Bitkisel Üretim İçin Alabileceğiniz Tarım Destekleri

Sayfa İçeriği

Üreticilerimizin faydalanabileceği tarım desteklerine ait işlemler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Tarım destekleri her yıl Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girer. Bu sayfada “2021 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar ” ile belirlenen 2021 tarım destekleri ile bilgi bulabilirsiniz.

2022 tarım destekleri henüz açıklanmamıştır. Açıklandığında sayfamızda güncel verileri bulabilirsiniz. Bunun yanında 2022 tarım destekleri ile 2021 tarım destekleri arasında büyük farklılıklar olmayacaktır. Bu nedenle 2022 Yılı tarım destekleri ilgili fikir sahibi olmak için de sayfayı okumalısınız.

Bitkisel Üretim Destekleri

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından üreticilerin ve bitkisel üretimin kayıt altına alınması amacı ile oluşturulan bir sistemdir. Bitkisel üretim desteklemelerden faydalanmak için Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olmalısınız.

ÇKS kayıtları her yıl güncellenmektedir. Bu nedenle geçmişte bir kez kayıt olmuş olmanız yeterli değildir. Tarım desteklerinden faydalanabilmek için 2021 ÇKS kaydını yaptırmış olmanız gerekir. 

Çiftçi Kayıt Sistemi kaydını yaptırmak sizi çok uğraştırmaz. Kimliğiniz ve arazilerinize ait tapular ile İl Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurarak yaptırabilirsiniz.

Bu aşamada bir konuya dikkat etmelisiniz. Destekleme almak için ÇKS kaydını yaptıracağınız arazileriniz size ait olmalı veya kira sözleşmesi yapılmalıdır. Örneğin vefat etmiş kişilere ait araziler ve mülkiyeti net olarak belli olmayan araziler için destekleme alamazsınız. Bunun yanında çeşitli sebeplerle kira sözleşmesi imzalatamayacağınız kişilere ait arazilerin de ÇKS kaydını yaptıramazsınız. Bunlar için de destekleme alamazsınız. Kayıt sonrası ÇKS belgesi alarak kaydınızı kontrol edebilirsiniz.

ÇKS kaydı ile ilgili bilgilerden sonra Tarım Bakanlığı destekleri arasında yer alan bitkisel üretime yönelik önemli desteklere kısaca bakabiliriz.

 

Mazot Gübre Desteği 2021

2021 Yılı için Çiftçi Kayıt Sistemi kaydını yaptıran (2020 ÇKS belgesi alan) üreticilere kayıt ettirdikleri ürün bilgileri esas alınarak, alan bazlı olarak mazot gübre desteği ödemesi yapılır.

Ürün bazında mazot gübre desteği 2021 yılı miktarlarını aşağıdaki tabloda görebilirsiniz. 

2021 Mazot Gübre Desteği Ödemeleri

Toprak Analiz Desteği 2021

Toprak analiz desteği parsel büyüklüğü asgari 50 dekar ve üzerinde olan araziler için, analiz başına 40 TL olarak ödenir. Bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuvarlara yaptırılan analizler için laboratuvarlara ödeme yapılır.

Organik Tarım Desteği 2021

Çiftçi Kayıt Sistemine ve Organik Tarım Bilgi Sistemine kayıtlı üreticilere organik tarım desteği ödenir.  Bu desteklemeden yıl içerisinde organik tarım yapmış olanız ve sertifikanız olması şartı ile faydalanabilirsiniz. 

2021 Yılı için uygulanan organik tarım desteklemelerini aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.

2021 Organik Tarım Desteği Ödemeleri

İyi Tarım Uygulamaları Desteği 2021

Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı ve iyi tarım yapan çiftçilere ödenir. Yetkili sertifikasyon kuruluşları tarafından verilen iyi tarım sertifikası sahibi olmak ön koşuldur. 

İyi tarım uygulamaları desteği 2021 ödemelerine ilişkin verileri aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.

