Teff Grass Otu (Yaz Otu) Nedir? Teff Grass Ekimi.

Sayfa İçeriği

Son yıllarda Ülkemizde de daha çok gündeme gelen yem bitkilerinden biri olduğunu biliyoruz. Mutlaka duymuşsunuzdur. Teff grass otu ya da yaz otu olarak bilebilirsiniz. Peki teff grass ekimi yapmalı mıyız? Teff grass ne zaman ekilir, dönüme kaç balya verir? Nerede üretebilirsiniz? Teff grass otu fiyatı ne kadardır? Bu ayrıntıları biliyor musunuz? Hayır diyorsunuz. O zaman doğru yerdesiniz. Çünkü teff grass ekimi hakkında en detaylı  ve en doğru bilgiyi bu sayfada bulacaksınız.

Son dönemlerde sıklıkla duyduğumuz bir başka yem bitkisi reygras ile ilgili bilgi almak için BU SAYFAYI sorgum sudan otu için BU SAYFAYI sorgum için BU SAYFAYI en iyi silajlık mısır çeşitleri ile ilgili bilgi almak için BU SAYFAYI yem bezelyesi için ise BU SAYFAYI ziyaret etmelisiniz.

Ayrıca yem bitkileri ekimi için alabileceğiniz desteklemeler için de BU SAYFAYI okumalısınız.

Teff grass otu ( yaz otu ) nedir?

Öncelikle latince adının Eragrostis tef olduğunu söyleyerek başlayalım. Anavatanı Etiyopya olan tek yıllık bir tahıl bitkisidir. Dolayısıyla Afrika kökenli olmasından sıcağa dayanıklı, soğuk koşullara dayanıksız olabileceğini tahmin edersiniz.

Teff grass otu tohumları çok küçüktür. 1 kg da yaklaşık iki buçuk milyon tohum bulunur. Biz tohumlarda bin dane ağırlığı ölçüsünü kullanırız. Bu türün bin dane ağırlığı yani 1000 tanesinin ağırlığı 0,36 gramdır.

Bu rakamlardan ne kadar küçük olduğunu tahmin edebilirsiniz. Tohumların bu derece küçük olması nedeni ile teff grass ekimi için özel önlemler uygulamak zorundayız. Bunları teff grass ekimi bölümünde detaylı açıklayacağız.

Tahıl bitkisi olduğunu belirtmiştik. Afrika’da ağırlıklı olarak tahıl tipi ekilir. Ancak yazlık yem bitkileri arasında da yer aldığını ve bu amaçla kullanıldığını da biliyoruz. İnce saplı, yapraklı ve yumuşak yapılıdır. Bu nedenle çiftlik hayvanları tarafından sevilerek tüketilir.  

Teff grass otunu yeşil ot olarak, kuru ot olarak veya otlatma amacıyla kullanabilirsiniz. Üstelik silaj yapımında da teff grass otundan faydalanabilirsiniz.

Teff Grass Otu ( Yaz Otu )

Görsel : https://catalog.extension.oregonstate.edu/

Teff Grass Nerede Yetişir?

Çok seçici değildir. Bu nedenle sahil kuşağından yüksek yaylalara kadar her bölgede teff grass ekimi yapabilirsiniz. Ancak 10 derecenin altında gelişiminin durduğunu ve 26 C üzerinde iyi geliştiğini unutmayın. Üstelik 0 derece altında da yaşamını sürdüremediğini mutlaka dikkate almalısınız. Don riski olan alanlarda veya dönemlerde teff grass ekimi yapmayın.

Bunun yanında her toprak tipine uyum sağladığını söyleyebiliriz. Aşırı koşullar olmadığı taktirde tuzlu, alkali, asit topraklarda da  başarılı bir şekilde teff grass ekimi yapabilirsiniz.

Ayrıca sulamanın olmadığı kuraklık stresi altındaki alanlarda da verimini sürdürür. Daha azverimli de olsa kurak alanlarda da tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte taban suyunun yüksek olduğu, su basma riski olan koşullarda da teff grass ekimi yapabilirsiniz.

Teff Grass Yaz Otu Ne Zaman Ekilir?

Bu türün dona dayanımının olmadığını yukarıda da söylemiştik. Bu nedenle kış ekimi yapılmaz. İlkbahar- yaz döneminde teff grass ekimi yapmalısınız.

