Çim Tohumu Çeşitleri, Nasıl Bir Tohum Almalısınız?

Sayfa İçeriği

Bahçenize çim ekimi yapmak istiyorsunuz. Bu konuda yeterince bilgi sahibi değilsiniz. Genellikle ilk yapacağınız iş bir çim tohum satıcısı ile bağlantı kurmak olur. Durumunuz bu ise sorgulamadan, satıcının verdiği çim tohumuna güveneceksiniz.

Diğer bir ihtimal ise bu konuda biraz olsun çim tohumu konusunda bilgi sahibi olur ve karar verme şansı kazanırsınız. İşte bu makaleyi okursanız, bu şansı kazanabilirsiniz. 

Çim tohumları nasıl satışa sunulur?

Ticari olarak satışa sunulan tohum paketlerinin üzerinde çeşitli ibareler bulunur. Paketlerde bazen güneşe dayanıklı çim tohumu, gölgede yetişen çim tohumu, basmaya dayanıklı çim tohumu ve kurak alan çim tohumu gibi kullanıcının seçimine yardımcı olacak ifadeler görebilirsiniz.

Satılan tohumların bir kısmında karışımın içindeki tür sayısı belirtilir. Bunlar 4’lü karışım çim tohumu, 6’lı karışım çim tohumu, 7’li karışım çim tohumu gibi adlarla satılır. Bir kısmında ise bermuda çimi, uganda çimi gibi son kullanıcılar tarafından anlam verilmesi zor ibareler görebilirsiniz.

Bu bilgiler ile çim tohumu çeşitleri arasından seçim yapmak sizin için oldukça zor olabilir. Bu nedenle bu makalede size yardımcı olacak pratik bilgilere yer verilmiştir.

Bu makaleden sonra çim türleri ile daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz ÇİM TÜRLERİ sayfasını ziyaret etmelisiniz.

Hangi çim tohumunu almamalıyım?

Bir çim alan kuruyorsunuz. Belki de bir ev yaptınız ve son olarak bahçe düzenlemesini yapacaksınız. Her şeye bir çok masraf ettiniz. Bahçe tesisini ucuza halletmek istiyorsunuz. Bu aşamada çim tohumu fiyatları pahalı da gelmiş olabilir. Tam o sırada tohumdan tasarruf etmek gibi bir düşünceniz olursa bunu hemen aklınızdan silin.

En ucuz çim tohumu tercih ederseniz, çim tesisinde kesinlikle başarısız olursunuz. Harcadığınız miktar da tamamen boşa gider.

Oysa uygun tohum ve iyi bir çim ekimi size yıllarca hizmet edecek bir alan oluşturur. Bununla birlikte çim tesisinin ekonomik ömrü boyunca bakımı maliyetleriniz de daha az olur.  Ekim konusunda doğru uygulamalar ve pratik tavsiyeleri ÇİM EKİMİ İÇİN TOPRAK HAZIRLIĞI VE ÇİM EKİMİ sayfasında bulabilirsiniz.

            “Hangi çim tohumunu almalıyım?” sorusunu cevaplamadan önce hangi çim tohumunu kesinlikle almamanız gerektiği konusunda bilgi verelim.

  • Paketsiz ve açık satılan çim tohumları almayın.
  • Son kullanma tarihi geçmiş veya son kullanma tarihine az bir süre kalmış çim tohumlarını almayın.
  • Islanmış ya da nemlenmiş çim tohumlarını almayın.
  • Patlamış, yırtılmış, ıslanmış paketlerde bulunan çim tohumlarını almayın.
  • Paket üzerinde tohum türleri açıkça belirtilmemiş çim tohumlarını satın almayın.
  • İçerisinde yabancı ot tohumları barındıran çim tohumlarını almayın.
  • Piyasa fiyatlarının çok altında bir fiyata satılan çim tohumlarını almayın.

Yukarıda saydıklarımız özellikle uzak durmanız gereken çim tohumlarıdır. Çim ekimi emeğinizin, paranızın ve zamanınızın ziyan olmaması için bu tür tohumları değerlendirmeye dahi almamalısınız.

Çim Tohumu

Çim Tohumu Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Şimdi “ Hangi çim tohumunu almalıyım? ”  sorusuna cevap arayabiliriz. 

Tohum satın alırken uygun şekilde paketlenmiş olanları tercih etmelisiniz. Açık paketlerde bekletilen tohumların çimlenme gücünü koruma süresinin kısalabilir. Tohumlar nem ve güneşe maruz kalarak bozulabilir. Ayrıca çim tohumu içerisine yabancı madde ve diğer tohumlar karışabilir. Bu nedenlerle çim ekimi başarınız düşebilir. Başarılı bir çim ekimi yapmak istiyorsanız kesinlikle açık ambalajlardan tohum satın almayın.