2021 İyi Tarım Uygulamaları Desteği Ödemeleri

Fark Ödemesi Desteği 2021

Türkiye Tarım Havzalarının Belirlenmesine İlişkin Karar kapsamında uygulanan desteklemedir. Bu kapsamdaki ürünlere 2021 Yılında üretilen ve satışı yapılan miktar esas alınarak fark ödemesi desteği yapılmaktadır.

Fark ödemesi desteği 2021 Yılı değerleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

2021 Fark Ödemesi Desteği Ödemeleri

Sertifikalı Fidan Desteği 2021

Kısaca sertifikalı fidan desteği olarak bilinir. Bu desteklemede Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilere ödenir.

Sertifikalı fidan fide ve standart fidan ile kuracağınız kapama meyve ve bağ tesisleri için destekleme ödemesi alabilirsiniz. Bahçe büyüklüğü bağ ve meyve bahçesi için en az 5 dekar olmalıdır. Bu sınır çilek, kuşburnu, aronya, kivi, kızılcık ve maviyemiş için en az 3 dekar, örtü altı çilek için en az 1 dekar olarak uygulanır.

2021 Yılında uygulanan sertifikalı fide fidan desteklemesi miktarları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

2021 Sertifikalı Fidan Desteği Ödemeleri

Sertifikalı Tohum Desteği 2021

Sertifikalı tohum desteği olarak bilinir. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilere, sertifikalı tohum kullanarak yapacakları üretim için destekleme verilir. 2021 Yılında uygulanan sertifikalı tohum desteklemesi miktarları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

2021 Sertifikalı Tohum Desteği Ödemeleri

Yem Bitkileri Desteği 2021

Hayvancılık destekleri kapsamında uygulanan desteklemedir. Çok yıllık ve tek yıllık yem bitkileri üretimi yapan çiftçiler faydalanabilir. Bu desteklemede Çiftçi Kayıt Sisteminde kayıtlı üretim alanı esas alınarak ödeme yapılır.

Yem bitkileri desteklemeleri 2021 Yılı değerleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

2021 Yem Bitkileri Desteği Ödemeleri

2021 Yılı yem bitkisi desteği kapsamında aşağıdaki ürünlerden destekleme alabilirsiniz.

Tek Yıllık Yem Bitkileri : Fiğ, Macar Fiği, Burçak, Mürdümük, Hayvan Pancarı, Yem Şalgamı, Yem Bezelyesi , Yem Baklası, İskenderiye Üçgülü, İtalyan Çimi (Reygras), Yulaf (Yeşil Ot), Çavdar (Yeşil Ot), Tritikale (Yeşil Ot) ve bunlardan yapılan silajlar.

Çok Yıllık Yem Bitkileri :  Yonca, Korunga (sulu-kuru), Ak Üçgül, Çayır Üçgülü, Gazal Boynuzu.

Silajlık Ekilişler : Silajlık Mısır, Silajlık Soya, Sorgum Otu, Sudan Otu ve Sorgum-Sudan Otu Melezi.

Kuru Ekilişler : Kuru şartlarda yetiştirilen Yonca, Ak Üçgül, Çayır Üçgülü, Gazal Boynuzu, Kılçıksız Brom, Domuz Ayrığı, Çok Yıllık Çim (İngiliz Çimi), Kamışsı Yumak, Otlak Ayrığı, Silajlık Mısır, Silajlık Soya, Sorgum Otu, Sudan Otu ve Sorgum-Sudan Otu Melezi.

Tarımsal destek ödemeleri ile ilgili karar metninin tamamını incelemek ve diğer bitkisel üretim destekleri ile ilgili bilgi almak isterseniz, aşağıda bağlantıları bulunan Resmi Gazete ve Tarım ve Orman Bakanlığı sayfalarını inceleyebilirsiniz.

https://www.resmigazete.gov.tr/                      https://www.tarimorman.gov.tr/

 

Hayvancılık destekleri ile bilgi almak için BU SAYFAYI okumalısınız. Bununla birlikte tarım hibe destekleri ile ilgili bilgi almak için ise KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ ve TKDK DESTEKLERİ sayfalarımızdan faydalanabilirsiniz.

Yorum gönder.