Çimlenme sıcaklığı 18 C’ dir.  Toprak sıcaklıkları bu seviyelere ulaştığında teff grass ekimi yapabilirsiniz. Bu dönemde hava sıcaklıklarının da 20 C ve üstünde olması ve artmaya devam etmesi gerektiğini unutmayın.  

Buna göre Ülkemizin sıcak kesimlerinde nisan ayında ekim yapabiliriz. Daha soğuk kesimlerde ise teff grass otunu ekmek için mayıs haziran aylarını düşünebiliriz.

Soğuk toprağa ekim yapmanız durumunda çimlenme gecikir. Üstelik ilk gelişim aşamaları da uzun sürer ve bitkiler güçsüz gelişir. Bu şartlarda ürünün rekabet gücü azaldığından yabancı ot sorunu yaşayabilirsiniz.

Teff Grass Ekimi Nasıl yapılır?

Tohumlarının çok küçük olduğundan bahsetmiştik. Bu nedenle teff grass ekimi konusuna özel önem vermeliyiz.

Önce tohum yatağı hazırlamayı tarif edelim.

Toprak çimlenmeyi sağlayacak ölçüde tavında olmasına önemlidir. Üstelik iyi işlenmiş ve kesekleri kırılmış olmasına da dikkat etmeliyiz.

Sürüm işleminden sonra tırmık, sürgü ve merdane çekin. Tef grass ekimi yapılacak tarlayı dümdüz bir zemin haline getirmeniz gerektiğini unutmayın. Kontrol için şunu belirtelim. Yürürken ayakkabımızın toprağa batmadığı sertlikte ve düzlükte bir tarladan bahsediyoruz.

Teff grass otunun sert bir tohum yatağına ekerek derinlere gitmesini engelleriz. Üstelik tohumun toprağa daha iyi temas etmesini sağlarız. Bu sayede iyi bir çimlenme elde edebiliriz.

Ekim için mibzer kullanabilir veya elle ekim yapabilirsiniz. Teff grass ekimi için ideal derinlik 0,3-0,6 cm’dir. Bu nedenle ekim derinliğini bu değerler arasında olmasını sağlayın. Özellikle tohumların 1 cm’ den derine gitmemesine dikkat edin.  Bu derinliklerde önemli çimlenme kayıpları ile karşılaşırsınız.

Temel olarak dekara 0,5 kg kadar teff grass otu tohumu ekilir. Bunun üzerindeki tohum miktarlarının ürüne bir katkısı olmadığını biliyoruz. Ancak elle ekim yapıyorsanız veya uygun mibzeriniz yoksa bu miktarı bir miktar daha arttırın. En fazla 1-1,5 kg kadar düşünebilirsiniz. Ayrıca tohumlar çok küçük olduğundan teff grass otu tohumunu ekmeden önce mutlaka tohum miktarının iki katı kadar ince kum ile karıştırın.

Ekimle beraber taban gübresi kullanabilirsiniz.

Ekim sonrasında merdane çekerek teff grass otu tohumunun toprağa tutunmasına yardımcı olun. Ayrıca hafifçe sulama yapın. Ancak debiyi mümkün olduğunca azaltın. Tazyikli sulama ile tohum yatağının bozulmasına, tohumların toplanmasına, yüzeye çıkmasına veya derinlere gitmesine neden olabilirsiniz.

Uygun dönemde ve doğru şekilde ekilen teff grass otu tohumu 4-5 gün içerisinde çimlendiğini görmelisiniz.

Teff Grass Tohumu

Görsel : https://www.britannica.com/

Teff Grass Otu (Yaz Otu ) Gübreleme

Öncelikle tüm ürünlerde olduğu gibi toprak analizi yaptırmanız gerektiğini belirtelim. Çünkü toprak analizi olmadan yapılacak tavsiyeler tamamen tahminden ibarettir. Özellikle toprağınızın potasyum ve fosfor ihtiyacı olup olmadığını mutlaka analiz ile belirleyin.

Çevreden görerek veya alışkanlık sonucu attığınız gübreler toprağınıza zarar verebilir. Üstelik boşa para da harcamış olursunuz.

Eğer eksiklik varsa taban gübresi verebilirsiniz. Ayrıca ihtiyaca göre dönüme 4-5 kilograma kadar saf azot da ilave edebilirsiniz. Azotlu gübreleri üre formunda ve biçim sonrası vermeyi tercih edin. Ancak tek yönlü ve fazla gübrelemelerden kaçının. Bu şekilde yapılan gübrelemeler yatmalara neden olabilir.

