Hidroponik Tarım Nedir? En İyi 4 Hidroponik Sistem…

Sayfa İçeriği

Bu yöntemi hidroponik tarım yerine su kültürü olarak da duymuş olabilirsiniz. Hidroponik tarımın topraksız üretim kültürünün bir parçası olduğunu da biliyorsunuz. Peki  “En çok yetiştirilen hidroponik tarım ürünleri nelerdir? En iyi hidroponik sistem hangisidir? Hidroponik tarım ürünleri sağlıklı mı? ” bunları biliyor musunuz? İşte yazımızda bu sorulara cevap arayacağız.

Hidroponik Tarım nedir?

Topraksız tarımda en çok kullanılan yöntemlerden birisi de hidroponik tarımdır. Bu yöntemde yetişme ortamı sudur. Bazı yöntemlerde katı maddelerle desteklenen kök ortamları da görebiliriz. Ancak hidroponik tarımda yetişme ortamının ana bileşenini su oluşturur.

Yetişme ortamı toprak olmadığı için bitkilerin ihtiyacı olan besin maddelerinin tamamını kök bölgesine biz vermek zorundayız. Bunun için de bitki ihtiyacına göre özel hazırlanmış bitki solüsyonları kullanırız.

Hidroponik Tarım Sistemleri

Görsel : https://en.wikipedia.org/

Hidroponik Tarım Ürünleri Sağlıklı mı?

Bu sorunun birçok kişinin aklına geldiğini tahmin edebiliyorum. Tüm bitki besin maddelerinin dışarıdan sağlanmasının da insanlarda şüphe oluşturmasını anlaşılabilir buluyorum. Ancak öncelikle hidroponik tarım ile ilgili önyargılarınızdan kurtulmanızı tavsiye ederim.

Hidroponik tarım uygulamalarında bitki besin maddeleri üretici tarafından çözelti şeklinde verilir. Bunlar organik ve inorganik formda olabilir. Ancak toprakta da besin maddeleri organik ve inorganik formlarda bulunur. Bu durumda ikisi arasında bir fark olduğunu söyleyemeyiz.

Üstelik şunu da ilave etmeliyim. İnsan sağlığı bakımından en büyük sorunu pestisitlerin oluşturduğunu artık hepimiz biliyoruz.  Hidroponik tarım daha kontrollü ortamda yapılır. Ayrıca toprak kökenli hastalık riskleri de ortadan kalkar. Bu nedenle hidroponik tarım ile daha az pestisit kullanılması imkanı elde ederiz. Dolayısıyla hidroponik tarım ile geleneksel tarıma kıyasla daha sağlıklı ürünler alabiliriz.

Hidroponik Tarım Ürünleri – Çilek

Görsel : https://hydroponicsystems.eu/

Neden Hidroponik Sistem?

Hidroponik tarımın geleneksel tarıma kıyasla birçok avantajının bulunduğunu biliyoruz. Bunlar arasından önemli gördüklerimizi sıralayalım.

  • Daha dar alanlarda üretim yapabilirsiniz. Çünkü toprakta bitki su ve besin maddesi alabilmek için kökleri ile yayılır. Bunun için daha çok alana ihtiyacı olur. Ancak topraksız tarımda besin solüsyonu hazır olarak verildiği için kök yayılımına ihtiyaç duymaz.
  • Toprağa bağımlılığınız ortadan kalkar. Her türlü alanda üretim yapabilirsiniz.
  • Bitki kök gelişimine ve beslenmeye harcayacağı enerjiyi vejatatif gelişime ve verime harcar. Bu sayede daha çok verim alabilirsiniz.
  • Hidroponik tarımda %90 daha az su kullanırsınız. Bir diğer ifade ile aynı miktar su ile 10 kat fazla üretim yapabilirsiniz.
  • Hidroponik sistem bir hastalık veya zararlı çözümü değildir. Ancak bu tür sorunların kaynağı olan ortamı ortadan kaldırdığından daha az hastalık ve zararlı ile karşılaırsınız. Toprak olmadığından yabancı ot sorunu ise tamamen ortadan kalkar. Bu sayede çok daha az pestisit kullanmak zorunda kalırsınız.
  • Bitkiler çevresel streslere daha az maruz kalırlar. Dolayısıyla tüm enerjilerini gelişmeye harcarlar. Bu sayede geleneksel tarıma kıyasla hidroponik tarımda %50’ye kadar daha hızlı büyürler.
  • Hızlı büyüyen, iyi gelişen bitkiler üretim döneminizi kısaltır. Bunun bir sonucu olarak yıl içerisinde daha fazla sayıda üretim yapabilirisiniz.
  • Toprak işleme, malçlama, yabancı ot mücadelesi gibi işlemlerden tamamen kurtulursunuz.
  • Toprak ile yaptığınız üretimde bitkinizin hangi besin maddelerini aldığı konusunda asla kesin bilgi sahibi olamazsınız. Çünkü toprak işin içinde olduğunda sizin elinizde olmayan birçok değişkenle karşılaşırsınız. Ancak hidroponik tarımda besin çözeltisini en uygun şekilde belirleyebilirsiniz.
  • Birim alandan çok daha fazla ürün alabilirsiniz.
  • Bitki büyümesi daha iyi ve kontrollü gerçekleşir. Ürünler aynı zamanda olgunlaşır ve aynı boyuttadır. Bu sayede daha kolay hasat yaparsınız.