Satın almadan önce paket üzerindeki bilgileri kesinlikle kontrol edin. Kontrol ederken aşağıdaki bilgiler size yardımcı olabilir.

  • Tohum paketi üzerinde bilgiler Türkçe olarak verilmiş olmalıdır. 
  • Alacağınız çim tohumu paketi üzerindeki Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen üretim veya ithalat izni bilgilerini kontrol edin. Bazen satıcı ile aranızda güven ilişkisi de olabilir. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından izinlendirilmemiş tohumların güvenilirliğinden satıcı da siz de emin olamazsınız.
  • Tohum saflığı % 97’nin üzerinde olmalıdır. Tohum saflığı paket içerisinde satışı amaçlanan tohumların oranı olarak ifade edilebilir. Örenğin siz %99 saflıkta bir tohum satın aldınız. Bu durumda paket içerisinde ağırlık olarak 100 tohumun en az 99 tanesi satın aldığımız tohumlardan oluşacaktır. Kalan kısım ise başka çeşitlere ait tohumlar olabilir. Bununla birlikte saflık oranı dışında kalan tohumlar genelde zararlı olmayan sadece başka çeşit tohumlardır. Bahçenize zarar vermez.
  • Tohum paketleri içerisinde çim alana zarar verecek ve yayılım gösterecek yabancı ot tohumları kesinlikle bulunmamalıdır.
  • Zamanla tohumların çimlenme gücü azalır. Bu nedenle mümkün olan en yeni üretim tohumları tercih edin. Bunu sağlayamazsanız bile en azından son kullanma tarihi geçmemiş olmasına özellikle dikkat edin.
  • Piyasada güvenilirliği olan firmaların tohumlarını tercih edin.

Çim tohumu seçimi yapılırken tohumların fiziksel özelliklerin ardından dikkat edilmesi gereken en önemli konu çeşit seçimidir.

Çim Bakımı

Görsel : https://w3.bilkent.edu.tr

 

Hangi Çim Tohumunu Almalıyım?

Hangi çim tohumu tercih edileceğine karar verilirken bölgenizin iklim koşulları, bahçenizin fiziksel şartları, sulama olanaklarınız ve bakım şartlarınıza göre seçim yapın.

Akdeniz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Ege Bölgesinin kıyı kesimlerinde bulunan bir arazide çim alan tesis edecekseniz sıcak iklime uygun çeşitleri tercih edin.

Ülkemizin diğer bölgelerinde ise çim ekiminde serin iklimlere uyum sağlayabilen çeşitleri  tercih edin.

Sıcak bölgelerde ekilecek türlerin güneşe dayanıklı çim tohumu olmasına dikkat edin.

Çim ekimi yapılacak alanda sürekli gölge oluşturan ağaç veya binaların bulunması durumunda ekilecek türlerin gölgede yetişen çeşitlerin olmasına özen gösterin.

Çim alan üzerinde gezilebilen, oyun oynanan ve çeşitli etkinlikler düzenlenen bir alan olacaksa basmaya dayanıklı çim tohumu tercih edin.

Şartlarınıza uygun çim türleri arasından en az bakım gerektiren türler tercih edin.

Serin iklim ve sıcak iklim çim türlerine aşağıdaki türleri örnek verebiliriz.  

Sıcak iklime İyi Uyum Sağlayan Çim Türleri;

Bermuda Çimi (Köpek dişi ayrığı – Cynodon dactylon)

Buffalo Çimi (Manda Otu- Bouteloua dactyloides)

Augustine Çimi (Yengeç Çimi -Stenotaphrum secundatum)

Bahia Çimi (Parlak Yalancıdarı- Paspalum notatum)

Zoysia Türleri

 

Serin İklime İyi Uyum Sağlayan Çim Türleri

Yumak Türleri (Fescue)

Çayır Salkım Otu ( Poa pratensis)

İngiliz Çimi (Lolium perenne)

Son olarak seçiminize yardımcı olması amacıyla çim türlerinin bazı temel özelliklerine göz atalım. Aşağıdaki tabloda seçiminize yardımcı olacak temel özellikleri bulabilirsiniz.

 

Çim Tohumu Çeşitleri

Çim türleri ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için ÇİM TÜRLERİ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Çim ekimi için toprak hazırlığı hakkında bilgi almak ve “ çim ekimi nasıl yapılır? “öğrenmek için ÇİM EKİMİ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Çim bakımı ile ilgili bilgileri ise ÇİM GÜBRELEME , ÇİM SULAMA ve ÇİM BİÇME VE DİĞER ÇİM BAKIMI İŞLEMLERİ sayfalarında bulabilirsiniz.

Yorum gönder.