Teff Grass Yaz Otu Sulama

Ekim nedeniyle ekim sonrasında toprak yüzeyinin kurumamasına dikkat edin. Çünkü küçük tohum boyutu nedeniyle yüzlek ekilen teff grass otu tohumu toprağın nemini ilk kaybeden üst bölümünde yer alır. Kök sistemi yayılana kadar sulamayı daha özenle takip edin.

Etkili kök derinliği yaklaşık 35-45 cm kadardır. Sulama suyunu 40-45 cm derinliğe ulaştırın. Bu aşamadan sonra sulamayı kesin.

Sulama suyu ihtiyacı iklime ve biçim sayısına bağlı olarak değişir. Ancak bir kıyaslama yapabiliriz. Örneğin teff grass otu ile yoncayı kıyaslarsak, teff grass otu yoncadan yarı yarıya daha az sulama suyuna ihtiyaç duyar.  

Teff grass otu kurak koşullara da oldukça dayanıklıdır. 35 derece üstündeki sıcaklıklarda, sulama olmadan iki aydan fazla yeşilliğini koruyabilir. Dolayısıyla diğer bitkilerin kahverengileştiği ortamda yaz otunun yeşil kaldığını görebilirsiniz.

Teff Grass Otu Biçme ve Verim Miktarı

Hasat yönetimi bitkinin verimliliğinin devamı bakımından önemlidir. Uygun koşullarda yapılan ekim sonrasında ilk biçimi 45-55 gün sonra yapabilirsiniz. Bundan sonraki biçimler ise iklim koşullarına bağlı olarak yaklaşık 30-40 günde alınabilir.

Sulu koşullarda ve uygun hava şartlarında 3-4 biçim alırsınız. Hava sıcaklıkları 25 C’nin altına indiğinde büyüme yavaşlar ve 10 C’nin  altında tamamen durur.

Yaz otu yaklaşık 50-70 cm kadar boylanır. Tohum başakları oluşumu başladığından hasat etmelisiniz. Daha fazla bekletirseniz besin kalitesinde düşme ve verim kayıpları oluşabilir. Her biçimde yaklaşık 600-700 kg kuru ot veya 1,5-2 ton yeşil ot alabilirsiniz.

Besin maddesi kayıplarının en aza indirmek için biçim sonrası tarlada uzun süre bırakmamaya özen gösterin.

Güçlü yeniden büyümeyi sağlamak için, teff grass otu 8-10 cm yükseklikten biçmek daha uygundur. Çünkü yeniden büyümesini sağlayan bitki besin rezervlerini bu kısımda biriktirir. Daha derin biçimlerde bir sonraki veriminize zarar verebilirsiniz.

Teff Grass Otu Besin Değeri

Uygun zamanda hasat edildiğinde ve yeterli azot uygulandığında teff grass otu ham protein oranı yaklaşık  % 12 ila 17 arasında olur. Sindirilebilirlik oranı da oldukça iyidir. Diğer bitkiler ile kıyasladığımızda teff grass otu yazlık yem bitkilerine göre daha kaliteli yem oluşturur diyebiliriz.

Teff Grass Tohumu Nasıl Seçilir?

Piyasada farklı tohumlar bulunur. Öncelikle güvenilir ve ruhsatlı satıcıları tercih edin. Tohum seçerken öncelikle yaz otu tipine dikkat edin. Ot tipi teff grass aldığınıza emin olun. 

Bunlara ilaveten tohumun kapalı paketlerde olması önemlidir. Ayrıca son kullanma tarihinin geçmiş veya yakın olmamasına da mutlaka dikkat edin. Bu tarihi paket üzerinde görebilirsiniz.

Teff Grass Otunun Diğer Avantajları

Yazlık yem bitkileri arasında önemli bir alternatif olduğunu gördük. Üstelik teff grass otu yukarıda saydığımız özellikleri dışında başka avantajlara da sahiptir. Şimdi kısaca onlara da göz atalım.

  • Yazlık yem bitkileri arasındadır, ikinci ürün olarak da yaz otu ekimi yapabilirsiniz.
  • İyi bir münavebe bitkisidir. Özellikle yonca tarlalarında sökümden sonraki yılda teff grass ekimi yapabilirsiniz.
  • Erezyon kontrolü için kullanabilirsiniz.
  • Yeşil gübreleme için yaz otu ekimi yapabilirsiniz.
  • Sulamaya ve gübrelemeye iyi tepki veriri, yüksek verim alırsınız.
  • Arazilerinizin boş dönemlerini değerlendirebilirsiniz.

Yorum gönder.