Hidroponik Tarımın Dezavantajları Nelerdir?

Elbette her sistem gibi hidroponik sistemin de dezavatajları olduğunu tahmin edersiniz. Bunlar aslında avantajlarına kıyasla daha azdır. Ancak hidroponik tarım yapılmasını kısıtladıkları için oldukça önemli olduklarını göreceğiz. Şimdi kısaca hidroponik tarımın dezavantajlarına da bakalım.

  • İlk yatırım maliyeti yüksektir. Ticari amaçlı hidroponik tarım yapacaksanız, geleneksek tarıma kıyasla çok daha fazla yatırım yapmayı göze almalısınız.
  • Sürekli takip gerektirir, buna göre tedbir almalısınız.
  • Enerji kesintilerine karşı çok hassastır. Olası kesintiler sırasında tüm enerji ihtiyacınızı karşılayacak önlemleri almalısınız.
  • Su bazlı mikroorganizmaların üremesi riskini dikkate almalısınız.
  • Geleneksek tarıma kıyasla hidroponik tarımda üretim daha sınırlıdır. Bu yöntemle tüm tarımsal ürünleri üretemezsiniz. Dolayısıyla tüm sektör için bir çözüm sunamaz.
  • Toprak mevcut içeriği ile bitki besleme hatalarını tolere edebilir. Ancak hidroponik tarımı hatasız sürdürmelisiniz.
  • Uzmanlık gerektiren bir üretim yöntemidir.

Hidroponik Sistem ile Hangi Bitkiler Yetiştirilebilir?

Tüm topraksız kültürlerde olduğu gibi hidroponik tarım da kısıtlı çeşitleri ticari anlamda üretebilirsiniz. En çok sebzeler ve süs bitkileri için bu yöntem kullanılır. Sebzeler arasından marul, domates, biber en çok üretilenlerdir. Süs bitkiler arasında da kesme çiçekler ve saksı bitkileri hidroponik tarım ile üretilebilmektedir.

En Çok Tercih Edilen Hidroponik Sistemler Hangileridir?

Hidroponik tarımda kullanılan farklı yöntemler bulunmaktadır. Üstelik her geçen gün yeni yöntemler bulunmakta veya kullanılan yöntemler geliştirilmektedir. Burada en başarılı ve yaygın olarak kullanılan hidroponik sistem türleri hakkında kısaca bilgi verelim. Bu sayede her sistemin artılarını ve eksilerini ve bunları neden kullanmanız gerektiğini anlayabilirsiniz.

NFT Hidroponik Sistem

NFT veya Besleyici Film Tekniği bitkilerin bir olukta yer aldığı ve devridaim yapan yüzeysel  su akışı bulanan hidroponik sistemdir. Hafif bir eğimler konumlandırılır. Yüzey boyunca sürekli olarak ince bir besin çözeltisi filmi akar. Genellikle bitkiler disklerle yerinde tutulur veya taş yünü küplerine köklenir, böylece bitkiler suyla birlikte sürüklenmez. Su filmi genellikle 2-3 cm derinliğinde olur. Köklerin çoğu su dışında yer alır. Bu sayede kökler rahatlıkla havalanabilir ve  kök problemleri riski azalır. Ancak kökler ışıktan korunmalı ve nemli tutulmalıdır.

