Afrika Menekşesi Bakımı ve Çoğaltması

Sayfa İçeriği

Dünyanın en çok yetiştirilen ev bitkilerindendir. Afrika Menekşesi bakımı birkaç basit kurala uymanız şartı ile oldukça kolaydır. Üstelik bu az büyüyen bitkiler yılda birkaç kez çiçek açarlar. Bu sayede oldukça estetik görünüm elde edebilirsiniz. Ayrıca iyi bir Afrika menekşesi bakımı ile neredeyse tüm yıl boyunca çiçekli kalmalarını sağlayabilirsiniz.  

Bu makalede Afrika menekşesi bakımı ve çoğaltması ile ilgili tüm bilgileri bir arada bulabilirsiniz.

Afrika Menekşesi Çeşitleri

Gerçek ana tür olarak kabul edilen türlerin yaklaşık 20 adet olduğunu biliyoruz. Ancak melezleme ve ıslah çalışmaları ile yüzlerce alt tür geliştirilmiştir. Bunların arasında mor, mavi, pembe, beyaz canlı renklerde çiçek açan, tüm yıl çiçekli kalabilen, minyatür veya yarı minyatür çeşitler görebiliriz. Ayrıca çiçekleri, yaprakları ve bitki formu farklı olan Afrika menekşesi çeşitleri de mevcuttur.

Afrika Menekşesi

Görsel : https://gardeningsolutions.ifas.ufl.edu/

Afrika Menekşesi Yer Seçimi

Afrika Menekşesi Güneşi Sever mi?

Bütün diğer bitkiler gibi Afrika menekşelerinin de güneş ışığı olmadan hayatını sürdürmesi mümkün değildir. Ancak bu güneş ışığının doğrudan gelen ışık olmadığını bilmeliyiz. Güneş ışığı tanımından aydınlık yetişme ortamını ya da dolaylı güneş ışığını anlıyoruz. 

Bir Afrika menekşesinin aldığı ışık miktarı, sağlığı ve genel performansı için önemlidir. Orta ila parlak, dolaylı, iç mekan ışığında gelişirler. Az güneş ışığı çiçeklenmenin  durmasına, yapraklarda sararmalara neden olur. Gövdeler ve yapraklar ışığa ulaşmak için uzar. Aşırı ve doğrudan güneş ışığına maruz kalan bitkilerde ise yapraklarda beyaz, kahverengi yanıklıklar ve kıvrılmalar görebilirsiniz.

Doğru aydınlatma için Afrika menekşelerini güneş alan pencerelerin 1 metre kadar yakınına yerleştirebilirsiniz. Ancak doğrudan güneş gelmeyen pencerelerde bu mesafeyi bırakmanıza gerek yok.  Ayrıca kış aylarında ışık şiddeti az olacağından saksılarınızı daha çok güneş alan pencerelere yaklaştırmaya dikkat edin.

Ortam Nemi ve Isısı Nasıl Olmalı?

Afrika menekşeleri 10 C  altında yaşamlarını sürdüremezler. Bunun yanında en iyi gelişim gösterdikleri ısı aralığını 21-25 C olarak kabul edebiliriz. Ayrıca 32 C üzerindeki ortamlarda gelişimlerinin sekteye uğradığını biliyoruz.

Ev içerisinde Afrika menekşeleri için bir nem sorunu olmasını beklemeyiz. %40-60 arası nem Afrika menekşeleri için de yeterlidir. Ancak kış aylarında kalorifer yandığında ortam neminin düşmemesi için tedbir alabilirsiniz. Bunun için evinizin nem dengesini sağlamak için kullandığınız su kapları yeterli olacaktır.

Afrika Menekşesi

Görsel : https://www.almanac.com/

Afrika Menekşesi Bakımı

Öncelikle Afrika menekşesi bakımı ile ilgili genel bilgiler verelim. Bakım yaparken sık sık bitkilerinizi kontrol edin. Bu kontroller sırasında bitkinin daha sağlıklı olması için gördüğünüz ölü çiçekleri ve yaprakları çıkarın. Ölü yaprak birikmesi olmadığından emin olun. Bunun için toprağı da düzenli olarak kontrol edin. Bu birikimler çürümeyi teşvik eder.

