu kalıntıları bahçede bırakırsanız uzaklaştırılmaz çim ekimi için uygun tohum yatağını hazırlayamazsınız.

Dal parçaları ve taşlar gibi alanın doğasında bulunan parçaları da toprak altında dahi olsa ortamda bırakmayın. Bunlar çimlerinizin kök sisteminin düzgün yayılımına engel oluşturabilir.

Çim ekim alanında bulunan yabancı otları da kökten çıkartarak temizleyin. Tohumlarının ya da sürgün parçalarının toprağa karışmamasına özen gösterin. Küçük ve masum görünen bu parçalar ileride yabancı ot sorununuzun artmasına neden olabilir.

Çim ekimi ve tesviye

Görsel : http://www.ibb.gov.tr/

Çim ekimi yapılacak alanın tesviye edilmesi

Çim tohumu ekimi veya rulo çim dikimi yapılacak alanı mümkün olduğunca düz hale getirmelisiniz. Küçük çukurların doldurulmasına ve tümseklerin dağıtılmasına özen gösterin. Çim yapılacak alanda bulunan % 1-2 civarı hafif ve düzenli eğimleri göz ardı edebilirsiniz. Ancak yüksek dereceli eğimlerde çim sulaması ve yağmur sırasında yüzey akışı oluşacağını unutmayın. Bu akış çim tohumlarınızın başka yerlere taşınmasına ve eşit dağılımın bozulmasına neden olabilir. Çimlenmeden sonra da toprağın taşıyarak çim köklerinin açılmasına neden olacağını, size sorun yaşatabileceğini unutmayın.

Büyük alanlarda çimlendirme yapıyorsanız ve eğimi düzeltemiyorsanız teraslar oluşturabilirsiniz. Teraslar arasında veya teras sınır taşları ile çim ekimi arasında çim ayırıcı veya çim sınırlayıcı olarak bilinen aparatlar kullanabilirsiniz.

Çim ekimi yapılacak alanın sürülmesi

Çim ekimi yapılacak alanı mümkünse çim ekim zamanından birkaç ay önce derin şekilde işleyin.

Traktör ile çalışılabilecek alanlarda bu işlemi pulluk, kültivatör ve dip kazan yardımı ile yapabilirsiniz. Küçük alanlarda ise toprağı bel kürekleri ile derince işleyebilirsiniz. Eğer alan uzun süre işlenmemiş bir alan ise işlemi birkaç kez tekrarlayabilirsiniz. 

Bu işlemler sırasında ortaya çıkabilecek bitki kökü, taş v.b yabancı maddeleri toplayın ve alandan uzaklaştırın.

Ekim için zamanınız varsa toprağın sürülmüş şekilde bir süre havalanmaya bırakın. Havalanma toprak canlılığına katkı sağlar ve çimleriniz için daha iyi bir yetişme ortamı oluşturur.

Çim toprağı nasıl olmalı?

Çim ekiminden önce toprağın uygun olup olmadığını tespit edin. Büyük bir çim alanı oluşturuyorsanız kesinlikle toprak analizi yaptırın. Bu analizler ile toprağın kimyasal ve fiziksel yapısı belirleyin ve çıkan sonuca göre hareket edin. Küçük çim alanlarında ise aşağıdaki pratik tavsiyeleri uygulayabilirsiniz.

  • Toprağın yapısını iyileştirmek için çim toprağına iyi yanmış ve elenmiş hayvan gübresi ilave edin. Hayvan gübresi toprağın yapısını iyileştirmekle kalmaz, çimleriniz için bitki besin maddesi de sağlar. Atacağınız gübre miktarını göz kararı belirleyebilirsiniz. Bir fikir vermesi için belirtelim. Çim ekim yüzeyini 3-5 cm kaplayacak miktarda hayvan gübresi genellikle yeterli olur.
  • Toprağınızı ıslak halde iken elle muayene edin. Islak toprağı avucunuzun içinde sıkın ve açın. Açtığınızda bozulmayan, sıkı bir şekil oluşturuyorsa, toprak taneleri birbirine ve elinize yapışıyorsa toprağınız killidir. Bu durumda hayvan gübresi ile birlikte bir miktar ince kum da ilave edin.
Killi Toprak

Görsel :  https://www.nrcs.usda.gov/

  • Ekim yapmadan önce NPK ihtiva eden 15.15.15 veya 20.20.20 gübrelerden metrekareye bir avuç kadar atabilirsiniz. Bu aşamada özellikle fosfor (P) önemlidir. Çünkü fosforun toprak altına verilmesi daha uygundur ve çim alanı tesis ettikten sonra fosforu bir daha toprak altına veremezsiniz. Üstelik fosfor bitkilerde kök gelişimini arttırır. Bu nedenle ekim öncesi attığınızda çimlenme sonrasında çok fayda sağlar. 

