49 yıllığına arazi kiralama mümkün mü? Yatırım teşvik.

Sayfa İçeriği

Hazineden 49 yıllığına arazi kiralama yapılır mı? Bu soru ile sık sık karşılaşıyoruz. Hemen cevaplayalım.

49 yıllığına arazi kiralama denilen konu aslında yatırım teşvik işlemleri kapsamında yapılan tahsistir.

Hazine arazileri belirli konularda ve şartlarda yatırım yapan kişilere 49 yıllığına tahsis edilir.  Bu işlemler Milli Emlak Müdürlükleri ve Şeflikleri tarafından yürütülür.

Bu sayfada toplumda 49 yıllığına arazi kiralama olarak da ifade edilen hazine arazilerinin yatırımcılara tahsisi ile ilgili temel bilgileri bulabilirsiniz. Bunun yanında hazine arazileri üzerinde 30 yıl süreli irtifak tesis edilmesi ile ilgili de bilgi arıyorsanız BU SAYFAYI ziyaret etmelisiniz.

Hazine arazilerinin satışı ile ilgili bilgi almak istiyorsanız BU SAYFAYI, hazine arazilerinin 10 yıla kadar kiralanması ile ilgili bilgi almak için ise BU SAYFAYI ziyaret etmelisiniz.

Hangi hazine arazileri yatırımlara tahsis edilebilir?

Yatırımlara tahsis talebi olan arazinin öncelikle fiili ve hukuki durumu araştırılır. Alanın özel kanunlara tabi alanlardan olup olmadığı, devam eden bir davaya konu olup olmadığı gibi hususlar incelenir.

Ayrıca arazinin herhangi bir kamu hizmeti için gerekli olup olmadığı da belirlenir. 

Kurum bu araştırma sonrasında tüm belgeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iletir. Ancak Bakanlık incelemesi sonucunda da uygun görülürse arazi yatırımlara tahsis edilebilir. 

Hangi yatırımlar için hazine arazileri tahsis edilebilir?

Hazine arazileri veya devlet arazileri aşağıdaki sektörlerde yer alan yatırımcılara 49 yıl süre ile tahsis edilebilir.

  • Hayvancılık Yatırımları,
  • Eğitim Yatırımları,
  • Sanayi Yatırımları,
  • Turizm Yatırımları,

Yatırıma tahsis talebi için nasıl müracaat etmeliyim?

Belirlediğiniz hazine arazisi veya devlet arazisi için dilekçe ile müracaat etmelisiniz. 

Yatırım için bir alan belirlemediniz. Ya da bulamadınız. Bu durumda ilan edilen taşınmazlardan da faydalanabilirsiniz.

Yukarıdaki birimlerden ilan edilen taşınmazları öğrenebilir ve yatırımınız için uygun alan varsa bu alanlar için de başvuruda bulunabilirsiniz.

Her iki durumda da dilekçenizi aşağıdaki yer alan birimlere verebilirsiniz.

  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,
  • Çevre Şehircilik İl Müdürlükleri,
  • Kaymakamlık Milli Emlak Servis Şeflikleri, 

Ayrıca online başvuru da yapabilirsiniz.

Bunun için Milli Emlak Genel Müdürlüğü internet sitesini açın. https://www.milliemlak.gov.tr/ Aşağıdaki resimde de görülen yatırım teşvik işlemleri menüsüne girin. Bu kısımdan alanın bilgilerini girerek başvuru yapın.

Hazine arazileri yatırım teşvik işlemleri

 

Daha önce yatırım teşvik kapsamında ilan edilen alanlara da bu siteden ulaşabilirsiniz. Bu alanlar başka kişiler tarafından yapılan başvurular veya kurum tarafından tespit edilmiş alanlardır. Bunun için aşağıdaki yolu izleyin.

  • İnternet sitesini açın.  https://www.milliemlak.gov.tr/
  • Aşağıdaki resimde de görülen yatırım teşvik ilanları kısmına gelin.
  • Başvuruya çıkanlar menüsüne tıklayın.
  • Buradan tahsis edilebilecek arazileri inceleyin.
  • Yatırımınıza uygun bulduğunuz bir arazi varsa başvurunuzu yapın.

Yatırıma tahsis imkânından kimler yararlanabilir?

49 yıllığına arazi kiralama da dediğimiz arazilerin yatırımlara tahsisi aslında yatırım teşvik uygulamasıdır. Bu nedenle bu uygulamadan faydalanmak için yatırım teşvik belgesi sahibi olmalısınız. Gerekli şartları sağlamanız durumda bu belgeyi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından alabilirsiniz.