Afrika menekşesi bakımı yaparken ışık alımını da sürekli kontrol edin. Fazla veya az ışıklanma durumunda yer değiştirmeyi düşünün. Ayrıca bitkinin yerini sabit tuttuğunuz durumda dahi saksıyı düzenli olarak döndürün. Bitkiler güneşe doğru uzama ve büyüme eğilimi gösterir. Bu da düzensiz büyümelere sebep olur. Güneşe yönelen kısmı sürekli değiştirerek bitki büyümesinin dengeli bir şekilde sürmesini sağlayabilirsiniz.

Afrika Menekşesi Sulama

Sulamanın düzenli olmasına Afrika menekşesi bakımı yaparken özellikle dikkat etmelisiniz. Öncelikle sulama suyunun özelliklerinden bahsedelim. Sulama suyunun oda sıcaklığında olmasına dikkat edin. Soğuk suların kökler tarafından emilmesi daha zordur. Kökler su alımı yaparken yaprakların kıvrılmasına neden olur. Ayrıca çok soğuk su kök bölgesinin de soğumasına neden olacağından bazı besin elementlerinin alımını da geçici olarak kısıtlayabilir. Bununla birlikte sulamada kullandığınız suyun fazla klorlu olmamasına dikkat edin. Suyunuzun klorlu olduğunu düşünüyorsanız ağzı açık bir kapta en az 12 saat dinlendirdikten sonra sulamada kullanın.

Afrika menekşesi bakımı yaparken sulama zamanını doğru belirlemeye de özellikle dikkat edin. İki sulama arasında saksı toprağının bir miktar kurumasına izin verin. Parmağınız ile kontrol ettiğinizde üstten 2-3 cm’lik  kısmı kuru hissediyorsanız su verin.

Sulama yaparken yapraklara su temas ettirmemeye dikkat edin. Islanan yapraklarda kahverengi lekeler oluşur. Eğer saksınız yapraklara su temas ettirmeden sulama yapamayacağınız kadar dolu ise alttan sulamayı deneyin. Bunun için delikli saksılarınızı 3-4 cm derinlikte bir suya oturmanız ve yaklaşık yarım saat kadar su emmesini beklemeniz yeterli olacaktır.

Afrika Menekşesi Gübreleme

Gübreleme de Afrika Menekşesi bakımı konusunda önemli bir noktadır. Diğer salon bitkileri gibi yaşamını saksı toprağında devam ettiren Afrika Menekşesi de gübrelemeye ihtiyaç duyar.   Çiçekli bitkiler için hazırlanmış karışım gübreleri Afrika Menekşesi bakımı için kullanabilirsiniz. Bununla birlikte makro besin maddeleri (NPK) içeren, mümkünse fosfor değeri daha yüksek olan gübrelerden az bir miktar sulama suyuna karıştırarak da gübreleme yapabilirsiniz. (15.30.15 veya 10.30.10 gibi)  

Fazla gübre birikimini önlemek için en az 2 kez yalın sulama yaptıktan sonra bir kez gübreli su verin. Döngüyü bu şekilde sürdürün.

Afrika Menekşesi Saksı Değiştirme

Saksı değiştirme gerektiğinde yapılırsa Afrika Menekşesi bakımı için oldukça iyi sonuçlar verir. Kısaca büyük saksı iyi sonuç anlamına gelmez. Hatta biraz dar yetişme ortamlarında daha iyi sonuç alınır. Ancak yılda en az bir kez de toprak değişimi yapılmalıdır. Her toprak değişiminde saksı büyütmek zorunda değilsiniz. Saksı büyüklüğü yeterli ise sadece kök bölgesindeki yetişme ortamını değiştirin. Aynı saksıyı kullanmaya devam edin. Saksı değişimi yapacağınız zaman da sadece bir boy büyük saksı tercih edin.

