Silaj Nasıl Yapılır? Kaliteli Silaj için Pratik Bilgiler.

Sayfa İçeriği

Silaj Nedir?

Yazımıza silaj nedir sorusunun cevabı ile başlayalım. Biz yeşil yemlerin havasız ortamda fermantasyona uğratılarak saklanmasına silolama diyoruz. Bu işlem sonucu elde ettiğimiz yeme  ise silaj ismini veriyoruz. Silaj nasıl yapılır? Elbette az çok hepimiz bu konuyu biliyoruz. Ancak silaj kalitemiz nasıl, buna pek dikkat etmiyoruz. Bunun için bu sayfa da doğru silaj nasıl yapılır, nasıl daha kaliteli silaj yapılır, bunlara değineceğiz. 

Burada kısa bir hatırlatma da yapalım. Silajlık mısır ekiminde alabileceğiniz desteklemeler için BU SAYFAYI okumalısınız. Ayrıca yem bitkilerinden sorgum sudanotu melezi ile bilgi almak için BU SAYFAYI  reygrass ile ilgili bilgi almak için BU SAYFAYI, teff grass için ise BU SAYFAYI en iyi silajlık mısır çeşitleri ile ilgili bilgi almak için ise BU SAYFAYI okuyabilirsiniz.  

Silajın Faydaları Nelerdir?

Yemlerin besin değerinin korunması konusunda silaj en iyi seçim olarak bilinir. Kuru ot olarak saklanan yemlerde çok daha fazla besin maddesi kaybı görürüz. Bunun yanında silajın faydaları arasında depolama kolaylığı ve kış aylarında hazır yem sağlamasını sayabiliriz. Ek olarak lezzetli olması, hayvanlar tarafından tercih edilmesi ve sindirim kolaylığı da silajın faydaları arasındadır.

Kaliteli Mısır Silajı Nasıl Olur?

Mısır, silaj yapımında en çok tercih edilen üründür. Silajlık mısır çeşitlerini kullanarak oldukça kaliteli silaj elde ederiz. Bu türler yeşil aksam verimi yüksek aynı zamanda koçan doluluğu da iyi olan çeşitlerdir.

Silajlık mısır çeşidinin yanında, bakım koşulları, hasat zamanı, koçan doluluğu, parça boyutları, silolama ve sıkıştırma şekli de silaj kalitesini etkiler. Bu nedenle silaj yapımı sırasında bu unsurların tümüne dikkat etmelisiniz. Silaj nasıl yapılır açıklarken bu konuları da açıklayacağız. Şimdi iyi bir silajın özellikleri nelerdir, buna değinelim.

Olgunlaşmış, kaliteli mısır silajında, hafif ve güzel bir sirke kokusu duyarsınız. Rengi mümkün oldukça hasat zamanındaki rengine yakın görünür. Genel olarak kaliteli silajda hafif kahverengi ila koyu yeşil arasında renkler görürsünüz. Koyu kahverengi renk, meyvemsi, asidik, mayalı, yanık kokular görmüşseniz dikkatli olun. Bunlar uygun olmayan fermantasyonun belirtileri olarak bilinir. Bu tür silajların besin kalitesinin oldukça düşük olduğunu bilin. Ayrıca hayvanlarda çeşitli rahatsızlıklara da sebep olabileceklerini göz önünde bulundurun.

Silaj Nasıl Yapılır?

Görsel : https://extension.psu.edu/

Silaj Nasıl Yapılır?

Bu bölümde silaj nasıl yapılır konusunu kritik başlıkları açıklayarak anlatacağız. Üstelik silaj nasıl yapılır anlatırken, silaj yaparken dikkat edilecek hususlara da değinmiş olacağız.

Silajlık Mısır Biçim Zamanı

Kaliteli silaj için hasat zamanı oldukça önemli olduğunu bilin.  Silaj nasıl yapılır konusuna da silajlık mısır ne zaman hasat edilir sorusunu cevaplayarak devam edeceğiz.