Hidroponik Tarım Sistemleri – Besleyici Film Tekniği

Görsel : www.researchgate

DWC Hidroponik Sistem

Derin su kültürü olarak da adlandırabiliriz. DWC hidroponik sistemde kökleri bir besin çözeltisi kaynağında doyururken, aynı zamanda köklerin boğulmasını önlemek için oksijen eklersiniz. DWC hidroponik sistemin farklı boyutları olabilir. Her bitki için ayrı bir birim yapabilir veya aynı kapta birkaç bitki yetiştirebilirsiniz. 

Bitkiler disklerle tutturulur veya çakıl gibi malzemeler ile oldurulmuş saksılar içerisinde yer alabilir. Bunun yanında marul üretiminde sıklıkla kullanıldığı gibi bitkileri strafor levhalara da sabitleyebilirsiniz.

DWC özellikle gündüz sıcaklıklarının yüksek olduğu ve gecelerin daha soğuk olduğu yerler için daha uygundur. Yüksek hacimdeki sudan gelen tamponlama kapasitesi sayesinde suyun soğuması yavaşlar. Bu sayede daha az enerji harcarsınız.

 

Hidroponik Tarım Sistemleri – Derin Su Kültürü

Görsel : www.researchgate

Geleneksel Hidroponik Sistem

Bu yöntemde toprak yerine başka bir katı ortam kullanılır. Ancak fonksiyon olarak topraktan farklıdır. Besin kaynağını yine siz kontrol edersiniz. Sadece katı ortamın su tutma kapasitesi ve bitkileri tutma gücünden faydalanırsınız.  

En çok kullanılan katı ortamlar kil çakılları ve taş yünüdür.  Her ikisi de kök gelişimi için iyi ortamlardır. Üstelik bir sonraki üretimde yeniden kullanabilirsiniz. Kurulumu en basit olan ve riski daha az olan yöntemdir.

Gelgit Hidroponik Sistem

Bu hidroponik sistemde bitkiler aşağıdan sulanır. Bu yöntem besin geri dönüşümü için en iyi sistemdir Besin solüsyonu bitkilerin altına pompalarsınız. Daha sonra bitkinin ve ortamın nemi emmesine bir süre izin verir, ardından fazlalıkları tekrar boşaltırsınız. 

Bu yöntemde her akış arasında pH ve EC’deki farkını kolaylıkla ölçebilirsiniz.  Bu da besin solüsyonunuzun daha kolay kontrol etmenizi sağlar.

Hidroponik sistemlerin her birinin farklı özellikleri vardır. Birinin diğerinden daha üstün olduğunu düşünmeyin. Mevcut seçeneklerinizi araştırın. Bunun sonucunda hangi yöntemin yapacağınız yetiştiriciliğe ve sizin şartlarınıza uygun olduğuna karar verin.

Hidroponik Tarım Sistemleri – Gelgit Hidroponik Sistem

Görsel : www.researchgate

Topraksız tarımın genel ilkeleri ile bilgi almak için BU SAYFAYI okuyabilirsiniz. Dikey tarım ile ilgili bilgi almak için BU SAYFAYI ve evde topraksız tarım yapma konusunda bilgi arıyorsanız BU SAYFAYI ziyaret edin.

Hidroponik Tarım için Hibe Alınabilir mi?

Önemli miktarda yatırım isteyen hidroponik tarım için destek de alabilirsiniz. Üstelik bu konuda çok sayıda çözüme sahibiz.  Bunlar için lütfen ilgili sayfalarımızı ziyaret edin.

Kırsal kalkınma hibe destekleri için BU SAYFAYI ziyaret edin.

IPARD hibe destekleri için BU SAYFAYI ziyaret edin.

Bitkisel üretim destekleri için BU SAYFAYI ziyaret edin.

Bitkisel üretimde devlet destekli kredi olanakları için BU SAYFAYI ziyaret edin.

Hazine arazilerinin 30 yıl süre ile yatırımlara tahsisi konusunda bilgi almak için BU SAYFAYI ziyaret edin.

Yorum gönder.