Yatırım teşvik belgesi şartlarını sağlayamadınız. Bu durumda alternatif bir yol izleyebilirsiniz. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapacağınız yatırıma özel yatırım yeri tahsis yazısı talep edin. Bu yazı ile yatırıma tahsis müracaatı yapın. Bu yöntemle de 49 yıllığına arazi kiralama hakkından faydalanabilirsiniz. 

İlana çıkarılan araziler için nasıl başvuru yapmalıyım?

İlan aşamasında sonra tahsis için başvuru yapmalısınız.

  • Başvuru için ihale komisyonuna dilekçe verin.
  • Dilekçe ile birlikte yatırım bilgi formunu ve eklenmesi gereken diğer belgeleri de teslim edin.
  • Başvuru belgelerini kapalı zarf içinde olması gerektiğini unutmayın.
  • Başvuru bedelini de bu aşamada yatırın. Makbuzunu başvuru sırasında teslim edin.

Hazine arazilerinin yatırımcıya tahsis aşamaları nelerdir?

İlana çıkan arazi için başvurular alınır. Birden fazla yatırımcı olması halinde, öz kaynak, yatırım tutarı ve istihdam sayısı açısından yatırımcılar değerlendirilir ve daha iyi teklifi sunan yatırımcıya tahsis yapılır.

Tahsise siz hak kazandınız. Bu aşamada size imar planı ve yatırım projelerinin hazırlanması için bedelsiz olarak 1 (bir) yıl ön izin verilir. İhtiyaç halinde bu sürenin bir yıl daha uzatılmasını talep edebilirisiniz.

Ön izin süresi sonunda yükümlülüklerinizi yerine getirdiniz. Projenizi onaylattırdınız. Bu aşamalardan sonra 49 yıl süreli bağımsız ve sürekli nitelikli irtifak hakkı kazanırsınız.

İrtifak bedeli kurum tarafından emlak vergi değerinin %1,0-2,5’i arasında bir miktar bedel belirlenir. 

Bu bedel karşılığında adınıza 49 yıl süreli bağımsız ve sürekli nitelikli irtifak hakkı tesis edilir, tapu kaydına işlenir. Tescil harici durumdaki devlet arazilerinde ise 49 yıl süreli kullanma izni verilir.

Yatırımcıya tahsis ile ilgili diğer yükümlükler nelerdir?

Yatırımı teşvik kapsamında adınıza tahsis edilen taşınmaz üzerinde oluşturacağınız işletmede, faaliyete geçtiğiniz tarihten itibaren 5 yıl süre ile minimum istihdam sayısını korumalısınız. Bu istihdam sayısını yatımı teşvik belgesinde veya yatırım yeri tahsis yazısında görebilirsiniz.

Bu kapsamda adınıza yapılmış tahsisi ön izin aşamasında başkasına devredemezsiniz. Ancak tahsis işlemi gerçekleştirildikten sonra başka yatırımcılara devir yapabilirsiniz.

Tahsis süresi sonunda süreç nasıl işler?

Tahsis süresi sonunda veya herhangi bir sebeple tahsisin iptali durumunda  tüm yapı ve tesisler hazineye intikal eder. İntikal nedeniyle herhangi bir hak talebinde bulunamazsınız. Üstelik üçüncü kişiler de bu tesisler üzerinde hak ve alacak iddiasında bulunulamaz.

Ancak bu aşamada irtifak talebi yapabilirsiniz. Arazi üzerindeki yapı ve tesisler dikkate alınarak genel hükümlere göre işlem yapılabilir. Belirlenecek bedel karşılığında irtifak hakkı alabilirsiniz.

Hazine arazilerinin satın alınması ile ilgili bilgi almak istiyorsanız BU SAYFAYI, kiralama ile ilgili bilgi almak için ise BU SAYFAYI ziyaret etmelisiniz. Ayrıca hazine arazilerinde uzun süreli irtifak tesisi ile ilgili bilgi almak için ise BU SAYFAYI okumalısınız.

7 Yorumlar

  1. Yahya 14/06/2021
    • Levent BURGU 21/06/2021
  2. Canan acar 05/07/2021
  3. serhan 09/11/2021
    • Levent BURGU 13/11/2021
  4. Kadir 18/12/2022
  5. Tarkan 18/06/2023

Yorum gönder.