Gübreleme ile ilgili işinize yarayabilecek diğer bilgileri ÇİM GÜBRELEME sayfasında bulabilirsiniz.

  • Bitki besleme için önemli bir veri toprak pH’ıdır. Ancak bu  değeri sadece toprak analizi ile belirleyebilirsiniz. Bununla birlikte ülkemizde çok yağış alan Karadeniz Bölgesi gibi alanlarda topraklar asitlidir. (Ph<7) Diğer bölgelerde ise bazik (Ph>7) özellik gösterirler. Çim toprağı için ideal pH aralığı ise 6 civarındadır. Eğer bahçenizin bulunduğu yörede toprakların bazik topraklar olduğunu düşünüyorsanız bir miktar kükürt ilave edin. Bu sayede çimlerin bitki besin maddesi alımı kolaylaşacaktır.

Yörenizdeki toprakların pH ve diğer genel özellikleri ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığının yerel teşkilatından veya Ziraat Odanızdan bilgi alabilirsiniz.

https://www.tarimorman.gov.tr/                         https://www.tzob.org.tr/

Çim ekimi için toprak hazırlığı nasıl yapılır?

Toprak hazırlığı için bellenmiş veya sürülmüş toprağın kesek denilen büyük parçalarını ufalayın. Bu işlemi büyük alanlarda traktör ile çekilen rotavatörler ile küçük alanlarda ise bahçe çapa makinaları yardımı ile yapabilirsiniz.

Kesekleri parçaladıktan sonra ince bir şekilde alanı tesviye edin. Bu aşamada bahçede engebe kalmamasına özen gösterin. Bundan sonra kalan büyük parçaların ayıklanması için tırmık çekin.

Tırmıklama işleminden sonra büyük alanlarda silindir küçük alanlarda dikdörtgen geniş tahta tokmaklar yardımı ile toprağı hafifçe bastırıp ve yüzeyi düzeltin.


Çim ekimi öncesi tırmıkla ince tesviye yapılması

Görsel : https://grassfactory.co.za

Çim nasıl ekilir?

Toprak hazırlığı tamamladıktan sonra çim ekme işlemine geçebilirsiniz.

Ekilecek tohum miktarı çim tohumu türlerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak tohumların ambalajlarında tavsiye edilen miktar genellikle belirtilir. Ambalaj üzerini okuyarak doğru miktarı öğrenebilirsiniz. Ancak herhangi bir bilgi bulamazsanız metrekareye 40-60 gram arasında tohum kullanabilirsiniz.

Çim tohumlarını alana her bölgeye eşit dağılacak şekilde ekmelisiniz. Bunu sağlayabilmek için tohum miktarını ikiye bölün. Yarısını alana enlemesine, diğer yarısına da boylamasına hareket ederek serpin.  

Ekim sonrasında çim tohumlarının üzerine yaklaşık 0,5 cm kalınlığında kapak toprağı serin. Kapak toprağını iyi yanmış ve elenmiş hayvan gübresi ve torftan kendiniz de hazırlayabilirsiniz. 

Çim kapak toprağını serdikten sonra silindir veya geniş tahta tokmaklar kullanarak yüzeyi hafifçe bastırın.


Çim ekimi sonrası silindir ile bastırma

Görsel : https://grassfactory.co.za

Yeni ekilen çim nasıl sulanır?

Çim tohumlarını bastırdıktan sonra çimlere can suyu verin. Yeni ekim yapılmış alanı sularken aşağıdaki konulara dikkat edin.

  • Suyu yüzeye süzgeç başlıklar veya süzgeçli kovalar kullanılarak yavaş yavaş, tazyiksiz biçimde verin.
  • Sulamayı toprağın 3-4 cm’lik üst kısmını tamamıyla ıslatana kadar sürdürün.
  • Bu dönemde toprağın nemini sürekli kontrol edin. Çimlenme ve çim bitkilerinin ilk köklerini oluşturması aşamasında toprağın kurumamasına özen gösterin.
  • Çim bitkileri 1-2 cm boya ulaştığında kök gelişiminin aksamaması için sulamayı aşamalı olarak azaltın.

Sulama ile ilgili işinize yarayabilecek diğer bilgileri ÇİM SULAMA sayfasında bulabilirsiniz.

Çimlenme

Görsel: https://www.pennington.com/

Bu sayfadan sonra çim bakımı ile ilgili bilgilere ÇİM SULAMA, ÇİM GÜBRELEME ve ÇİM BİÇME VE DİĞER ÇİM BAKIMI İŞLEMLERİ sayfalarından ulaşabilirsiniz.

Tür seçimi konusunda ÇİM TÜRLERİ sayfasından, “Çim tohumu alırken nelere dikkat etmeliyim?” sorusuna cevap arıyorsanız ÇİM TOHUMU ÇEŞİTLERİ sayfasından faydalanabilirsiniz.

Yorum gönder.