Afrika Menekşesi bakımı sırasında kesinlikle saksı değişimi gerektiğini gösteren bazı belirtilere dikkat edin. Özellikle alt kısımda yaprak dökülmesi, saksı yüzeyinde aşırı sık bitki kök bölgesi ve yüzeye çıkmış kökleri bu belirtiler arasında sayabiliriz. Bu durumlarda saksı büyütmeyi ihmal etmeyin.  

Saksı değişimi için iyi drenaj sağlayan bir yetişme ortamı kullanın. Ancak bu kesinlikle toprak olmasın. Bahçeden, tarladan ya da ormandan alınmış toprak salon bitkilerinde kullanmayın. Bu tür topraklar içerisinde zararlı yumurtaları barındırır. Bu böcekler daha sonra yumurtadan çıkarak çoğalır ve bitkinizi sarar. Bu nedenle Afrika Menekşesi bakımı sırasında kesinlikle topraksız bir karışım kullanın. Bu karışım içerisinde torf, perlit, vermikülit yer alabilir. Hazır çiçek toprağı karışımlarını da kullanabilirsiniz. Ancak kaliteli olduğuna emin olun.  

Afrika menekşesi bakımı için saksı değiştirirken bitkiyi bir bütün olarak saksıdan çıkarmaya çalışın. Kök ve dallara mümkün olduğunca zarar vermemeye dikkat edin. Kök çevresindeki eski toprakların dökülmesi için hafifçe sallayın. Zarar görmüş, kurumuş veya kırılmış kök ve yaprakları bir makas ile çıkarın. Hazır olduğunda bitkiyi yeni toprak konulmuş saksıya oturtun. Bitkinin etrafını doldurun. Bu işlem sonrasında hafifçe sulama yapmayı da unutmayın.

Afrika Menekşesi Çiçek Açtırma

Menekşenizi yılın büyük bölümünde çiçekli görmek istersiniz. Bunun için Afrika menekşesi bakımı sırasında bitkiyi biraz teşvik etmelisiniz. Bunun için öncelikle zamanı geçen kurumaya yaklaşan çiçekleri koparın. Üzerindeki tüm çiçekler kuruyan çiçek saplarını da çıkarın. Bu uygulamalar yeni çiçeklerin gelmesini hızlandıracaktır.

Doğru Afrika Menekşesi bakımı yapıyor ancak yine de çiçeklenme sıkıntısı yaşıyorsanız muhtemelen ışıklanmada sorun vardır. Saksınızın günde en az sekiz saat güneş ışığı aldığı ve bununla birlikte sekiz saat süre ile de tamamen karanlıkta bulunduğundan emin olun. Bu şartları sağladığınızda Afrika menekşesi çiçek açtırma koşulları oluşturmuş olursunuz. Böylece daha düzenli çiçeklenme görebilirsiniz.

Afrika Menekşesi Çoğaltma

Çoğaltmanın çok kolay olduğu türlerdendir. Afrika menekşesi çoğaltma için yapraklardan, sürgünlerden veya yanda gelişen küçük bitkilerden faydalanabilirsiniz.

Afrika menekşesi yapraktan çoğaltma için yetişkin bir yaprağı yaprak sapı ile birlikte çıkarın. Sap kısmını yaklaşık 45 derecelik açı ile kesin. Bunu yarı dolu bir bardak  içerisinde köklenene kadar bekletin. Ancak yaprağın suya temas etmemesine dikkat edin. Yeterince köklenme gördükten sonra saksıya alın.

Yetişkin Afrika Menekşesi bitkileri çoğunlukla yan sürgünler ve küçük bitkiler üretir. Bunları ayırarak da Afrika menekşesi çoğaltma için kullanabilirsiniz. Üstelik bu bitkilerin ayrılması ana bitkinizin sıkışmasını önler ve çiçeklenmeyi teşvik eder.

Afrika menekşesi bakımı sonrasında difenbahya ile ilgili de bilgi almak isterseniz BU SAYFAYI okumalısınız.

Yorum gönder.