Silajlık mısır biçim zamanı kuru madde miktarının %35 olduğu zamandır. Bu değer genellikle laboratuvarlarda belirlenir. Ancak pratik olarak  bu testi tarladan alınacak olan 1 kg bir mısır örneğinin 105 C fırında kurutup tartarak da yapabilirsiniz. Tartım sonucu kalan örnek miktarının yaklaşık 350 gr ise doğru hasat zamanının geldiğini düşünebilirsiniz.

Elbette bizler arazide hasat zamanını belirlerken her seferinde bu imkanları bulamıyoruz. Bu durumda silajlık mısır biçim zamanını belirlemek içim dane kontrolü yöntemini kullanırız. Siz de mutlaka dane kontrolünü yapın. Mısır danelerinde süt çizgisinin yarıyı geçtiği ve 1/3 oranına yaklaştığını tespit ettiğinizde hasada başlayın. Bu aşama verim ve yem kalitesinin ideal düzeyde olduğu dönemdir.  

Silaj Nasıl Yapılır ? Silajlık Mısır Biçim Zamanı

Görsel: https://qualitysilage.com/

Doğru Silaj Biçimi

Silaj nasıl yapılır konumuzun bir diğer önemli unsuru olarak da silaj biçimine değineceğiz.

Öncelikle bu konuda silaj makinenizin bakımlarına dikkat edin.  Bıçaklarınızın keskin olmasına ve makinenin aksaklık olmadan çalıştığına emin olun. Hasat mevsimi öncesinde silaj makinesi bakımını mutlaka yaptırın. Hasat esnasında yaşanan arızalar hasadın gecikmesine ve silaj kalitenizin düşmesine neden olur.

Mısır biçimi yaparken parça büyüklüklerinin 2 cm kadar olmasına dikkat edin. Biçimde daha büyük parçalar kalırsa sıkıştırma da sıkıntı yaşarsınız. Üstelik bu durum silaj içerisinde hava kalmasına ve bozulmalara da neden olur. Ayrıca biçim yüksekliğini de kontrol edin. İdeal biçim yüksekliğini 10-20 cm arası olarak kabul ederiz. Daha derin biçimler silaja toprak karışmasına neden olur. Bu seviyenin üzerinde biçtiğinizde ise silaj kalitesi artarken silaj miktarınız azaldığını görürsünüz.

Mısır Silajı Yapımı

Silaj nasıl yapılır sorumuzun en önemli kısmı silajın silolama aşamasıdır. Doğranmış silajlık mısır hala canlıdır ve nefes almaya devam eder. Hasat edilen bitkiler açıkta bekletildiğinde veya iyi sıkıştırılmadığında da bu solunum sürer. Solunum sırasında karbonhidrat ve şekerler kullanılır bu durumda da silajınızın besin değerinden kayıplar yaşarsınız. Kaliteli silaj için bu konuya özel önem verin. Silajlık mısır hasadına başladığınızda mümkün olan en kısa sürede sıkıştırmayı da tamamlayarak siloyu kapatın. Geniş alanlarda ekim yaptığınızda hasat devam ederken, bir taraftan silolama da yapmalısınız. 

Sıkıştırmayı da düzenli ve iyi yapmaya özen gösterin. Her römork silajlık mısır siloya ulaştığında traktör ile sıkıştırın. Bununla birlikte kapatma sırasında da silajı iyice bastırın. Bu işlemi tamamladıktan sonra siloyu hava almayacak şekilde kapatın. Ayrıca silajın üzerine baskı oluşturacak malzemeler koyun ve silo kenarlarının toprak ile kapatın.  

Silaj Katkı Maddeleri Kullanımı

Son yıllarda silaj yapımı için silaj katkı maddeleri kullanımı yaygınlaşmaktadır. Bu tür maddeler silajda fermantasyon sürecinin ve bakteri faaliyetinin daha hızlı ve daha sağlıklı bir biçimde gerçekleştirir. Üstelik bu konuda oldukça da başarılı sonuçlar alınmaktadır. Siz de uygun katkı maddelerini silaj yapımında kullanabilir, silaj kalitenizi arttırabilirsiniz. Ancak bu ürünlerin Ülkemizde ruhsat almış ürünler olmasına dikkat edin. Ayrıca kullanım talimatlarını da eksiksiz uygulayın.

Yorum gönder.